Τετάρτη, 29 Μαϊος 2013 18:05

Ο σεισμός γκρέμισε το σπίτι και ο ΟΕΚ ζητάει το… δάνειο

Γράφτηκε από την
Ο σεισμός γκρέμισε το σπίτι και ο ΟΕΚ ζητάει το… δάνειο

Εντονη διαμαρτυρία εκφράζουν 9 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας στην οδό Αριστείδου που κατέρρευσε στους σεισμούς της Καλαμάτας το 1986, για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την απαλλαγή τους από τις υποχρεώσεις του δανείου που είχαν πάρει από τον ΟΕΚ, όπως ορίζει ο νόμος. 

Σε επιστολή τους προς τη ΔΟΥ Καλαμάτας και κάθε αρμόδιο αναφέρουν τα εξής:

"Είναι εις όλους γνωστό ότι, κατά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1986 στην Καλαμάτα κατέρρευσε η εν λόγω πολυκατοικία της οδού Αριστείδου 28, με τους 6 νεκρούς και τους 17 τραυματίες.

Στην πολυκατοικία αυτή είχαμε αγοράσει διαμέρισμα και 9 συνιδιοκτήτες δανειοδοτηθέντες από τον Ο.Ε.Κ. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η Πολιτεία μας ψήφισε το νόμο 2224/94, άρθρ. 36 παρ. 1 (Φ.Ε.Κ.Τ.Α. αριθ. φύλλου 112/6-7-1994) με το οποίο "διαγράφονται οι οφειλόμενες τοκοχρεωλυτικές δόσεις από τους δανειολήπτες του Ο.Ε.Κ. για την αγορά διαμερίσματος στην πολυκατοικία Αριστείδου 28, εκείνες που είναι απαιτητές κατά την ημέρα του σεισμού και μετά, (δεδομένης της ολοκληρωτικής καταστροφής κτίσματος και οικοσκευής), ενώ οι απαιτητές πριν από το σεισμό θα καταβληθούν κανονικά με τις πρόσθετες αυξήσεις".

Εχουν περάσει 19 ολόκληρα χρόνια από την ψήφιση του ν. 2224/94 και 27 χρόνια από τους σεισμούς και το θέμα παραμένει στο μηδέν, παρά τις κατ' επανάληψιν διαβεβαιώσεις των τοπικών εφημερίδων και όλων των Μ.Μ.Ε.

Πληροφορίες λένε ότι έχει γίνει εφαρμογή του εν λόγω νόμου σε άσχετες άλλες περιπτώσεις διαμερισμάτων και πολυκατοικιών, ακόμη δε και σε περίπτωση δανείων που χορηγήθηκαν μετά από τους σεισμούς που ούτε στην οδό Αριστείδου ευρίσκονται ούτε έχουν πάθει καμία ζημιά αφού αυτά τα δάνεια χορηγήθηκαν μετά από τους σεισμούς! Ενώ ο σχετικός νόμος 2224/94 αναφέρεται ρητά στην πολυκατοικία Αριστείδου 28!

Κύριοι αρμόδιοι,

Μας έχετε αδικήσει φοβερά! Επρεπε να προηγηθούμε εμείς στην εφαρμογή του νόμου, αφού για εμάς έγινε ο νόμος και στη συνέχεια τα οποιαδήποτε αμφίβολης νομιμότητας, χατιράκια. Ετσι ενεργούν οι τίμιοι Ελληνες!

Είναι λυπηρό, είναι θλιβερό, για άλλους να ψηφίζει νόμους η Πολιτεία και σε άσχετους να εφαρμόζονται, να διαγράφονται δάνεια στους μη παθόντες ουδέν και να απαιτούνται από τους καταστραφέντας ολοσχερώς!

Ποιος είναι αυτός ο κύριος που εφίππευσε κατά του νόμου 2224/94, αγνόησε το πνεύμα και το γράμμα του νόμου και τους δικαιούχους να τύχουν αυτού του ευεργετήματος, τους οποίους κατονομάζει ρητά ο νόμος: "οι δανειολήπτες του ΟΕΚ για την αγορά διαμερίσματος στην πολυκατοικία Αριστείδου 28", κυριολεκτικά δηλαδή τον έγραψε στα τέτοια του;

Δεν υπάρχει νομική τάξις σ’ αυτή την Πολιτεία, την Πολιτεία μας; Δεν υπάρχει ίχνος ανθρωπιάς και δικαιοσύνης σ’ αυτόν τον "κύριο"; Θα τρίζουν τα κόκαλα του Πλάτωνα που μας διδάσκει από τον 5ο αιώνα προ Χριστού, ήτοι, πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια, στην Πολιτεία του, ότι υπέρτατος άρχων της Πολιτείας είναι ο νόμος τον οποίον νόμον 2224/94 αυτός ο "κύριος" τον μετέβαλε σε τριχοειδές φαινόμενο! Ναι! Το ψήφισμα της Βουλής των Ελλήνων το μετέβαλε αυτός ο "κύριος" σε τριχοειδές φαινόμενο!

Για ιδέστε σεβασμός αρμοδίου οργάνου περί την εφαρμογήν των νόμων, προς τους νόμους της Πολιτείας μας! Για ιδέστε ετσιθελική ερμηνεία του 2224/94, κατά τον πλέον αλλοπρόσαλλον τρόπον!

Μόνον ο Καραγκιόζης στις θεατρικές του παραστάσεις κάνει τέτοιες ερμηνείες και εφαρμογές των νόμων. Και διερωτώμεθα: δεν υπάρχει κανείς να τον ελέγξει; Και δεν αναφερόμεθα σε πολιτικούς και σε πολιτικές παρά μόνον στους αιώνιους θεσμούς της Πολιτείας μας. Να περιμένουμε 19 ολόκληρα χρόνια, για την εφαρμογή του νόμου; Αυτό είναι αίσχος! Αυτό δεν θυμίζει κράτος, δεν θυμίζει οργανωμένη Πολιτεία -θυμίζει κατσαπλιάδικο!

Οταν, η τότε Βουλή των Ελλήνων, θεσμοθετούσε το ν. 2224/94 μέσα στη μνήμη της και στην ψυχή της μετρούσε "η τάξις διά του νόμου" και όχι ο μπάρμπας στην Κορώνη! Αλλά δεν μας εκπλήσσει το γεγονός, καθ’ όσον και στο Βυζάντιο τα ίδια γινόντουσαν, γι’ αυτό τους πήρε ο διάολος και μαζί όλο το έθνος μας. Μήπως αυτό το αίσχος συνεχίζεται και τώρα; Αθάνατε Διονύσιε Σολωμέ, δεν ξεχνούμε ποτέ το τετράστιχό σου προς τον ελληνικό λαό:

Δυστυχισμένε μου λαέ 

καλέ και αγαπημένε 

πάντοτε ευκολόπιστε 

και πάντα προδομένε! 

Και εμείς τον παραδίδομεν αυτόν τον "κύριον" εις την κρίσιν, δηλαδή εις τον "έπαινον" ή εις την χλεύην, πενήντα χιλιάδων συμπολιτών μας.

 

Μετά τιμής, 

Οι 9 δανειολήπτες του Ο.Ε.Κ.

 

Βουδούρης Γεωργ. (διαχειριστής τότε της πολυκατοικίας), Πετρόπουλος Δημ., Μπάκας Γεωργ., Αναστοπούλου Βασιλική, Παπαδόπουλος Κυρ., Μιχαλόπουλος Αθαν., Ζέλης Ιωάννης, Ντεβές Νικόλαος, Ζοργιάνος Θεοδ.".


NEWSLETTER