Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011 19:15

“Δίκτυο Ενεργών Πολιτών: Ανοικτή επιστολή Μπεχράκη για τον κόμβο του αεροδρομίου

Γράφτηκε από την

Ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Ανδρέα Γουρδέα για το θέμα της κατασκευής του κόμβου του αεροδρομίου Καλαμάτας απευθύνει ο επικεφαλής του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών" Σταμάτης Μπεχράκης. Η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια σχετικής ερώτησης του κ. Μπεχράκη προς τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:


Κύριε πρόεδρε,
Οι προσπάθειες του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του αεροδρομίου, όπως άλλωστε και οι προσπάθειες που πρέπει να καταβάλουμε για όλα τα έργα υποδομών και τα έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα πρέπει να έχουν συνέπεια, τεκμηρίωση και σταθερότητα στη διεκδίκησή τους.
Ολοι όσοι πήραμε τον λόγο στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο ψήφισμα για το αεροδρόμιο, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις που αναπτύξαμε, θεωρήσαμε επείγον και μείζον θέμα την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αερολιμένα Καλαμάτας. Ζητήσαμε να τεθεί το θέμα επιτακτικά σε όλους τους αρμόδιους φορείς και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Γνωρίζετε την ανησυχία και τον σκεπτικισμό που είχε αναπτυχθεί, από το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την καθυστέρηση της εξελικτικής πορείας του αερολιμένα Καλαμάτας, ο οποίος διαδραματίζει αυξανόμενο ρόλο στην κοινωνική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της νότιας Πελοποννήσου.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να αναφέρω ένα παράδειγμα που δείχνει την δυναμική του αεροδρομίου αλλά και την αναγκαιότητα της ασφάλειας που πρέπει να υπάρχει στον κόμβο εισόδου εξόδου στο αεροδρόμιο. Στις ετήσιες σχολικές εκδρομές της Γ' λυκείου μεταξύ Θεσσαλονίκης - Νοτίου Πελοποννήσου, έχει αρχίσει η χρησιμοποίηση του αεροπλάνου ως μέρος του τρόπου μεταφοράς μαθητών, κυρίως για να καλυφθεί η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση. Στη συνέχεια του προγράμματος των εκδρομών χρησιμοποιούνται τα τουριστικά λεωφορεία για το υπόλοιπο πρόγραμμα. Οπως καταλαβαίνετε η ασφάλεια εισόδου - εξόδου των επιβατών στο αεροδρόμιο σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να είναι επαρκής αλλά και συνεχώς βελτιούμενη.
Μετά από την πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τα γνωστά σημαντικά πολιτικά αλλά και αρνητικά γεγονότα για την πορεία του εκσυγχρονισμού του αεροδρόμιου, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο η διατύπωση προτάσεων για τη σύνδεση του αερολιμένα Καλαμάτας με το νέο αυτοκινητόδρομο και να προβούμε σε επικαιροποιημένες προτάσεις σαν Δημοτικό Συμβούλιο. Πιστεύουμε ότι:
1) Δεν έχει αξιολογηθεί όσο θα έπρεπε η σημασία ποιοτικής σύνδεσης αεροδρομίου και του νέου αυτοκινητόδρομου Τσακώνα - Καλαμάτα. Συνέπεια είναι να μην υπάρχει μέριμνα να ενταχτεί η κατασκευή κόμβου του αερολιμένα Καλαμάτας και η ένωσή του με τον κατασκευαζόμενο νέο αυτοκινητόδρομο.
2) Πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να ζητήσει από τους αρμοδίους φορείς να συμπεριληφθεί στην επικαιροποιηση και συνόψιση των εκτελούμενων εργασιών της εργολαβίας «Μορέας» το έργο «Κατασκευή του κόμβου εισόδου - εξόδου του αερολιμένα Καλαμάτας και ένωσή του με τον κόμβο της δυτικής απόληξης του αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή "Καρυδιά"».
3) Υπάρχει πλήρης μελέτη του κόμβου εισόδου-εξόδου του αερολιμένα Καλαμάτας από την «Αναπτυξιακή Μεσσηνίας» και η ένωσή του με τον κόμβο της δυτικής απόληξης του αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή "Καρυδιά".
4) Υπάρχει στην κοινή γνώμη, στις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβούλιου, ευρεία αποδοχή της σύνδεσης του αερολιμένα Καλαμάτας με τον αυτοκινητόδρομο ως αναγκαίου έργου.
5) Ο κατάλληλος ηλεκτροφωτισμός οι σημάνσεις από τον κόμβο «Καρυδιά» μέχρι τη είσοδο του αερολιμένα Καλαμάτας είναι αναγκαίος και όχι ασήμαντος, για να μην βιώνουν οι χρήστες του αυτοκινητόδρομου, ό,τι βίωναν οι ταξιδιώτες προς τη Μεσσηνία τόσα χρόνια που έβλεπαν ξαφνικά το τέλος του κλειστού αυτοκινητόδρομου στην Τρίπολη και να εισπράττουν ότι το αεροδρόμιο «είναι σε τριτοκοσμική χώρα, με άλλο θεό». Δεν είναι νομίζω ότι είναι το καλύτερο για τη προσέλκυση χρηστών του αεροδρομίου και την ενίσχυση της εικόνας του.
6) Για το θέμα της ευρύτερης αναβάθμισης του αερολιμένα Καλαμάτας, έχουμε συζητήσει και έχουμε εκδώσει σχετικό ψήφισμα. Θα μπορούσαμε να αναθέσουμε σε Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δ.Σ. το ειδικό καθήκον:
α) Να εκδώσει ένα κείμενο τεκμηρίωσης για τα έργα ανάπτυξης του αερολιμένα Καλαμάτας με βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Να διοργανώσει συνάντηση εργασίας με τους περιφερειακούς συμβούλους από τη Μεσσηνία, τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου που έχουν ανακοινώσει ότι συμφωνούν στην ουσία των προτάσεων με άτομα που έχουν ασχοληθεί με το αντικείμενο ώστε να περιγραφούν σε βάθος όλα τα μέτρα της αναβάθμισης του ΚΑΚΛ αλλά και τα ώριμα στοιχεία από το masterplan που πρέπει να προχωρήσουν.
β) Να συναντηθεί και να συνεργαστεί με τους συναδέλφους της Επιτροπής που έχουν οριστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο να εισηγηθούν το θέμα στη συνεδρίασή του. Να παραβρεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να εκθέσει αναλυτικά τις απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου.


NEWSLETTER