Τρίτη, 01 Ιανουαρίου 2019 10:08

Παραδοσιακές δίπλες (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Παραδοσιακές δίπλες (φωτογραφίες)

Συνήθως, οι δίπλες φτιάχνονται για να γιορταστεί ένα γεγονός το οποίο επιθυμούμε να επαναληφτεί - να "διπλώσει" όπως λένε.  Σερβίρεται σε όλες τις γιορτές - χαρές  της ζωής.

Όπως και να ’χει, σε γιορτή ή σε γάμο εκείνο που μετράει είναι πως, αν φας μία θα θέλεις οπωσδήποτε και δεύτερη.

Στο γάμο: Τοποθετούνται σε μεγάλα πανέρια με την συνοδεία λικέρ - ένα βάζο με γλυκό κέρασμα από καρύδια με μέλι, ενώ στολίζονται με κουφέτα και λουλούδια.

Συνηθίζεται ακόμα να φτιάχνεται και να προσφέρεται μαζί με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Τα υλικά απλά, υπάρχουν σε κάθε σπίτι, η συνταγή επίσης απλή, καθώς τα παλιά χρόνια οι νοικοκυρές εκμεταλλεύονταν τα αγνά υλικά που τους χάριζε η γη και τα ζωντανά τους. Όταν γεννιόταν παιδί ή αποκτούσαν σημαντικά αγαθά, τότε η δίπλα είχε την τιμητική της. Κέρασμα και στα «Γιορτιάσματα» (λέγανε στα παλιά τα χρόνια την ονομαστική γιορτή του καθενός).

Η παρασκευή τους είναι ιδιαίτερα εύκολη αρκεί να διαθέτετε λίγη υπομονή και πολύ μαεστρία στο τύλιγμα… Γενικά είναι πιο εύκολο εάν γίνουν με δύο άτομα. Και στο πέρασμα από τη μηχανή βοηθάει, αλλά και στο τηγάνισμα, εάν ο ένας ετοιμάζει τα κομμάτια και ο άλλος τηγανίζει.

Θα χρειαστείτε...

10 αυγά, 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, μισό ποτήρι του κρασιού τσίπουρο, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι, ένα σφηνάκι ξύδι, 1 1/2 λίτρο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

(Υλικά για 60 περίπου τεμάχια)

Για το σερβίρισμα: 1 1/2 κιλό μέλι, 2 κούπες νερό, κανέλα, καρύδια τριμμένα, μισό λεμόνι για το σιρόπι.

Δείτε παρακάτω τις οδηγίες βήμα – βήμα για να φτιάξετε κι εσείς δίπλες με την πρώτη ευκαιρία!

Ανακατεύουμε τα υλικά για την ζύμη με το μίξερ, στην συνέχεια ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μέχρι να σφίξει η ζύμη μας και να ομογενοποιηθεί.

Χωρίζουμε την ζύμη σε 6-7 μπαλάκια, σκεπάζουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο από 2-12 ώρες (όσο περισσότερο τόσο καλύτερα).

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με τα χέρια μας σε χοντρά, μακρόστενα φύλλα. Περνάμε το φύλλο μέσα από τη μηχανή, ρυθμίζοντάς τη στην πρώτη σκάλα, που είναι για τα χοντρά φύλλα. Την περνάμε μια ή δυο φορές και μετά ρυθμίζουμε τη μηχανή σε λεπτότερο πάχος. Μπορεί να χρειαστεί να πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει. Το πάχος στο τέλος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3 χιλιοστά για να είναι τραγανή και να μην ρουφήξει πολύ λάδι στο τηγάνισμα. Αρχίζουμε να κόβουμε τη λωρίδα ανά 10-12 εκατοστά και πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι για να μην κολλήσουν. Σκεπάζουμε την ζύμη με πετσέτα για να μην ξεραθεί.

Τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι σε μέτρια προς δυνατή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα για περίπου 1 λεπτό. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε τηγάνι και όχι κατσαρόλα γιατί θα δυσκολευόμαστε στις κινήσεις μας κατά το γύρισμα αν τα τοιχώματα είναι ψηλά. Οι κινήσεις θα πρέπει να είναι γρήγορες επειδή η ζύμη ψήνεται αμέσως και υπάρχει κίνδυνος να σπάσει μέσα στο τηγάνι.

Αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα ή με την πιρούνα και βάζουμε τις δίπλες μας σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα φτιάχνουμε το σιρόπι. Βουτάμε μια μια μέσα τις δίπλες για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να απορροφήσουν το μέλι. Στραγγίζουμε σε σουρωτήρι

Σερβίρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε  με κανέλα και καρύδια. Δεν τις σκεπάζουμε για να μη μαλακώσουν. Τις διατηρούμε σε αλουμινένιο κουτί. Διατηρούνται μέχρι και μια εβδομάδα χωρίς να χαθεί η νοστιμιά τους.

Σημ.: Το μηχάνημα για το άνοιγμα των φύλλων μπορούμε να το βρούμε σε μαγαζιά με εργαλεία κουζίνας.


NEWSLETTER