Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 09:33

Απάντηση σε βουλευτή της ΔΗΜΑΡ για το ΠΟΠ ελαιόλαδο "Καλαμάτα"

Γράφτηκε από την

 

Διαβάσαμε με έκπληξη την από 19-2-2013 ερώτηση του βουλευτή Θωμά Ψύρρα προς τη Βουλή των Ελλήνων και διαπιστώσαμε ότι εκτός από ασαφής και αόριστη, η ερώτηση προδίδει άγνοια του θέματος. Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά οι πολιτικοί δυναμιτίζουν τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και μονολογούν αλόγιστα, αδιαφορώντας πλήρως για τη ζημιά που θα προκαλέσουν.

 

Η επιστολή του βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. κου Θωμά Ψύρρα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αφορά στην έκφραση εναντίωσης της παράταξης του προς την κατάθεση τεσσάρων (4) ενστάσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από διανομείς του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα στη Μεγάλη Βρετανία, την Αίγυπτο, Νορβηγία και Ελβετία. Είναι δε ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς τους Συνεταιρισμούς των ελαιοπαραγωγών της περιοχής ΠΟΠ Καλαμάτα, το γεγονός ότι την ένσταση της Μεγάλης Βρετανίας την κατέθεσε υπέρ ημών το αντίστοιχο Βρετανικό Υπουργείο "DEFRA -Department for environment, Food and Rural Affairs Food Policy unit" για λογαριασμό Βρετανικής εταιρείας,

Σε πλήρη αντίθεση δε, με την αναληθή αναφορά του κυρίου Ψύρρα ότι «... οι Μεσσηνία/ παραγωγοί δεν έκαναν ένσταση κατά της απόρριψης αυτής εκ μέρους του Υπουργείου για να μην καθυστερήσουν την διαδικασία τροποποίησης των προδιαγραφών» εμείς δηλώνουμε ότι σύσσωμοι καταθέσαμε στις 13 Μαΐου 2011 ενυπόγραφα την ένσταση μας προς τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Γ. Κανελλόπουλο, Το υπουργείο μας όμως, όχι μόνον κώφευσε, αλλά συνειδητά και ενώ εμείς γνωρίζουμε το προϊόν μας καλύτερα από τον καθένα, δεν μας προσκάλεσε σε καμία διαβούλευση!

Είναι απορίας άξιον δε, πως το ΥΠΠΑΤ αποφασίζει για τις τύχες όλων μας, για την οικονομία του τόπου μας και για το μέλλον των παιδιών μας, δίχως καν να μας ρωτήσει και να μας συμπεριλάβει στη διαδικασία διαβούλευσης και ασφαλώς δίχως να φέρει εν κατακλείδι, καμία ευθύνη στην περίπτωση οικονομικής μας ζημίας από μονομερείς του ενέργειες!

Είναι επίσης απορίας άξιον πώς ένας βουλευτής Λάρισας, φιλόλογος με πλούσια εκδοτική παρουσία, δίχως καν να διαβάσει το κείμενο της ένστασης που κατατέθηκε, δίχως να αναφερθεί σε κανένα επιστημονικό δημοσίευμα που να υποστηρίζει τις θέσεις του, και ιδιαίτερα, δίχως καν να επικοινωνήσεις με εμάς, τους Συνεταιρισμούς των ελαιοπαραγωγών ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας, άμεσα θιγόμενους από όλες αυτές τις πολιτικές παρεμβάσεις, καταθέτει το εξής ερώτημα στον Υπουργό ΥΠΑΑΤ: «Αληθεύει ότι οι ενστάσεις κατά την τροποποίηση των προδιαγραφών της ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτα είναι πανομοιότυπες και ότι οι επιχειρήσεις που τις παρουσίασαν έχουν εμπορικές σχέσεις με ελληνικές και τι προτίθεται να πράξει το ΥΠΑΑΤ για την απόκρουση τους και ταχεία έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας».

Για να αφήσουμε τον Υπουργό να ασχοληθεί με πιο σοβαρά θέματα, του απαντάμε εμείς το προφανές:

Οι ενστάσεις είναι πανομοιότυπες διότι βασίστηκαν σε επιστημονικά άρτια κοινή τεχνική και νομική μελέτη που ανέθεσαν ο» ενδιαφερόμενες εταιρίες σε ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων με τη συνδρομή όλων ημών.

Είναι προφανές ότι οι οίκοι που τις συνέταξαν έχουν εμπορικές σχέσεις με ελληνικές εταιρείες (πλην του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μεγάλης Βρετανίας), άλλως πως θα προμηθεύονταν το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας για να το πουλήσουν στις χώρες τους κύριε βουλευτά!

Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο υπουργός καθ' υπόδειξη του κυρίου Ψύρρα, θα πρέπει να αποκρούσει τις ενστάσεις. Αντίθετα πιστεύουμε πως πρέπει αμερόληπτα και αντικειμενικά, να μελετήσει το θέμα ώστε να αποδείξει σε εμάς, στον Υπουργό Οικονομικών, στον πρωθυπουργό της χώρας, στην τρόικα που μας «μαστιγώνει» για ισοστάθμιση του εμπορικού μας ελλείμματος, και σε κάθε Ελληνα πολίτη, ότι με βάση αξιόπιστες οικονομικές και τεχνικές μελέτες αν αυξήσουμε την ποσότητα του ΠΟΠ Καλαμάτα ελαιολάδου κατά δεκαπλάσιο, οι αγορές θα απορροφήσουν το market shock από την διατάραξη της ισορροπίας αγορών και η αξία του θα παραμείνει σταθερή, ότι η ποιότητα δεν θα υποβαθμιστεί αν το ΠΟΠ Καλαμάτα ελαιόλαδο τυποποιείται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά ή ελληνοτουρκικά σύνορα όπως προβλέπεται από το αίτημα που υποστηρίζει ο κ. Ψύρρας, ότι η τοπική μας οικονομία, τεκμηριωμένα θα ευεργετηθεί οικονομικά και δεν θα υποστεί αφαίμαξη από την τυποποίηση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα εκτός Νομού Μεσσηνίας, ότι θα προστατεύσει ο κ. Ψύρρας την ακεραιότητα του προϊόντος από νοθείες, και εμπορικές στρεβλώσεις όπως αυτές που αναφέρονται σε πρόσφατο δημοσίευμα της 28/2/2013 στο http:7/newsmesslnlq.blotispot.gr/2013/02/blog-pοst 4278.html

