Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 19:11

Αναπροσαρμογή τελών ύδρευσης - αποχέτευσης στην Ενότητα Νέστορος

Γράφτηκε από την

Το νερό νεράκι θα πουν οι δημότες Χώρας από την αναπροσαρμογή των τελών ύδρευσης - αποχέτευσης από 1-1-2015. Οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν από την υπ αριθ, 250/19-12-2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου - Νέστορος που ψήφισε μόνο η δημοτική παράταξη «Δύναμη Ελπίδας» του δημάρχου κ. Δημητρίου Καφαντάρη είναι πρωτόγνωρες, υπερβολικές και κοινωνικά άδικες. 

Οι υπερβολικές αυξήσεις της ύδρευσης-αποχέτευσης της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος στην οικιακή χρήση φτάνουν το 650%, στην επαγγελματική χρήση εκτινάσσονται στο 900% και στις λοιπές χρήσεις (ελαιοτριβεία, ποιμνιοστάσια κ.λπ.) ανέρχονται σε 140%. 

Η τελευταία αναπροσαρμογή στα τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης του Δήμου Πύλου - Νέστορος έγινε με οριζόντιο τρόπο σε όλες τις δημοτικές ενότητες του δήμου με εξαίρεση την Δημοτική Ενότητα Πύλου που έχει δική της Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΠ), καθώς και το συγκρότημα της Costa Navarino που απολαμβάνει ειδικής τιμολόγησης και σκανδαλώδους έκπτωσης 20% στην κατανάλωσή του από τον Αύγουστο του 2010.

Οι εξωπραγματικές αυτές αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης - αποχέτευσης είναι αυθαίρετες και σχεδιασμένες στο γόνατο γιατί δεν προηγήθηκε καμία οικονομοτεχνική μελέτη των απολογιστικών οικονομικών στοιχείων των ετών 2013-2014 που θα εξασφάλιζε την αρχή της ανταποδοτικότητας όπως ο νόμος ορίζει, ότι δηλαδή οι συνολικές δαπάνες για ύδρευση και αποχέτευση πρέπει να είναι ισοσκελισμένες με τα έσοδα από αυτά τα τέλη. 

Είναι επίσης κοινωνικά άδικες γιατί είναι οριζόντιες για όλους τους δημότες του δήμου, χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν οι διάφορες παράμετροι και ιδιαιτερότητες της κάθε δημοτικής ενότητας, και δεν τηρούν ούτε την αρχή της αναλογικότητας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται περισσότερο οι μικροί καταναλωτές και να ελαφρύνονται ή να εξαιρούνται μεγάλοι καταναλωτές, αφού όσο μεγαλώνει η κατανάλωση το ποσοστό της αύξησης μειώνεται.

Τέλος καμία κοινωνική ευαισθησία δεν επιδεικνύεται σε απόρους, άτομα με αναπηρία, πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες αφού δεν προβλέπεται κάποια εξαίρεση η έκπτωση.

Το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας με ομόφωνη απόφασή του στη συνεδρίαση της 23-3-2015:

• Ζήτησε την αναστολή της απόφασης 250/2014 του Δημοτικού Συμβούλιου Πύλου Νέστορος που αναπροσαρμόζει τα τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης για τη Δημοτική Ενότητα Νέστορος. 

• Ζήτησε την επανατιμολόγηση των τελών ύδρευσης - αποχέτευσης με βάσει την ανταποδοτικότητα και την κοινωνική αναλογικότητα που θα προκύπτει από επίσημη οικονομοτεχνική μελέτη των οικονομικών απολογιστικών στοιχείων του 2013 και 2014 της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος. 

• Κάλεσε τον δήμαρχο κ. Δημήτρη Καφαντάρη στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Χώρας να παραστεί και να αιτιολογήσει βάσει ποίων δεδομένων αποφασίστηκαν οι εξωπραγματικές και οριζόντιες αυξήσεις στα τέλη ύδρευσης αποχέτευσης της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος αλλά και του δήμου γενικότερα. 

