Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 08:00

Αρθρο του γραμματέα της ΝΕ ΚΚΕ Μεσσηνίας Οικονομάκου Δημήτρη για το ζήτημα με τους τσιγγάνους

Γράφτηκε από την
Αρθρο του γραμματέα της ΝΕ ΚΚΕ Μεσσηνίας Οικονομάκου Δημήτρη για το ζήτημα με τους τσιγγάνους



Εδώ και μερικές εβδομάδες γίνονται συζητήσεις, συσκέψεις και διαβουλεύσεις για το ζήτημα της εγκληματικότητας των τσιγγάνων (ρομ). Μπουχτίσαμε από λαϊκισμό, ρατσισμό, σε επικοινωνιακά εφέ, σε βαρύγδουπές δηλώσεις και σχέδια αλλά και στον απαραίτητο αντικομουνισμό (δηλώσεις Τατούλη για γκουλάγκ και εκτοπίσεις τσιγγάνων) που πάει με όλα (άλλωστε ένας Στάλιν κολλάει παντού, είναι για πάσα χρήση). Πριν δούμε τις αιτίες που δημιούργησαν το θέμα, σωστό είναι να ξεκαθαρίσουμε το εξής: Πρόκειται για ένα σοβαρότατο υπαρκτό πρόβλημα που αγγίζει πολλές λαϊκές οικογένειες χωρίς αμφιβολία. Πάντως μερίδα τοπικών παραγόντων αλλά και τοπικών ΜΜΕ ρίχνουν λάδι στη φωτιά, υποδαυλίζουν το υπάρχον εκρηκτικό  κλίμα και μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Οι αιτίες του σημερινού προβλήματος
-Βασική αιτία της σημερινής κατάστασης είναι η εδώ και δεκαετίες πολιτική που έχουν ακολουθήσει όλα τα κόμματα που ήταν στις κυβερνήσεις. Δεν ήθελαν να ακολουθήσουν σχεδιασμένη πολιτική για τους τσιγγάνους που να περιέχει λύσεις στα προβλήματα επιβίωσης –εργασίας αλλά και στην παιδεία-πολιτισμό. Πάντα αποσπασματικά και χωρίς βάθος έβλεπαν μόνο ψηφαλάκια και εξυπηρετήσεις. Τα όποια προγράμματα και διευκολύνσεις που τους δόθηκαν κατά καιρούς ήταν αποσπασματικά και ενταγμένα ακριβώς στο σκοπό της ψηφοθηρίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δάνεια και οι διευκολύνσεις  των υπουργείων λίγο πριν τις τοπικές εκλογές το 2006 που έγιναν μόνο και μόνο για τους ψήφους. Παράλληλα με αυτά μεγάλωνε ο ρατσισμός και η απομόνωση των τσιγγάνων από την υπόλοιπη κοινωνία και τους έριχνε ακόμα περισσότερο σε αυτό το φαύλο κύκλο της επιβίωσης που όλοι γνωρίζουμε. Η προσπάθεια για να ανοίξουν τους πολιτιστικούς ορίζοντες τους, να σπάσουν αναχρονιστικές και συντηρητικές παραδόσεις (όσο δύσκολο και αν είναι) δεν έγινε ουσιαστικά ποτέ.
-Στον τομέα της εργασίας η μονομέρεια που οδήγησε το σύστημα τους τσιγγάνους σε συγκεκριμένα είδη εμπορίου και στα αγροτικά προϊόντα  τροφοδοτεί και τα σημερινά αδιέξοδα. Χρησιμοποιούνται από συγκεκριμένους εμπόρους (ιδιαίτερα χαλκού) γιατί είναι πιο φτηνή ύλη για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη. 
-Τεράστια ευθύνη έχουν οι φωνασκούντες τώρα παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που όλα τα χρόνια τους χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά και μόνο για ψήφους τόσο στις βουλευτικές όσο και στις τοπικές εκλογές. Ολοι γνωρίζουμε το όργιο εξαγοράς που γίνονταν με ποικίλους τρόπους (από γουρουνοπούλες, 50 ευρώ η ψήφος, εξυπηρετήσεις, απαλλαγές κάθε είδους, δάνεια που δινόντουσαν κ.ά). Είναι υποκριτές και Φαρισαίοι όταν συντήρησαν και μεγάλωσαν αυτή την κατάσταση. Εκμεταλλευόμενοι την ανέχεια αλλά και τον τρόπο διαβίωσης συγκεκριμένων τσιγγάνων έπαιζαν όλοι το πολιτικό τους παιχνίδι. Ο λαός πρέπει να δείξει αυτούς σαν ένοχους, να τους καταδικάσει, να μην τους στηρίζει γιατί αλλιώς οδηγούμαστε στο ίδιο έργο θεατές με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Στήριξαν την πολιτική της γκετοποίησης με τη Μπιρμπίτα (και όχι μόνο) την ώρα που το ΚΚΕ προειδοποιούσε από τότε ότι όχι μόνο δεν θα βοηθήσει αλλά θα οξύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα. Οι φωνές τώρα είναι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο και γίνονται στα πλαίσια του λαϊκισμού.
-Στο σκηνικό αυτό  μερίδιο έχουν και διάφορες ΜΚΟ και δήμοι που ξεκοκκάλιζαν προγράμματα του κράτους και όχι μόνο. Χρήματα (έστω αποσπασματικά και λειψά) που ήταν για τους τσιγγάνους πήγαιναν σε άλλες μεριές.  
-Ευθύνες έχουν και ορισμένοι «ηγέτες» των τσιγγάνων (τοπικά αλλά και αλλού) που συντήρησαν για δικό τους όφελος όλη αυτή τη κατάσταση και είχαν οικονομικά οφέλη. Πάταγαν πάνω σε υπαρκτά προβλήματα και διαιώνιζαν μια απαράδεκτη κατάσταση.  
