Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2013 22:12

Κάτι δεν πάει καλά…

Γράφτηκε από την


ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΩΝ
ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ "Λ. ΣΚΙΑΣ"



Κάτι δεν γίνεται σωστά στη διαδικασία ανάδειξης υποτρόφων κληροδοτήματος "Λ. ΣΚΙΑΣ". Υπάρχουν σκιές σε διάφορα επίπεδα. Η ενημέρωση δεν γίνεται σε όλους τους υποψηφίους που πληρούν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει στη διαθήκη του ο εκλιπών.
Ο τρόπος, τα κριτήρια για την ανάδειξη δεν συνάδουν με τα οριζόμενα από τη διαθήκη. Δεν μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να λαμβάνουν υποτροφίες υποψήφιοι που και οι δυο γονείς τους είναι εργαζόμενοι και μάλιστα όταν υπάρχει πλημμελής ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα και στον πιο καλοπροαίρετο και καλόπιστο πολίτη. Η δημοτική αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να προσδιορίσει σύμφωνα με τις επιθυμίες του εκλιπόντος σαφείς διαδικασίες και κριτήρια που θα πρέπει να τηρούνται για την ανάδειξη των υποτροφιών.
Θετική η απόφαση να δοθεί παράταση μέχρι 25-01-2013 ώστε να υποβάλουν αίτηση όλοι οι ενδιαφερόμενοι χωρίς αποκλεισμούς. Οι νέοι μας, οι αυριανοί πρωταγωνιστές και στο τοπίο της αυτοδιοίκησης, απαιτούν ενιαίες σαφείς και διάφανες διαδικασίες. Να κυριαρχούν η αλήθεια, το δίκαιο και η ισονομία. Η ιδιοτελής υποκειμενικότητα προκαλεί τους πολίτες και δη τους νέους μας. Ας τελειώνει!!!
Επειδή κάθε χρόνο ακούγονται αυθόρμητα και δικαιολογημένα παράπονα από γονείς και υποψηφίους, στις αρχές Απριλίου 2012 είχα καταθέσει προς το δήμο προτάσεις για την όλη διαδικασία της ανάδειξης των υποτρόφων του κληροδοτήματος "Λ. ΣΚΙΑΣ" και συγκεκριμένα:
"Επειδή δικαιολογημένα διατυπώθησαν από πρωτεύσαντες φοιτητές για το σχολικό έτος 2010-2011 και τους γονείς τους παράπονα ότι δεν ενημερώθηκαν καν για το εν λόγω θέμα.
Επειδή ο Δήμος Καλαμάτας διαχειρίζεται τα χρήματα του εκλιπόντος, είναι υπεύθυνος για κάθε φάση της όλης διαδικασίας (ενημέρωσης – επιλογής -απονομής). Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην όλη τελετουργία. Κάθε λάθος ενέργεια εύλογα δημιουργεί στους νέους μας αμφιβολίες και αμφισβητήσεις για την όλη διαδικασία.
Κύριε δήμαρχε επιβάλλεται να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες που θα θέσουν τις ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να υπάρξει έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση σε όλους τους δικαιούμενους αριστούχους μαθητές μας να συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογή υποτροφιών.
Προτείνω:
 1) Να υπάρξει ενυπόγραφη ενημέρωση των μαθητών από τους διευθυντές των λυκείων.
 2) Να υπάρξει ενημέρωση μέσω των ΜΜΕ.
 3) Θα πρέπει ως Δημοτικό Συμβούλιο να δώσουμε κάποιες κατευθύνσεις στην επιτροπή επιλογής σχετικά με τα κριτήρια επιλογής σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διαθήκη του εκλιπόντος, για παράδειγμα το ετήσιο εισόδημα των γονέων.