O δήμαρχος κ. Δημήτρης Καφαντάρης αγνοώντας επιδεικτικά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χώρας δεν μας έκανε την τιμή να παραβρεθεί στο επόμενο συμβούλιο της 30-4-2015, και πάλι ομόφωνα τα Δημοτικό Συμβούλιο ανανέωσε την πρόσκλησή του προς τον κ. δήμαρχο για το επόμενο συμβούλιο. 

Η απαξίωση του δημάρχου για το ζήτημα εκδηλώθηκε και στην εορτή του Αγ. Δημητρίου του Χωραΐτη, όταν σε προσωπική επικοινωνία που είχε με τον δημοτικό σύμβουλου Χώρας κ. Σβάρνα Χρήστο που του έθεσε το θέμα , του απάντησε αλαζονικά «ότι εγώ εκλέχτηκα Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 52% και θα έρθω στο Δημοτικό Συμβούλιο όποτε το αποφασίσω εγώ».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ζητήθηκε με επιστολή του δημοτικού σύμβουλου Χώρας κ. Χρήστου Σβάρνα με αριθ. πρωτ. 4157/24-03-2015 να του γνωστοποιηθούν τα απολογιστικά οικονομικά στοιχεία εσόδων και δαπανών ύδρευσης-αποχέτευσης της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος του 2013 και 2014. Υστερα από καθυστέρηση 2 μηνών στις 20/5/15 υπήρξε γενικόλογη απάντηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Πύλου Νέστορος με αριθμ. πρωτ. 4157/8-5-2015 υπογραμμένη από το αντιδήμαρχο οικονομικών κ Πετρόπουλο Παναγιώτη που αναφέρει ότι «η αναπροσαρμογή των τελών υδρεύσεως ήταν επιβεβλημένη και για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης». Αρνείται όμως να παρουσιάσει τα αναλυτικά στοιχεία της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος που ζητηθήκαν και αντί αυτών εμφανίζει δυο συγκεντρωτικούς απολογιστικούς πίνακες εσόδων - δαπανών έτους 2013 όλου του Δήμου Πύλου - Νέστορος. 

Ερωτάται ο κ. δήμαρχος, θα σεβαστεί την ομόφωνη απόφαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας για την ανάκληση της απόφασης 250/2014 του Δημοτικού Συμβούλιου Πύλου - Νέστορος και τον επαναπροσδιορισμό των τελών ύδρευσης - αποχέτευσης για την Δημοτική Ενότητα Νέστορος με βάση την ανταποδοτικότητα και την αναλογικότητα που θα προκύπτει από επίσημη οικονομοτεχνική μελέτη των οικονομικών απολογιστικών στοιχείων του 2013 και 2014;

Γιατί η δημοτική αρχή αρνείται να παρουσιάσει τα απολογιστικά στοιχεία εσόδων και δαπανών ύδρευσης αποχέτευσης της Δημοτικής Ενότητας Νέστορος του 2013-14 ως οφείλει; 

Αυτό είναι το νέο πνεύμα διοίκησης του δήμου που πρεσβεύει ο κ. δήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ να αγνοεί την μεγαλύτερη Δημοτική Ενότητα Νέστορος και ιδιαιτέρα τη Χώρα που αποφέρει έσοδα στο δήμο από το πανηγύρι, από την υδροδότηση της Costa Navarino χωρίς να έχει γίνει κανένα ανταποδοτικό έργο υποδομής την τελευταία πενταετία από το δήμο;

Γιατί συνεχίζει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος να ευνοεί τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αφού εξαίρει την Costa Navarino από την νέα αναπροσαρμογή διατηρώντας την έκπτωση 20% στην κατανάλωση που είχε δοθεί από τον Αύγουστο του 2010; 

Ti μέτρα θα πάρει ο δήμος για να μην χύνονται στο ποτάμι εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά νερό του κεφαλόβρυσου Χώρας γιατί δεν έχει γίνει κανένα έργο υποδομής σε δεξαμενές, ώστε να αξιοποιείται το σημαντικό αυτό αγαθό επ' ωφελεία των δημοτών, αντί να χάνεται όπως συμβαίνει έως σήμερα;

 

Χώρα 31-5-2015

Χρήστος Σβάρνας 

Σύμβουλος Δημοτικής 

Κοινότητας Χώρας