Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 14:48

Χαλβάς συμιγδαλένιος με μοτσαρέλα

Γράφτηκε από την
Χαλβάς συμιγδαλένιος με μοτσαρέλα

 

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μοτσαρέλα ή χωρίς για όσους μένουν πιστοί στη νηστεία.

Ο χαλβάς είναι ένα θρεπτικό και νηστίσιμο γλυκό, αν δεν χρησιμοποιήσετε βούτυρο για να τον ψήσετε ή μοτσαρέλα. Η βαθιά νοστιμιά του προέρχεται από το καβουρδισμένο σιμιγδάλι, τους ξηρούς καρπούς, τις φλούδες πορτοκαλιού, την κανέλα. Τι φοβερός συνδυασμός!

Αξίζει να δοκιμάσετε να βάλετε ένα μέρος σισαμέλαιο μαζί με το ελαιόλαδο, η γεύση και τα αρώματα που απελευθερώνονται είναι μοναδικά.

 

ΥΛΙΚΑ (για 8-10 μερίδες)

1 κούπα ελαιόλαδο και σησαμέλαιο ανάμεικτο (αν δεν νηστεύετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 κούπα βούτυρο) 2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό 3 κούπες ζάχαρη (έβαλα 2 ½) 4 κούπες νερό ⅓ της κούπας κουκουνάρι λίγο ξύσμα πορτοκαλιού 300 γρ. μοτσαρέλα ξερή τριμμένη (όχι την φρέσκια που πωλείται στην άλμη, αυτή που είναι σε “μπαστούνι” στο ψυγείο με τα τυριά του τοστ) 1 ξύλο κανέλας 5 “καρφάκια” γαρύφαλλο μισό πορτοκάλι σε φέτες μισό λεμόνι σε φέτες

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις φέτες των εσπεριδοειδών, την κανέλα και το γαρύφαλλο και αφήνουμε να πάρουν βράσουν για 3-4 λεπτά. Βγάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε στο πλάι μέχρι να το χρειαστούμε.

Βάζουμε στη φωτιά μια ευρύχωρη κατσαρόλα. Όταν ζεσταθεί λίγο ρίχνουμε τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Ρίχνουμε το λάδι και αφήνουμε να ζεσταθεί, όχι όμως να “κάψει”. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε διαρκώς για μερικά λεπτά. Αφού ρίξουμε το σιμιγδάλι στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς, σε κουζίνα για παράδειγμα που έχει έως το 9 εμείς το ρυθμίζουμε στο 6. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι το σιμιγδάλι να αρχίσει να καβουρδίζεται και να αφήνει το χαρακτηριστικό άρωμά του, προσοχή όμως να μην καεί γιατί θα πικρίσει. Θα δείτε ότι σκουραίνει ελαφρά το χρώμα του και αναδύει ένα ευχάριστο άρωμα ξηρού καρπού.

Αν θέλετε μπορείτε σε αυτό το σημείο να ρίξετε και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο ελάχιστο, φέρνουμε δίπλα στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι την κατσαρόλα με το σιρόπι και αρχίζουμε πολύ προσεκτικά να ρίχνουμε με κουτάλα το σιρόπι στο μείγμα του σιμιγδαλιού. Σε αυτό το σημείο χρειάζεται πραγματικά μεγάλη προσοχή γιατί το μείγμα θα αρχίσει να κοχλάζει -έτσι πρέπει- και είναι κάπως επικίνδυνο να καείτε από τις καυτές σταγονίτσες που θα πετάγονται.

Αδειάστε όλο το σιρόπι, ανακατέψτε για λίγο. Ρίξτε την τριμμένη μοτσαρέλα, ανακατέψτε γρήγορα καθώς η μοτσαρέλα λιώνει και αφαιρέστε τον χαλβά από τη φωτιά. Για να καταλάβετε ότι είναι έτοιμος ο χαλβάς η υφή του πρέπει να είναι σαν ρευστή κρέμα. Αδειάζουμε το ζεστό μείγμα σε ατομικά μπολ ή σε μια φόρμα. Πασπαλίστε με τριμμένη κανέλα και σερβίρετε ζεστό τον χαλβά. Μπορείτε να φάτε τον χαλβά και κρύο απλώς τότε δεν θα έχει αυτή την χαρακτηριστική μαστιχωτή υφή, είναι όμως εξίσου εύγεστος. Αν νηστεύετε, μπορείτε να απλώς να παραλείψετε την μοτσαρέλα, ακολουθείστε κανονικά τα βήματα παρασκευής του χαλβά χωρίς την προσθήκη του τυριού στο τέλος.

Επίσης, όπως θα είδατε χρησιμοποιώ μια μίξη ελαιολάδου με σησαμέλαιο. