Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 12:14

Βύσσινο γλυκό και σπιτική βυσσινάδα!

Γράφτηκε από την

Για να μη λείπει το βύσσινο όλες τις εποχές του χρόνου!

Απολαύστε το µόνο του, µέσα σε παγωτό ή σε γιαούρτι και πάνω σε τσιζ κέικ.  Το σιρόπι γαρνίρει υπέροχα, κρέμες και φρουτοσαλάτες και δίνει χρώμα όπου κι αν προστεθεί!

 

 

Υλικά
1 κιλό βύσσινο
900 γραμ. ζάχαρη
2 φύλλα αρμπαρόριζα
χυμό από ένα λεμόνι


Εκτέλεση
Πλένετε καλά τα βύσσινα και με ειδικό εργαλείο αφαιρείτε τα κουκούτσια τους. (Γάντια οπωσδήποτε γιατί τα βύσσινα θα βάψουν τα χέρια σας).
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη, τα βύσσινα και τους χυμούς που έβγαλαν κατά το καθάρισμα, τα σκεπάζεται και μένουν στο ψυγείο 3-4 ώρες. Κατόπιν, βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να πάρει βράση. Βγάζετε τους αφρούς που δημιουργούνται στην επιφάνεια.  Βράζουμε για 15' λεπτά περίπου και προσθέτουμε την αρμπαρόριζα. Οταν κοντεύει να δέσει το σιρόπι προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού. Οταν είναι έτοιμο, το βάζουμε ζεστά σε αποστειρωμένα βάζα.

 

 

 Βυσσινάδα

1 κιλό βύσσινα (με το κουκούτσι)
1 1/2 κιλά ζάχαρη
4 κούπες του τσαγιού νερό
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

 

Εκτέλεση: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη, τα βύσσινα σε δυνατή φωτιά, γιατί ξεχειλίζει πολύ γρήγορα.
Μόλις πάρουν βράση ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα για αρκετή ώρα.

Βράζουμε περίπου 40 λεπτά και ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού. Συνεχίζουμε για ακόμη 5 περίπου λεπτά και σβήνουμε το μάτι.  Σουρώνουμε και φυλάμε τη βυσσινάδα μας σε καθαρά και αποστειρωμένα μπουκάλια.  Αν θέλουμε να την φυλάξουμε σε ντουλάπι, εκτός ψυγείου, θα πρέπει να την δέσουμε λίγο περισσότερο, ώστε το σιρόπι να γίνει πιο πηχτό. Αν το σιρόπι είναι αραιό, δεν θα διατηρηθεί!

Σερβίρουμε τη βυσσινάδα μας αραιωμένη με νερό και πάγο. Για κάθε μέρος σιροπιού χρειαζόμαστε 3 ή 4 μέρη νερού.

* δοκιμάστε αραίωση και με ανθρακούχο νερό!