Σίγουρα κύριε βουλευτά μας δεν γνωρίζετε ότι σε αντίθεση με τον υπόλοιπο μεσσηνιακό κάμπο, το ΠΟΠ Καλαμάτα ελαιόλαδο αποτελεί μοναδικό εισόδημα των αγροτών της περιοχής μας, και ότι προβάλλοντας αβάσιμους ισχυρισμούς διοκινδυνεύετε όχι μόνο το εισόδημα όλων μας, αλλά και την αξιοπιστία του BRAND που με κόπο κτίσαμε.

Και αν για εσάς κάτι τέτοιο αποτελεί απλά άσκηση εκ του ασφαλούς πολιτικών πειραματισμών, δεν συμβαίνει το ίδιο με μας ούτε με τις συνεργαζόμενες με εμάς επιχειρήσεις- Αυτό που εμείς παράγουμε με κόπο και θυσίες για να ζούμε τις οικογένειες μας, το έκαναν παγκόσμιο brand name οι δικές μας εξαγωγικές εταιρείες, αλλά και οι εταιρείες του εξωτερικού, που αξιοποίησαν τα δίκτυα πωλήσεων τους για να το διαφημίσουν και να το καθιερώσουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ρωτήστε, λοιπόν, αυτές ρωτήστε κι εμάς αν θέλουμε να ακολουθήσουμε το δρόμο της υποβάθμισης και της απαξίωσης του προϊόντος μας τον οποίο μας υποδεικνύετε με το απατηλό πρόσχημα της αύξησης του όγκου εξαγωγών του ελαιολάδου...

Οσον δε αφορά στην ποιότητα του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, εμάς ουδέποτε μας ενδιέφερε η «... τροποποίηση των προδιαγραφών» ΠΟΠ Καλαμάτας όπως αναφέρετε στο ερώτημα σας, απλά και μόνο διότι n περιοχή μας και οι άνθρωποι που ζουν οπό το λάδι αυτό για αιώνες τώρα, δεν μπορούν να βγάλουν ποιότητα χειρότερη από αυτήν που προτείνεται στην τροποποίηση των προδιαγραφών ΠΟΠ Καλαμάτας. Στη χειρότερη χρονιά μας το λάδι είχε οξύτητα 0,45, ενώ στη καλύτερη χρονιά 0,20. Για τα οργανοληπτικά μας χαρακτηριστικά, δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε διότι για αυτά είμαστε ήδη καταξιωμένοι στις διεθνείς αγορές όπου η ποιότητα και αξιοπιστία και όχι ο στείρος πολιτικός λόγος, αμείβονται.

Ελπίζουμε, η πολιτική ηγεσία του τόπου να αναλογιστεί την ευθύνη που φέρει με κάθε της παρέμβαση στην εύθραυστη ισορροπία του υγιούς εμπορικού ανταγωνισμού που αναζητά και ανταμείβει μόνον την πρόοδο. Να αφήσει τους επιστήμονες και τις αγορές να κρίνουν το δίκιο και να μην το επιβάλλει μονομερώς. Έχουμε δε πικρά πείρα από το παρελθόν, διότι κατά την ερήμην μας σύνταξη του αιτήματος επέκτασης ζώνης του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα, το πολιτικό σύστημα (στη Νομαρχία Μεσσηνίας, σε Δήμους, καθώς και τοπικοί βουλευτές) προς άγραν ψήφων πίεσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ώστε να απορριφτεί η αρχική μας ένσταση.

Εμείς λοιπόν, σε συνεργασία με όσους μας στηρίζουν, επένδυσαν και επενδύουν στο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα στην Αίγυπτο, την Αγγλία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και όπου αλλού στον κόσμο, θα συνεργαζόμαστε με αίσθημα ευθύνης και ασπαζόμενοι τους κανόνες του διεθνούς ανταγωνισμού ώστε να φέρουμε ευημερία και προκοπή στον τόπο.

Οποιος άλλος δε, ενδιαφέρεται για το καλό μας και θέλει επεξηγήσεις, ας έλθει να μιλήσει σε μας πρώτα και να μας εξηγήσει με έμπρακτες εγγυήσεις και όχι «λόγια του αέρα» μικρόνοες σκέψεις και πλασματικές προσδοκίες, πως μπορούμε να αυξήσουμε το εισόδημα της περιοχής, προστατεύοντας παράλληλα μια προσπάθεια branding δεκαετιών, ώστε να καταστήσουμε γνωστό το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα. Γιατί το ΠΟΠ Καλαμάτα έγινε γνωστό μέσα από ευφυή και ειλικρινή προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων, δίχως κρατικές επιχορηγηθείς, δίχως κρατικές καμπάνιες προβολής και δίχως τη παρέμβαση ταυ κεντρικού κρατικού μηχανισμού στις εμπορικές μας δραστηριότητες.

Μετά τιμής
Σταύρος Γιαννακέας
Εκπρόσωπος συνεταιρισμών των ελαιοπαραγωγών ΠΟΠ Καλαμάτας