Στη σημερινή κατάσταση απάντηση δεν είναι ο απομονωτισμός, ο ρατσισμός και η αυτοδικία. Αυτή η στάση θα οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα, η δράση θα φέρει αντίδραση και θα οδηγηθούμε ο φτωχός να τα βάζει με το φτωχό αντί για το κοινό αντίπαλο. Κυρίως λύση δεν μπορεί να είναι οι αυτόκλητοι σωτήρες της Χρυσής Αυγής. Τα τσιράκια του συστήματος που ξεπήδησαν μέσα από τα κόμματα που έφτιαξαν αυτή τη κατάσταση θέλουν πάλι να τα βάλουν με τους αδύνατους και φτωχούς. Δείχνουν τους τσιγγάνους σαν αιτία για τη κρίση στην ύπαιθρο της Μεσσηνίας την ώρα που τσακίζει παντού η ανεργία, η φτώχεια και η ανέχεια τόσο τους τσιγγάνους όσο και τους υπόλοιπους. 
Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ισότιμη αντιμετώπιση των τσιγγάνων:
- Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να μπορούν να βρίσκουν δουλειά.
- Μέτρα κοινωνικής προστασίας, ασφάλισης και συνταξιοδότησης των εργαζόμενων τσιγγάνων, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι και όταν φτάνουν σε ηλικία που δεν μπορούν να εργαστούν δεν έχουν εξασφαλισμένη κάποια σύνταξη.
- Να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά των τσιγγάνων να παρακολουθούν την εκπαίδευση, όπως όλα τα παιδιά, χωρίς, όμως, να αποκόβονται από τις πολιτισμικές τους ρίζες.
- Να ιδρυθεί Κέντρο Μελέτης της τσιγγάνικης φυλής, που θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τη γλώσσα, το αλφάβητο, τα ήθη, τα έθιμα, τη μουσική, το τραγούδι, τις τέχνες της τσιγγάνικης φυλής. Ενα κέντρο, που θα ασχολείται συνολικά με την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά.
- Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αποφασιστικής βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης. Οι σημερινές συνθήκες είναι απαράδεκτες.
- Να πάψουν οι διακρίσεις και οι ρατσιστικές αντιλήψεις, που οδηγούν στην γκετοποίηση.
Τώρα χρειάζεται ψυχραιμία και όχι υστερίες. Σεβασμός στην ιδιαιτερότητα των τσιγγάνων, των παραδόσεών τους και της ιστορίας τους δεν σημαίνει άκριτη υποστήριξη όλων αυτών ούτε και συμφωνία. Να μην πέσει ο λαός στην παγίδα του ρατσισμού, του λαϊκισμού αλλά να καταδείξει τους υπεύθυνους, να τους αλλάξει το συντομότερο. Η συνολική πολιτική τους είναι καταστροφική για όλη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Οι τσιγγάνοι επίσης χρειάζεται να έρθουν και αυτοί σε ρήξη με τη σημερινή κατάσταση και να την αλλάξουν άρδην. Το αδιέξοδο θα μεγαλώσει αν ακολουθήσουν την πεπατημένη σε όλους τους τομείς (εργασία, παιδεία, πολιτισμός). Οι ίδιοι μπορούν να βοηθήσουν για να αλλάξει η κατάσταση. Να έρθουν σε επαφή με το εργατικό λαϊκό κίνημα, με ό,τι προοδευτικό έχουν δημιουργήσει οι εργαζόμενοι με αίμα και θυσίες, να χτυπηθεί ο αναλφαβητισμός, οι προκαταλήψεις και να γίνει ένα  σημαντικό βήμα για κάτι καλύτερο.  
Υ.Γ. Πραγματικά χρειάζονται τόνοι ανοησίας και χυδαίου αντικομουνισμού επιπέδου Χρυσής Αυγής για να μιλήσεις για την κατάσταση των τσιγγάνων στη Σοβιετική Ενωση (για γκουλάγκ και εκτελέσεις) και τις πρώην ανατολικές χώρες. Οι δηλώσεις Τατούλη αποτελούν μνημείο τέτοιου επιπέδου. Οι τσιγγάνοι (παρά τα επί μέρους προβλήματα) ήταν έτη φωτός μπροστά στις καταστάσεις που εμείς ζούμε. Συμμετείχαν κανονικά (με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο) τόσο στην εργασία, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στο κοινωνικό σύνολο γενικότερα. Αν δεν γνωρίζει (πράγμα δύσκολο) να δει ταινίες της Γιουγκοσλαβίας για τους τσιγγάνους, να διαβάσει για τους Ούγγρους τσιγγάνους και τον πολιτισμό τους και πλείστα άλλα παραδείγματα. Η κατάσταση όλων των μειονοτήτων σε όλες αυτές τις χώρες ήταν καταστάσεις απόλυτου σεβασμού του πολιτισμού τους (χωρίς να γίνονται όλα άκριτα δεκτά) παράλληλα όμως ακολουθήσουν όλες τις σύγχρονες επιστημονικές-τεχνολογικές εξελίξεις (σπίτια, κατάργηση της ανεργίας, δωρεάν υγεία-παιδεία, συμμετοχή στο πολιτισμό κ.α). Την άλλη φορά να το σκέφτεται καλύτερα πριν ξεστομίζει τέτοιες ανοησίες. 


NEWSLETTER