Τρίτη, 05 Απριλίου 2016 13:37

Ανοικτή επιστολή για το διατηρητέο κτήριο της Εθνικής Τράπεζας

Γράφτηκε από την
Ανοικτή επιστολή για το διατηρητέο κτήριο της Εθνικής Τράπεζας

"Τι συμβαίνει;" Σχετικά με το Διατηρητέο Κτίριο της Εθνικής Τράπεζας και του Περιβάλλοντος Οικοδομικού Τετραγώνου;

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Του Αρχιτέκτονα Γιώργου Διαμάντη

Προς:  α) Δ.Σ. Δήμου Τριφυλίας

β) Ενημέρωση των Πολιτών

γ) Κάθε αρμόδια αρχή

δ) Κάθε εμπλεκόμενη επιτροπή και υπηρεσία

Επιτέλους πότε θα λιώσει αυτή η καραμέλα;

Επιτέλους πόσοι ακόμα θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν για το Διατηρητέο Κτίριο της Εθνικής Τράπεζας και του Περιβάλλοντος Οικοδομικού Τετραγώνου ;

Επιτέλους πόσοι θα εμπλακούν εκόντες, ακόντες, καλοπροαίρετα ή μη με την μελέτη για την αποκατάσταση του διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου του  τέως καταστήματος  Εθνικής Τράπεζας και περιβάλλοντα χώρου;

Κάθε χρόνο τα τελευταία 12 χρόνια το θέμα αυτό φέρεται για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του μέχρι πρότινος Δήμου Κυπαρισσίας και νυν Δήμου Τριφυλίας και μάλιστα ως τελευταίο θέμα συζήτησης, με αποτέλεσμα  όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να  έχουν κουραστεί και να θέλουν να κλείσει η συνεδρία το συντομώτερο και να περάσει ένα τόσο σοβαρό θέμα στο αρχείο αβασάνιστα.

Ας δούμε το ιστορικό της υπόθεσης του Διατηρητέου Κτιρίου της Παλαιάς Εθνικής Τ.Ε. και του περιβάλλοντα χώρου, διότι περιβάλλον χώρος είναι ολόκληρο το Οικοδομικό Τετράγωνο που βρίσκεται το εν λόγω κτίριο. Λοιπόν:

1. Το 1999 ανατίθεται σε μένα με την υπ΄αρίθμ. 70/99 απόφαση Δ.Σ. του Δήμου Κυπαρισσίας η μελέτη του θερινού σινεμά και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, όλου του Οικ. Τετραγώνου κάνοντας έκπτωση 70%, προσφορά στο Δήμο και στους κατοίκους της Τριφυλίας. Η μελέτη αυτή εγκρίνεται ομόφωνα απο το Δημοτικό Συμβούλιο, επίσης εγκρίνεται στο σύνολό της και απο την Διεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών της Νομαρχίας. Η μελέτη αυτή είναι ολοκληρωμένη και περιλαμβάνει πλήρη σχέδια, οριστικής μελέτης, μελέτη εφαρμογής, τεύχη δημοπράτησης και προϋπολογισμό. 

Δηλαδή έτοιμη για δημοπρασία.

Με την 224/99 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μου ανατίθεται η μελέτη της ανάπλασης του διατηρητέου Κτιρίου της Εθνικής Τ.Ε.  και η μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο του Δήμου με εγκεκριμένο κτιριολογικό Πρόγραμμα μετά απο συνεδρία του Δ.Σ. Και για 

αυτή τη μελέτη προσέφερα έκπτωση 70% επί της νομίμου αμοιβής μου σύμφωνα με τον κώδικα αμοιβών των Μελετών του Δημοσίου προσφορά στους Δημότες. 

 Δύσκολη και απαιτητική μελέτη βάσει των προδιαγραφών του Υπουργείου Πολιτισμού για τα διατηρητέα κτίρια. Η μελέτη αυτή εγκρίθηκε ομόφωνα απο το ΔΣ και απο τις τεχνικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της μελέτης απο εμένα και απο τον τεχνικό σύμβουλο του δήμου σε επιτροπή στο Υπ. Δημοσίων Έργων στην Αθήνα στην Χαριλάου Τρικούπη για να υπαχθεί το έργο στο πρόγραμμα “ Μελέτη – Κατασκευή ” και να δημοπρατηθεί αρχές του 2003. Έχει βεβαίως προηγηθεί η υποβολή και η έγκριση της μελέτης απο την αρμόδια Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στη συνέχεια εγκρίνεται η χρηματοδότηση και το αντίστοιχο κονδύλι να εκταμιευθεί  απο  την  ΕUROΒΑΝΚ.Επισημαίνεται εδώ,ότι η μελέτη αυτή έπρεπε να θεωρηθεί  και απο το Υπ. Πολιτισμού, διαδικασία που είναι αρμόδιος να προωθήσει ο κύριος του έργου που είναι ο Δήμος. 

