Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2013 13:24

Η παράσταση ξεκινά!

Γράφτηκε από την
Η παράσταση ξεκινά!

 

Για άλλη μία φορά αυτήν τη σεζόν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» σε μία σειρά τελικών που αναμένεται συναρπαστική. Οι τελευταίες αναμετρήσεις των δύο «αιωνίων» στην Ευρωλίγκα, με Ρεάλ στον τελικό και Μπαρτσελόνα στους «8» έδειξαν την αξία τους και το επίπεδό τους, μετά από μία χρονιά σκληρότατης και άδικης κριτικής, ειδικά στους δύο κόουτς, προμηνύοντας, ας ελπίσουμε, 5 τελικούς θεαματικούς και αξέχαστους. Σε αυτό το γαϊτανάκι που αρχίζει όμως απόψε (20:00 ΕΡΤ), τι θα παίξει ρόλο στην ανάδειξη του πρωταθλητή Ελλάδος για τη σεζόν 2012-2013; Ποιος έχει το προβάδισμα;

Τα στοιχεία που θα έχουν βαρύνουσα σημασία στην τελική έκβαση των τελικών είναι πολλά, πλην όλα σημαντικά. Και ας ξεκινήσουμε από τα γενικότερα, αυτά που αφορούν τις δύο ομάδες ως σύνολο. Εδώ μεγαλύτερη σημασία πρέπει να δώσουμε στο ρυθμό του παιχνιδιού. Θα είναι αργός σε σετ παιχνίδι και εξάντληση των 24 δευτερολέπτων ή ταχύς με δυνατότητα αιφνιδιασμών και γρήγορων τελειωμάτων των φάσεων στο τρανζίσιον; Βάσει όσων έχουμε δει, καταλαβαίνουμε ότι η πρώτη επιλογή ευνοεί τον Παναθηναϊκό, ενώ η δεύτερη τους «Ερυθρολεύκους». Ανάλογα με το ποια ομάδα θα επιβάλει το δικό της ρυθμό, θα αποκτήσει άμεσα το πλεονέκτημα για την τελική επικράτηση στους τελικούς. Συνήθως η ομάδα που θέλει να παίξει αργό παιχνίδι επιβάλει το ρυθμό της, όμως με όσα είδαμε από τον Ολυμπιακό στο Final-4 του Λονδίνου, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για κάτι τέτοιο. Αν κρίνουμε από εκείνες τις μέρες, η ομάδα είναι ικανή να ανταπεξέλθει στο 5 εναντίον 5, ενώ οι «Πράσινοι» θα έχουν πρόβλημα στον φρενήρη ρυθμό, όπως αποδείχθηκε χαρακτηριστικά στο 1ο δεκάλεπτο του 5ου ματς με την Μπαρτσελόνα. Οπότε, ο Παναθηναϊκός έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη να επιβάλει αυτός το δικό του ρυθμό, διαφορετικά θα έχει πολύ μειωμένες πιθανότητες επικράτησης.

Έπειτα, σίγουρα ενδιαφέρουσα θα είναι η μάχη των ριμπάουντ. Ο Ολυμπιακός, ως γρήγορη και αλτική ομάδα, θα επιδιώξει την ανανέωση των επιθέσεών του, με κύριο όπλο τον Χάινς, ενώ ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να ελέγξει τα αμυντικά ριμπάουντ πρώτα για να μη δώσει πολλές κατοχές στον αντίπαλο. Από εκεί και πέρα, αν ο Λάσμε και ο Γκιστ βρεθούν σε καλή μέρα επιθετικά, μπορεί να ελπίζει και αυτός σε δεύτερες και τρίτες επιθέσεις, κάτι που δεν αποτελεί σίγουρο πλεονέκτημα, καθώς δεν είναι  ομάδα που τις εκμεταλλεύεται στον σχεδόν απόλυτο βαθμό, όπως ο Ολυμπιακός.

Επίσης, εξαιρετικά σημαντική θα είναι η ευστοχία στο μακρινό σουτ, ειδικά για τον Αθηναϊκό σύλλογο. Αν καταφέρει να μην έχει ποσοστά, όπως με την Μπαρτσελόνα, ειδικά στο τέταρτο και πέμπτο ματς (πλήρης αστοχία), καθώς και στο πρώτο (διστακτικότητα), τότε θα κατέχει ένα σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη του στόχου του. Σε αυτό μάλλον θα βοηθήσουν, εκτός των άλλων, και οι νεοαποκτηθέντες Κάρι και Γκουίν, που έχουν έφεση σε αυτόν τον τομέα. Ο Ολυμπιακός είναι συνήθως σταθερά εύστοχη ομάδα σε αυτήν την κατηγορία. Αν καταφέρει να διατηρήσει αυτήν τη σταθερότητα, χωρίς άγχος και βιασύνη, όπως κάνει σε κάποια παιχνίδια που δεν έχει ξεκινήσει εδώ καλά, τότε δε θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα.

Πρέπει, τέλος, να προσέξουμε την εκμετάλλευση και των λεγομένων miss match, των πλεονεκτημάτων που θα προκύψουν δηλαδή για κάθε ομάδα μετά τα σκριν και τις αλλαγές των μαρκαρισμάτων. Εδώ, ο Παναθηναϊκός υπερτερεί, καθώς σχεδόν όλοι του οι παίκτες, από τους γκαρντ μέχρι τους ψηλούς, έχουν την ικανότητα να τα εκμεταλλευτούν στο έπακρο, ιδιαίτερα στο post-game (από τον Ούκιτς μέχρι τον Σχορτσιανίτη), σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, που δεν μπορούν πολλοί παίκτες του να κάνουν αυτήν τη δουλειά. Το πολύ, δηλαδή, ένα post από τον Πρίντεζη, τον Περπέρογλου και τον Παπανικολάου, ή μία διείσδυση απέναντι σε ψηλό από τους Σπανούλη, Λο και Χάινς.

