Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 18:54

Ειλικρινά προς τον Ηλία Μπιτσάνη

Γράφτηκε από την
Ειλικρινά προς τον Ηλία Μπιτσάνη

Σκοπός του κάθε ανιδιοτελούς συγγραφέα που αναφέρεται σε θέματα τοπικής ιστορίας (και του ερασιτέχνη, όπως εμένα) είναι η αέναη προσπάθεια προσέγγισης της αλήθειας από ενδιαφέρον και αγάπη για τον τόπο του.

Η «συλλογιστική» μου αναπτύσσεται πλήρως ήδη στο 2ο κεφ. του βιβλίου μου που μιλάει για τον Μεσοπόλεμο, αφετέρου ο νοητός ποθητός «κορμός» της αφήγησής μου είναι διατυπωμένος σε άρθρο στην εφ. «Θάρρος» πριν από 6 χρόνια (στις 30-8-2009) που κλείνει με την θλιβερή κατάληξη των πρωταγωνιστών του κινήματος και την βρίσκει ο κόσμος ελεύθερα εδώ και χρόνια στο Διαδίκτυο. Το μεγάλο άρθρο εκείνο τότε γράφτηκε ύστερα από έρευνα πολλών ετών (συνεντεύξεις προσωπικές και συζητήσεις) από αγωνιστές που έζησαν τα γεγονότα και το κλίμα της εποχής ή απογόνων τους και αυτό το γνωρίζουν καλά οι κάτοικοι του τόπου καταγωγής μου.

Χρησιμοποίησα όμως ομολογώ στο βιβλίο μου κομμάτια της ομιλίας του Ηλ. Μπιτσάνη που έγινε στην Κορώνη στις 22-8-2014 σε εκδήλωση εις μνήμην του Κουλαμπά. Κάποια αναφέρονται στο αυτοβιογραφικό σημείωμα του Κουλαμπά για το οποίο ο ομιλητής αναφέρει την πρόταση «μας άφησε», πράγματι αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος της αγροτιάς Κουλαμπάς! (Πράγματι εάν αυτό το σημείωμα το έχει ο Ηλ. Μπιτσάνης και όχι άλλος -π.χ. το ΚΚΕ- έχει βεβαίως και συναισθηματική αξία και τον ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά που μίλησε για αυτό).          

Ομολογώ λοιπόν δημοσίως ότι -όχι εσκεμμένα- έκανα την παράλειψη να μην αναφερθώ λεπτομερώς στις πηγές (η ομιλία στο eco left ή "Ελευθερία" και eleftheriaonline) και έγραψα μόνο «σύμφωνα με πρόσφατη ομιλία του έγκριτου δημοσιογράφου Ηλία Μπιτσάνη». Το παράλειψα διότι είχα επικεντρωθεί αλλού! Δηλώνω λοιπόν δημοσίως συγγνώμη στον Ηλία Μπιτσάνη και στην εφημερίδα "Ελευθερία" και όπως είχα υποσχεθεί και στην τελευταία επικοινωνία που είχα με τον Ηλία, η επόμενη τύπωση γίνεται με τις απαραίτητες λεπτομερείς αναφορές στις πηγές. Το βιβλίο βγαίνει εξάλλου σταδιακά σε λίγα κομμάτια, δυστυχώς δεν ενδιαφέρει παρά λίγους ανθρώπους της περιοχής μου, και δεν είχε παρά ελάχιστες, μετρημένες πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία. Είναι κρίμα! Δεν είμαι ιστορικός, αλλά έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να βγάλω συμπεράσματα και να συγκρίνω εποχές, πράγμα που είναι ο κύριος σκοπός του βιβλίου! Και αυτό το γνωρίζουν οι φίλοι και η οικογένειά μου και είμαι σίγουρος ότι το κατανοεί και ο ίδιος ο κύριος Μπιτσάνης. Δεν θα επιθυμούσα να δοθεί περαιτέρω έκταση στο γεγονός.

Δηλώνω ειλικρινά ότι αέναος στόχος μου στις αφηγήσεις του τόπου μου ήταν, είναι, και θα είναι να εξυπηρετείται πάντοτε η προσέγγιση της αλήθειας με οποιοδήποτε τίμημα! 

 Με σεβασμό και εκτίμηση,

 Ηλίας Ε. Καραμπάτσος


NEWSLETTER