Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 11:20

Σιδηρόδρομος - Μετρικό σύστημα (Μέρος 2ο)

Γράφτηκε από την
Σιδηρόδρομος - Μετρικό σύστημα (Μέρος 2ο)

“Το μετρικό σύστημα δεν εμποδίζει την ανάπτυξη Ολοκληρωμένων Τουριστικών Υπηρεσιών σε σιδηροδρομικές μετακινήσεις στην Πελοπόννησο”

Η ζήτηση για σιδηροδρομικές μετακινήσεις με τουριστικό σκοπό εντός της Πελοποννήσου, δεν είναι μια υπόθεση που εξελίσσεται από μόνη της αλλά αντίθετα απαιτεί πρωτοβουλίες ανάπτυξης ολοκληρωμένων πακέτων τουριστικών δραστηριοτήτων και τουριστικών προγραμμάτων.
Απαιτεί προγράμματα που θα περιλαμβάνουν διανυκτερεύσεις σε διαφορετικά σημεία, επισκέψεις σε αξιοθέατα, άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες όπως φεστιβάλ, συνέδρια, αθλητικές δραστηριότητες, περιπέτειας κ.α., καθώς επίσης και άλλες θεματικές όπως γαστρονομίας, αγροτουρισμού, κ.λπ., συντονισμένες με σιδηροδρομικές υπηρεσίες για τις μετακινήσεις σ’ ολόκληρη την Πελοπόννησο. Γεγονός που θα ενισχύσει την ελκυστικότητα της Πελοποννήσου ως έναν διαφορετικό τουριστικό προορισμό με αύξηση της προστιθέμενης αξίας και της ενίσχυσης των εισοδημάτων του αγροτικού χώρου.
Οι ευκαιρίες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου
Στην Πελοπόννησο υπάρχουν δυο σιδηροδρομικοί άξονες, δυτικά από Πάτρα, Πύργο, Κυπαρισσία, Καλαμάτα, με μοναδική διακλάδωση (Κατάκολο – Ολυμπία) και ανατολικά Κόρινθος, Τρίπολη, Καλαμάτα, οι οποίοι αποτελούν το μεγαλύτερο μετρικό δίκτυο της Ευρώπης και υπό προϋποθέσεις συγκριτικό μας πλεονέκτημα εάν αποτελέσουν τμήμα του θεματικού τουρισμού με target group τους φίλους του σιδηροδρόμου και της φύσης (3 εκατομμύρια φίλοι μόνο στην κεντρική Ευρώπη). Να σημειωθεί ότι αυτής της μορφής θεματικός τουρισμός (σιδηρόδρομος & φύση) απαιτεί χαμηλές ταχύτητες, γεγονός που εξασφαλίζει απόλυτα ανταγωνιστικές τιμές στις μεταφορές εμπορευμάτων (συνδυασμός κόστους/χρόνου). Επίσης υπάρχει και ο μοναδικός Οδοντωτός Σιδηρόδρομος που συνδέει την Ανατολική Αχαΐα (Διακοφτό) με την ορεινή περιοχή Καλαβρύτων.
Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για το σιδηρόδρομο επιτρέπεται η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για συμπράξεις εμπλεκομένων φορέων και η δρομολόγηση νέων σιδηροδρομικών υπηρεσιών.
Να τονισθεί ότι η διακοπή δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Πελοπόννησο δεν σημαίνει απώλεια της δυνατότητας δρομολόγησης νέων σιδηροδρομικών υπηρεσιών. Ο ΟΣΕ συνεχίζει να έχει την υποχρέωση συντήρησης της υποδομής του μετρικού συστήματος για όλες τις υφιστάμενες γραμμές του δικτύου της Πελοποννήσου, ανεξαρτήτως χρήσης τους ή μη.
Επομένως, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για νέες ολοκληρωμένες τουριστικές υπηρεσίες βασισμένες σε σιδηροδρομικές μετακινήσεις απαιτεί κατ’ αρχήν τη συνεργασία και σύμπραξη εμπλεκόμενων φορέων, όπως:
- Περιφέρειες, ΟΤΑ, Επιμελητήρια, Συνεταιρισμοί
- Οργανώσεις της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας
- Tour Operator (Accor κ.α.), Ταξιδιωτικές & Ναυτιλιακές εταιρείες, Ξενοδοχειακές και Τουριστικές επιχειρήσεις, Αστικό & - - Υπεραστικό ΚΤΕΛ της Πελοποννήσου
- Φίλοι του Σιδηροδρόμου και της Φύσης στην Ευρώπη και στον κόσμο
- Ιδιώτες επενδυτές και άλλους επαγγελματικούς φορείς.

Μια τέτοια πρωτοβουλία έχει τη δυνατότητα είτε σύμπραξης με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την παροχή της σιδηροδρομικής μετακίνησης, είτε τη δημιουργία ενός νέου φορέα σιδηροδρομικής μεταφοράς. Στην πρώτη περίπτωση, τα οφέλη είναι αμφίπλευρα, καθώς και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διασφαλίζει μεταφορικό έργο.
Στη δεύτερη περίπτωση, το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την ίδρυση και αδειοδότηση νέων σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, γενικών ή εξειδικευμένων, με συγκεκριμένες εφικτές τεχνικές και οικονομικές προϋποθέσεις. Ακόμα και σε περίπτωση ίδρυσης νέου σιδηροδρομικού φορέα, υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού ή μίσθωσης του τροχαίου υλικού και μηχανών έλξης από υφιστάμενες επιχειρήσεις (π.χ. ΤΡΑΙΝΟΣΕ), κάτι που μειώνει τους επιχειρηματικούς κινδύνους. Να μην διαφεύγει της προσοχής μας το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας/ ΕΣΑΑ εάν φυσικά υπάρχει πολιτική βούληση της Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Περιφέρειες) σε συνδυασμό με χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ και crowdfunding με την κινητοποίηση των «φανατικών» φίλων του Σιδηρόδρομου και άλλων φιλοπεριβαλοντικών οργανώσεων.

Διαβάστε το 1ο Μέρος ΕΔΩ
https://eleftheriaonline.gr/stiles/apopseis/item/270436-sidirodromos-peloponnisou-metriko-systima-meros-1o

 


NEWSLETTER