Αυτά είναι τα γενικότερα χαρακτηριστικά που μπορούν να κρίνουν τα παιχνίδια ανάμεσα στις δύο ομάδες. Βέβαια, το παιχνίδι και των δύο εξαρτάται από την απόδοση κάποιων σημαντικών μονάδων τους. Αρχικά, είναι η πίεση που θα ασκηθεί από την εκάστοτε άμυνα στους δύο αρχηγούς, τον Διαμαντίδη και τον Σπανούλη, καθώς και τον Ούκιτς. Ιδιαίτερα ο πρώτος και ο τρίτος διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον, η αντίδρασή τους στην πιεστική άμυνα του Ολυμπιακού, με σκοπό την αποφυγή των λαθών, καθώς και η διαχείρισή τους από τον Πεδουλάκη, έτσι ώστε να μην κουραστούν στη διάρκεια των τελικών. Δεν μπορεί, όπως είδαμε και στην Ευρωλίγκα, να παίζουν 35 λεπτά σε κάθε ματς. Πρέπει να βοηθήσει και ο Κάρι, για να είναι συνεχώς «φρέσκοι» και έτοιμοι να κάνουν αυτό που πραγματικά μπορούν. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, ναι μεν έχει συμπαραστάτες για να έχει πάντοτε αυτήν την φρεσκάδα και ετοιμότητα, όμως πολλά εξαρτώνται από αυτόν. Το μυστικό είναι γνωστό: Να δώσει γρήγορα την μπάλα, ώστε να «σπάσει» η πίεση και να κυκλοφορήσει σωστά από τους υπόλοιπους, ώστε να μην καταλήξει η επίθεση να γίνει βεβιασμένα, με μεγάλη πιθανότητα λάθους.

Έπειτα, μεγάλη συμβολή μπορεί να έχει ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης στο παιχνίδι. Ο «Σόφο» θα δεχτεί οπωσδήποτε μεγάλη πίεση στη ρακέτα, καθώς όποτε παίρνει την μπάλα, έρχονται από παντού βοήθειες για να μην του επιτρέψουν το καλάθι και να τον αναγκάσουν σε λάθος. Η αντίδρασή του απέναντι σε αυτές τις βοήθειες, είτε σκοράροντας πριν αυτές έρθουν και δράσουν αποτελεσματικά, είτε δίνοντας έξω την μπάλα σε ελεύθερους παίκτες, μπορεί να αποβεί πολύ σημαντική για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Η μη φόρτωσή του, μάλιστα, από την αρχή, με πολλά φάουλ και η αποφυγή λαθών εκ μέρους του, όπως τα βήματα όταν αργεί να κάνει την κατάλληλη ενέργεια, μπορεί να φέρει έναν μεγάλο «πονοκέφαλο» στον Μπαρτζώκα. Ιδιαίτερη, λοιπόν, αναμένεται να είναι η προσοχή του θηριώδους σέντερ και οι οδηγίες από τον προπονητή του Ολυμπιακού προς αντιμετώπισή του.

 Τέλος, όπως είπαμε πριν, σημαντικό ρόλο θα παίξει και το δίδυμο Χάινς-Λάσμε. Είναι δύο παίκτες με έφεση στο επιθετικό ριμπάουντ, που έχουν μοιράσει αρκετές τάπες, με καλό σουτ μέχρι μεσαίας απόστασης και που επιδίδονται σε ουκ ολίγα κλεψίματα. Παρόμοιο στυλ παιχνιδιού, που τους καθιστά εξαίρετους αμυντικούς και επιθετικούς παίκτες. Αν καταφέρουν να κάνουν το ίδιο και στους τελικούς αυτούς, τότε θα έχουν συντελέσει καθοριστικά σε ενδεχόμενη επικράτηση των ομάδων τους. Πολύ σημαντική, λοιπόν, και η απόδοσή των Χάινς και Λάσμε.

Τον πρώτο λόγο, λοιπόν, στα σημεία, φαίνεται να έχει ο Ολυμπιακός. Όμως και ο Παναθηναϊκός έχει μία πολύ υπολογίσιμη ομάδα, που συνεχώς βελτιώνεται στην χρονιά αυτήν της αναδόμησης. Συνεπώς, μιλάμε για τελικούς μεταξύ ίσων, που θα κριθούν αποκλειστικά στις λεπτομέρειες. Εμείς, δεν έχουμε παρά να θαυμάσουμε για άλλη μία φορά τις δύο μεγάλες μας ομάδες, που συνεχώς μας κάνουν χαρούμενους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μας κάνουν και πάλι να μιλάμε με διθυραμβικά λόγια γι’ αυτές, σε μία σειρά που αναμένεται εξαρχής αγωνιώδης και με τέλος αγχωτικό. Ας τους χαρούμε, λοιπόν, άλλη μία φορά, χωρίς ακρότητες. Ας αρχίσει το σόου! 

 

Ραφαήλ Αλαγάς


NEWSLETTER