Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2016 15:00

Ανοιχτή επιστολή περί εθελοντών και ενεργών πολιτών

Γράφτηκε από την

Ενα μικρό “ιστορικό” κείμενο, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της έκθεσης με τίτλο “Εκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού - Αlterna Messinia 2016” από τους διοργανωτές κύριο Χάρη Βγενή και κύριο Νίκο Κουρή.

Οι υπογράφοντες το παρόν κείμενο βρεθήκαμε να συζητούμε σε μια Ομάδα Εργασίας (Ο.Ε.) ελεύθερης και εθελοντικής διαβούλευσης, υπό την σκέπη και τον συντονισμό του Γραφείου Υποψηφιότητας “Kalamata21” που είναι το ανεξάρτητο όργανο στο οποίο ανατέθηκε η διεκδίκηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021, εκ μέρους της πόλης της Καλαμάτας, και είναι μια διοικητική δομή της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας, “Φάρις”. Ο τομέας ενασχόλησης αυτής της ομάδας ήταν ο “Εναλλακτικός Τουρισμός” με συντονιστή τον Παναγιώτη Ανδριανόπουλο. Σύμφωνα με τα πρακτικά των συζητήσεων παρουσιάστηκαν πολλές ιδέες, που συζητήθηκαν διεξοδικά, έως ότου ξεχώρισαν κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις για τελική επεξεργασία. Αυτές οι προτάσεις ήταν οι εξής: 

- η αξιοποίηση του Νέδοντα ως περιαστικού άλσους,

- η διεύρυνση των εκδηλώσεων για την επέτειο της 23ης Μαρτίου (έχει γίνει ήδη ο σχεδιασμός και θα πραγματοποιηθεί),

- να δημιουργηθεί ένα καλεντάρι εναλλακτικών δραστηριοτήτων (είναι ήδη έτοιμο και αναζητείται ο επίσημος διαχειριστής),

- και τέλος, ως πιο άμεσα υλοποιήσιμη ιδέα, φάνηκε ότι είναι η πρόταση για διοργάνωση μιας συνάντησης - “έκθεσης”, των φορέων “εναλλακτικού τουρισμού” που δραστηριοποιούνται στη πόλη μας. 

Εγινε αρκετή συζήτηση, κυρίως για τις δυνατότητες που είχε μια Εθελοντική Ομάδα, χωρίς πόρους, να διοργανώσει κάτι τέτοιο. Ξεπεράστηκαν όμως οι αρχικοί μας φόβοι, αφού διαπιστώσαμε τη θέληση για εθελοντική προσφορά. Επιπλέον σκοπός μας ήταν να απευθυνθούμε και στο δήμο για μια μικρή οικονομική ενίσχυση. Αποφασίστηκε τελικά η συνάντηση να γίνει προς το τέλος της άνοιξης και ο χώρος να είναι η κεντρική πλατεία και το Πνευματικό Κέντρο. Συστάθηκε τετραμελής επιτροπή αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Ανδριανόπουλο, Ευθύμιο Αλεξόπουλο, Ηλία Καλφακάκο και Νάνσυ Κανελλοπούλου, η οποία ξεκίνησε να διερευνά τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίησής της. Ολα έβαιναν καλώς, ώσπου οι κύριοι Χάρης Βγενής και Νίκος Κουρής έκαναν την ως άνω “ανακοίνωση”.

Για την ολοκλήρωση της μικρής ιστορίας, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι κύριοι Χάρης Βγενής και Νίκος Κουρής συμμετείχαν ενεργά στις διαβουλεύσεις της ομάδας μας, σύμφωνα με τα πρακτικά. Μάλιστα ο πρώτος είχε πει από την πρώτη στιγμή που συμμετείχε στην εθελοντική ομάδα, ότι θα ήταν σημαντικό να γίνει μια έκθεση, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις δραστηριότητες του Εναλλακτικού Τουρισμού. 

Από κει και πέρα, και ενώ η ομάδα αφιέρωσε πολλές ώρες στο θέμα και είχε καταλήξει σε οργανωτική επιτροπή κτλ, τότε αποφάσισε με τον συνεργάτη του να ενεργήσουν από μόνοι τους. 

Πιο συγκεκριμένα:

4/11/15. Ξεκινούν οι συναντήσεις της Ο.Ε. "Εναλλακτικός Τουρισμός".

