Τρίτη, 26 Μαϊος 2015 18:03

Να τιμηθούν οι εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στη Μεσσήνη πριν 71 χρόνια

Γράφτηκε από την
Να τιμηθούν οι εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στη Μεσσήνη πριν 71 χρόνια

Από τον χημικό-οινολόγο Δημήτρη Ν. Μπουσούνη εστάλη προς το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης επιστολή για την εκτέλεση 7 κατοίκων της πόλης τον Ιούνιο του 1944 από τους Γερμανούς και προτείνει να τιμηθεί η μνήμη τους με αναμνηστική στήλη.

Η επιστολή αναφέρει:

Κύριε πρόεδρε,

Σύμφωνα με αφηγήσεις ηλικιωμένων, ξημερώματα στις 3-6-1944 ημέρα Σάββατο, στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης, έγινε ένα αποτρόπαιο μακελειό. Οι Γερμανοί κατακτητές μαζί με συνεργούς τους σκότωσαν εν ψυχρώ 7 αθώους συμπολίτες μας. 

Φέτος στις 3 Ιουνίου είναι η επέτειος των 71 χρόνων απ’ αυτό το τραγικό συμβάν. Θεώρησα λοιπόν υποχρέωση ν’ απευθυνθώ σε σας και να υπενθυμίσω αυτά τα θλιβερά γεγονότα, αντί μνημοσύνου σ’ αυτούς τους αδικοχαμένους συμπολίτες μας.  

Δυστυχώς οι προηγούμενες δημοτικές αρχές του δήμου μας, από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου μ’ αυτό το τεράστιο θέμα. Αλλά ούτε τοποθέτησαν στον τόπο της εκτέλεσης μια αναμνηστική στήλη, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι νεότεροι το τραγικό συμβάν αλλά και τα ονόματα των πεσόντων. 

Ισως νομίζουν κάποιοι πως κρύβοντας την ιστορία του τόπου μας κάτω από το χαλί είναι καλύτερα. Ο λαός, όμως, λέγει πως: «Οποιος ξεχνάει την ιστορία του, δεν αποκλείεται να την ξαναπεράσει». Κάποιες φορές μάλιστα αυτό γίνεται με πολύ πιο βίαιο τρόπο!

Είναι νομίζω ηθική υποχρέωση της σημερινής δημοτικής αρχής και υμών προσωπικά, ν’ ασχοληθείτε μ’ αυτό το τεράστιο θέμα. Να το φέρετε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ν’ αποκαταστήσετε την μνήμη των αδικοχαμένων συμπατριωτών μας. Ποτέ δεν είναι αργά να επανορθώσετε ένα ατόπημα που έκαναν οι προγενέστεροι από εσάς. Αλλωστε τα μίση και τα πάθη εκείνης της εποχής μετά από 71 χρόνια έχουν σχεδόν εξανεμιστεί. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη εν ζωή κάποιοι ελάχιστοι συμπολίτες μας και μπορούν να εξιστορήσουν τα γεγονότα όπως τα έζησαν τότε. Ετσι θα μάθουμε κι εμείς οι νεότεροι την πραγματική αλήθεια, από πρώτο χέρι.

Αλλωστε η χώρα μας σήμερα κάνει μια τεράστια προσπάθεια για την διεκδίκηση καταβολής επανορθώσεων εκ μέρους της Γερμανίας. Οι θηριωδίες που διέπραξαν οι Γερμανοί στον τόπο μας κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν πρέπει να ξεχαστούν.  

Σας παρακαλώ λοιπόν να φέρετε προς συζήτηση αυτό το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ετσι, θα δοθεί η δυνατότητα να καταγραφούν τα γεγονότα της εποχής εκείνης με επίσημο τρόπο. Για να γίνουν κτήμα του Δήμου Μεσσήνης, που είναι η ιστορία της πόλης μας.

 

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Ν. Μπουσούνης


NEWSLETTER