Σε περίπτωση που απο την αρχαιολογία ή το Υπ. Πολιτισμού εγίνοντο παρατηρήσεις έπρεπε σύμφωνα με το νόμο να ενημερωθεί ο μελετητής και χωρίς καμία επιπλέον χρηματική επιβάρυνση να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις. Για λόγους, που δεν γνωρίζω και που χρειάζονται διερεύνηση από κάθε αρμόδια Αρχή εγώ ουδέποτε,ουδόλως και από ουδένα ειδοποιήθηκα σχετικά. 

Εύλογα συνεπώς τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα: 

Γιατί από 1/1/2007 έως 31/12/2010 δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια και χάθηκε η χρηματοδότηση απο την  ΕUROΒΑΝΚ;

Ποίος ή ποιοί φέρουν τις κάθε είδους ευθύνες για το γεγονός ότι έμεινε ανεκμετάλλευτη η κατά τα άνω  χρηματοδότηση,για την ολοκλήρωση του παραπάνω έργου,παρά το γεγονός οτι επανειλημμένα το θέμα είχε τεθεί στο Δ.Σ;

Απαλλάσει των ευθυνών του,τον οποιοδήποτε υπεύθυνο η προβαλλόμενη δικαιολογία – πρόφαση οτι “θα βρεθεί χρηματοδότηση απο χρηματοπιστωτικό οίκο του εξωτερικού με ευνοϊκότερους όρους”... ;

Γιατί απο 1/1/2011 μέχρι 30/8/2014 καμία εξέλιξη δεν υπήρξε στο θέμα αυτό παρότι το διαχειριζόταν η ίδια “Ομάδα Αντιδημάρχων και Εντεταλμένων Δημοτικών Συμβούλων”;

Γιατί η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και με την νέα Δημοτική Αρχή; 

Εδώ και 12 χρόνια πιπιλάμε την ίδια καραμέλα και από ότι είδα στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας για το 2016 η καραμέλα έγινε τούρτα!!

Στα αρχεία του Δήμου υπάρχουν οι προηγούμενες μελέτες έτοιμες και επικυρωμένες. Είναι ενημερωμένες οι αρμόδιες υπηρεσίες; Είναι ενημερωμένη η αντιπολίτευση; Είναι ενημερωμένοι οι φορείς; ή όλοι αυτοί είναι υπόλογοι για εγκληματική αδιαφορία ως προς την διαχείριση δημοσίου χρήματος.      

  Ποίοι είναι αυτοί που παρακώλυσαν τις ενέργειες υλοποίησης των μελετών 12 χρόνια παρεμβάλλοντας Τεχνικά – Οικονομικά – Διαδικαστικά, δήθεν προβλήματα.

Εάν κάποιοι είναι ανεπαρκείς δεν ευθύνονται μόνον αυτοί, υπεύθυνοι είναι αυτοί που τους ψηφίζουν και τους ξαναψηφίζουν.

Αν υπάρχει όμως σκοπιμότητα ή υστεροβουλία για  εκμετάλλευση κάθε είδους,αρμόδιες τότε είναι άλλες κρατικές αρχές,συνταγματικά κατοχυρωμένες για τον έλεγχο και την απόδοση των κάθε είδους ευθυνών στον κάθε υπεύθυνο.

Το αποτέλεσμα είναι οτι ανεπάρκεια,ολιγωρία,ανευθυνότητα ή και τυχόν σκοπιμότητες έχουν εγκαταλείψει μια πολιτιστική κληρονομιά και έχουν καταδικάσει σε υποβάθμιση μια περιοχή στο κέντρο της πόλης. Γιατί τόση αδράνεια απο την πλειοψηφία; Γιατί τόση αδιαφορία και υποτονικότητα στον έλεγχο που πρέπει να ασκεί η αντιπολίτευση; Τυχαίο; ... 

Για να δούμε ποιοί θα καθίσουν στο τραπέζι για να μοιράσουν την τούρτα... 

Γιατι το πιπιλισμα της καραμέλας φαίνεται οτι άνοιξε την όρεξη και δημιούργησε λαιμαργία. 

Αυτά τα γράφω έχοντας πλήρη γνώση του “θέματος” έχοντας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, μελέτες – αποφάσεις – εγκρίσεις. Ξέρει ο λαός της Τριφυλίας κύριε Δήμαρχε και κύριοι Αντιδήμαρχοι ποιοί άλλοι εμβόλιμοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση της συγκεκριμένης μελέτης και πόσο πληρώθηκαν τα δώδεκα χρόνια που αυτή στοιχειώνει; Πρέπει να ενημερώσετε τους κάτοικους της Τριφυλίας για όλο το ιστορικό αυτής της ταλαιπωρημένης υπόθεσης γιατί έρχεστε τώρα να τους επιβαρύνετε οικονομικά με 70.000 Ευρώ για την μελέτη επισκευής του κτιρίου μόνο.