11/11/15. Στο πλαίσιο της Ο.Ε. αναφέρονται διάφοροι τρόποι προώθησης των εναλλακτικών  μορφών τουρισμού στην Μεσσηνία. Διαμορφώνεται μια πρόταση για «έκθεση εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων». Ο κ. Βγενής είναι παρών. 

2/12/15. Συζητείται από την ομάδα η παραπάνω πρόταση και σχηματοποιείται πιο συγκεκριμένα με πιθανές ημερομηνίες και περιεχόμενο. 

16/12/15. Αποφασίζεται ο σχηματισμός μιας υποομάδας εργασίας, που θα αναλάβει να οργανώσει την “έκθεση” αυτή. Ο κ. Βγενής είναι παρών και, παρότι η ομάδα έχει αποφασίσει την “έκθεση”, αυτός αντιπροτείνει οι ενέργειες και οι απαιτούμενοι πόροι να επικεντρωθούν στη δημιουργία ενός βίντεο με αντίστοιχο περιεχόμενο.

23/12/15. Συναντιέται η υποομάδα εργασίας για να σχηματοποιήσει την πρόταση και να καλέσει και άλλους να πάρουν μέρος στην υποομάδα. 

27/12/15. Ο συντονιστής της Ο.Ε., σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου (του οποίου ο κ. Βγενής είναι πρόεδρος), στο λιμάνι, ενημερώνεται άτυπα από τον κύριο Χάρη Βγενή ότι η “έκθεση” θα διοργανωθεί από αυτόν και τον συνεργάτη του κύριο Νίκο Κουρή.

15/01/16. Ο κ. Βγενής σε συνέντευξη Τύπου ανακοινώνει την πρωτότυπη έκθεση εναλλακτικού τουρισμού "Αlterna Messinia 2016".

Είναι ξεκάθαρο από όλους μας ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων (αφού άλλωστε εμείς, πρώτοι και εθελοντικά, αποφασίσαμε να επωμιστούμε το βάρος της διοργάνωσης). Αντίθετα, χειροκροτούμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε.

Θεωρούμε όμως άτυχο αλλά και προσβλητικό να προετοιμάζεται από αιρετό μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, έστω και με την προσωπική επαγγελματική του ιδιότητα, ενώ αυτό έχει αποφασιστεί ήδη, παρουσία του, από μια εθελοντική ομάδα πολιτών της πόλης (η οποία συντάχτηκε ουσιαστικά μετά από κάλεσμα του Δημοτικού Συμβουλίου), η διοργάνωση μιας εκδήλωσης με τον ίδιο ακριβώς χαρακτήρα και σκοπό. Καλούμαστε από την πόλη να προσφέρουμε εθελοντικά για έναν ανώτερο σκοπό (την ανάληψη της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και την γενικότερη ανάδειξη της πόλης μας) και οι προσπάθειές μας τελικά εκμηδενίζονται, καθώς οι ιδέες της ομάδας τελικά υλοποιούνται ατομικώς από μέλη της, εν αγνοία της. 

Ο κ. Βγενής, ενώ προσπαθούσε να πείσει την Ο.Ε. να μην οργανώσει την "έκθεση", ταυτόχρονα είχε ξεκινήσει ήδη τις προετοιμασίες της.

Η πόλη μας καλεί τους πολίτες να προσφέρουν εθελοντικά, ενώ ταυτόχρονα αιρετοί, με την επαγγελματική τους έστω ιδιότητα, υλοποιούν ατομικά αυτά που έχουν αποφασιστεί από τις ομάδες εργασίας στις οποίες είναι οι ίδιοι μέλη. Με αυτό τον τρόπο αποθαρρύνονται οι πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν ενεργά, εθελοντικά και ανιδιοτελώς στα κοινά της πόλης. 

Οι εθελοντικές ομάδες πρέπει να αποτελούν γέφυρα συνεργασίας μεταξύ δήμου και πολιτών. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και θα πρέπει να διατηρούνται, από όλες τις πλευρές, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι πολίτες να ασχολούνται με τα κοινά και να προωθείται έτσι η συμμετοχική δημοκρατία στην πόλη μας.   

 

Παναγιώτης Ανδριανόπουλος

Θύμιος Αλεξόπουλος

Ηλίας Καλφακάκος

Νάνσυ Κανελλοπούλου

Τάσος Κασσανδρινός

Βασίλης Κατσούλης

Ντίμη Κουτρούλη

 

Γιώργος Κωνσταντινόπουλος