Δεν μπορεί να προσδιορίζεται το τελικό αποτέλεσμα της ανάδειξης των υποτρόφων, το αναφέρουμε τούτο διότι μπορεί μια οικογένεια να έχει εισόδημα κατά το παραπάνω από την άλλη οικογένεια αλλά παράλληλα να σπουδάζει δυο ή τρία παιδιά και μάλιστα σε διαφορετικές πόλεις. Για  να ικανοποιείται με πληρότητα η επιθυμία του εκλιπόντος χρειάζονται σαφή ενιαία κριτήρια, που θα δημοσιοποιούνται πριν την υποβολή των αιτήσεων, χωρίς παρακλήσεις, αποκλίσεις και υποκειμενισμούς".
Ως διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας μετά από τα σχετικά έγγραφα από το Δήμο Καλαμάτας εστάλη στους διευθυντές των Λυκείων, ΕΠΑΛ Καλαμάτας και στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά το εξής έγγραφο (αρ.πρωτ.5176/14-9-12): "Σας διαβιβάζουμε συνημμένα τα αριθμ. 53544/05-09-2012 και 54298/06-09-2012 έγγραφα του Δήμου Καλαμάτας και παρακαλούμε με ιδιαίτερη προσοχή, σχολαστικότητα και επιμονή να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι μαθητές ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή πικρία και παράπονο από τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Σας εφιστούμε την προσοχή διότι κατά το παρελθόν έχουν διατυπωθεί παράπονα για μη ενημέρωσή τους.
Ενδεικτική πρόταση: Τηλεφωνική επικοινωνία με τους ίδιους τους μαθητές ή τις οικογένειές τους και παράλληλα αποστολή επιστολής ενημέρωσης.
Ειδικά για όλους τους μαθητές με αρίστην επίδοση να έχετε στο αρχείο σας αποδεικτικά στοιχεία της ενημέρωσής τους προκειμένου στο μέλλον να αντιμετωπιστούν πιθανοί ισχυρισμοί για έλλειψη ενημέρωσης".
Εν κατακλείδι σε όλες τις διαδικασίες και ειδικά σε αυτές που αφορούν τους νέους μας πρέπει με πλήρη διαφάνεια, με ιδιαίτερη προσοχή, υπευθυνότητα και σοβαρότητα τα στοιχεία του δικαίου και της ισονομίας να είναι έκδηλα και καταφανή σε όλες τις φάσεις της ολοκλήρωσης κάθε διαδικασίας.
Θα πρέπει πάντα να υπάρχει εξατομίκευση ευθυνών με ονοματεπώνυμο για λάθη και παραλείψεις στα μάτια των πολιτών. Το "όλοι φταίνε για όλα" ενισχύει την παθογένεια, την αναποτελεσματικότητα και ενδυναμώνει την ιδιοτέλεια και την ανευθυνότητα. Ετσι γιγαντώθηκε το επικρατόν γκρίζο και μαύρο τοπίο σε όλες τις διαδικασίες.
Λόγω του ότι υπήρχε ασυμβίβαστο διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δημοτικού συμβούλου, προτίμησα να υπηρετήσω την αιρετή θέση του δημοτικού συμβούλου που μου έκαναν την τιμή οι φίλοι μου να με εκλέξουν διότι για μένα καμιά θέση εξουσίας ή διευθυντική δεν μπορεί να με δελεάσει ώστε να αποποιηθώ αυτή την τιμή της εκλογής μου που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους φίλους μου, δεν αποδέχτηκα την απόφαση του υφυπουργού Παιδείας να παραμείνω στη θέση του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Εάν παρέμενα θα κατέθετα στην αρμόδια τριμελή επιτροπή για την ανάδειξη των υποτρόφων ως μέλος της, συγκεκριμένα κριτήρια που θα υπηρετούσαν την επιθυμία του εκλιπόντος, θα δημοσιοποιούνταν και δεν θα άφηναν το ελάχιστο περιθώριο και στο πιο καλόπιστο πολίτη για την παραμικρή σκέψη για αδιαφάνεια και ιδιοτέλεια.

Κωνσταντίνος Σ. Ανδρεάκος
Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας
με το συνδυασμό "Αλλαγή για το Δήμο της Καλαμάτας"