Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 19:26

Παρατηρητήριο πολιτών Δήμου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Παρατηρητήριο πολιτών Δήμου Καλαμάτας

Του Μιχάλη Αντωνόπουλου

Πολλές φορές μας απασχολούν θέματα που σχετίζονται με τον τρόπο που προσφέρει τις υπηρεσίες του ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης του μεγέθους του Δήμου Καλαμάτας. Υπάρχουν υπηρεσίες που αρκετές φορές δεν φθάνουν σε όλους τους πολίτες. Αλλες φορές είναι κακής ποιότητας, ενδεχόμενα μπορούν να αποβούν και επικίνδυνες. 

Με ποιο λοιπόν τρόπο μπορούν οι δημότες να καταθέτουν απόψεις ή ενστάσεις για την πρόληψη αυτών των φαινομένων αφενός, και αφετέρου αυτό να γίνεται χωρίς κόστος σε χρήματα και σπατάλη χρόνου, ιδιαίτερα όταν αυτές οι περιπτώσεις είναι απλές, καθημερινές και από μόνες τους δεν προσδίδουν σημαντικό αντικείμενο, για να τρέχει κάθε πολίτης μόνος του;

Είναι γεγονός ότι τα όπλα του πολίτη απέναντι στην γραφειοκρατία ή τη νομική υπηρεσία ενός δήμου είναι μικρά και αποκαρδιώνουν πολλούς από εμάς στη συνέχιση των απαιτήσεων και παρατηρήσεων που έχουμε για καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη μας.

Σε επίπεδο καφενείου εξαντλούμαστε μέχρι να έρθουν οι επόμενες εκλογές και τα προβλήματα χρονίζουν γιατί μερικές φορές είναι τόσο πολλά και μικρά που από μόνα τους δεν προσδίδουν δυναμική διεκδίκησης. Ολα μαζί όμως γίνονται τόσα σοβαρά, που καμιά υπηρεσία κανενός δήμου δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθος και τις επιπτώσεις τους. Για παράδειγμα μια ελλιπής σήμανση σε οδό, κάποια σβηστά φώτα, άλλες κακοτεχνίες, παράνομες κατασκευές και επεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους, καθαρισμός υδατορρεμάτων και πλημμύρες, κοντολογίς τα θέματα της πόλης δεν έχουν τέλος. Τα παραδείγματα είναι πολλά και οι συνέπειες ανυπολόγιστες. Πρόσφατες καταστροφές σε όλη την Ελλάδα κατέδειξαν πόσο πλημμελώς αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα του πολίτη όταν ασκούμε διοίκηση και εξουσία, σε μια χώρα όπως είναι Ελλάδα.

Το παρατηρητήριο πολιτών "https://www.facebook.com/kalamata.citizen.watch" φιλοδοξεί να δώσει ένα μόνιμο βήμα κυρίως στους ενεργούς πολίτες. Να καταγράφουν την άποψη τους και να διεκδικούν από μια κακομαθημένη δημόσια διοίκηση. Οταν κάτι γράφεται στο Διαδίκτυο το βλέπουν πολλοί και ενοχλεί πολύ περισσότερους γιατί όντας υπεύθυνοι ανησυχούν για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει το κάθε θέμα. Πολλά από τα προβλήματα της πόλης δεν τα γνωρίζουν κιόλας οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΟΤΑ. Είναι, πιστεύουμε, ένας σύγχρονος και απλός τρόπος να έχουμε όλοι μαζί μια φωνή στην πόλη.

 

Κάποιος είπε ότι ο κόσμος δεν θα καταστραφεί από αυτούς που κάνουν το κακό, αλλά από αυτούς που παρακολουθούν χωρίς να κάνουν τίποτα.


NEWSLETTER