Αναρωτιέται κανείς εύλογα για ποιούς άραγε λόγους στερείται ο λαός της Κυπαρισσίας κι όχι μόνο,ένα εκπληκτικό πολιτιστικό πολυχώρο  με μια όμορφη φωτισμένη πλατεία, με ένα χώρο θερινών θεατρικών παραστάσεων – συναυλιών – κινηματογραφικών προβολών. Με ενα ανοικτό φουαγιέ που ενώνει  τις λειτουργίες του υπαίθριου χώρου με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στο ανακαινισμένο κτίριο. Ένα κτίριο αρχιτεκτονικό στολίδι στο κέντρο της πόλης που μπορούσε εδώ και 12 χρόνια να έχει αναπαλαιωθεί με λιγότερα χρήματα απο οτι τώρα που το αφήσατε να καταρρεύσει εγκαταλελειμμένο και εκτεθειμένο 12 χρόνια. Ένα διατηρητέο κτίριο που με την ολοκληρωμένη μελέτη μου, ΝΑΙ  με την μελέτη  του αρχιτέκτονα Γιώργου Διαμάντη, θα στέγαζε 

·  Αίθουσα πολλαπλών πολιτιστικών εκδηλώσεων και κινηματογραφικών προβολών

·   Αίθουσα εκθεμάτων και βιβλιοθήκης 

·  Εικαστικό εργαστήρι 

· Αίθριο χώρο βεράντας μεγάλης, με πρόσβαση στο υπαίθριο φουαγιέ του θερινού σινεμά.

· Γραφείο Διεύθυνσης και προσωπικού 

· Κυλικείο – Mπάρ 

·  Αποθηκευτικούς χώρους & Τουαλέτες προσωπικού και επισκεπτών  

Γιατί κι από ποιόν θάφτηκαν τα επικυρωμένα και εγκεκριμένα σχέδια της μελέτης μου στα Αρχεία της         τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου;

(H οποία μελέτη μου σύμφωνα με τα παραπάνω και στην ουσία είναι προσφορά απο το γραφείο μου στους Συμπολίτες μου)

Με πόση σοβαρότητα κι υπευθυνότητα και για ποιό λόγο άραγε σκοπεύετε τώρα να αναθέσετε σε νέο μελετητή,κατόπιν νέας προκηρύξεως,την μελέτη επισκευής του κτιρίου και μόνον αυτής, έναντι του ποσού των 70.000 Ευρώ!

Το σενάριο είναι γνωστό.

Και για όσους δεν το ξέρουν τους ενημερώνω σχετικά. 

Ακούστε λοιπόν, θα καταλήξει μετά απο 5 χρόνια να ψάχνουμε να βρούμε τα χρήματα της κατασκευής και όπως είναι αυτονόητο τότε δεν θα υπάρχει ούτε το ερείπιο αφού το Διατηρητέο κτίριο θα έχει καταρρεύσει.

Ο προϋπολογισμός της αποκατάστασης θα κριθεί “Ασύμφορος Επισκευής”  και τότε ξανά οι φωστήρες θα προκηρύξουν εκπόνηση νέας μελέτης Ανακατασκευής.

Το τραπέζι είναι στρωμένο όμως κάποιοι λογαριάζουν χωρίς τους πολίτες που πληρώνουν το λογαριασμό και που θα αντιδράσουν με τους δικούς τους τρόπους, γιατί τώρα ξέρουν.

Πόσο θα παίζουν ορισμένοι και θα απαξιώνουν τη νοημοσύνη μας κρυπτόμενοι πίσω απο τυπολαγνεία, βρίσκοντας γελοίες προφάσεις και προβάλλοντας νομικίστικα διαδικαστικά επιχειρήματα;

Οι φορολογούμενοι Τριφύλιοι απαιτούν να γνωρίζουν. 

Από ποιούς και με ποιά κριτήρια κοστολογήθηκε το ύψος των 70.000 Ευρώ για αμοιβή μόνο της μελέτης επισκευής του κτιρίου της Εθνικής Τ. Ε.    

Παραδίδω στην κρίση των πολιτών-δημοτών, πρώτα αυτούς που το πρότειναν και δεύτερον αυτούς που το ψήφισαν ( Πλειοψηφία, Μειοψηφία, Τεχνική Υπηρεσία – Οικονομική Υπηρεσία)...    

                     

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κύριοι της Δημοτικής Αρχής ΠΡΟΣΦΕΡΩ και δεσμεύομαι Δημόσια για αυτή την προσφορά, άλλωστε το έχω δια των έργων μου αποδείξει, ότι:

Το μελετητικό γραφείο του Αρχιτέκτονα Γιώργου Διαμάντη και οι συνεργάτες του, αναλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης “Επισκευής του κτιρίου  της τέως Εθνικής” με Έκπτωση 70% Δωρίζοντας έτσι 50.000 στο Δήμο μας.

Με απεριόριστο θαυμασμό! Στην ενημέρωση σας .... και με ανιδιοτελή εκτίμηση!  Στην ανιδιοτέλεια σας ... όντας βέβαιος οτι θα αντιληφθείτε την υποχρέωση σας να ενημερώσετε τον λαό του Δήμου απαντώντας στα ερωτήματα αυτά.

Καλοπροαίρετα και όπως πάντα προσφέρων  υπογράφω τα παραπάνω 

 

ο Αρχιτέκτων 

Γιώργος Διαμάντης


NEWSLETTER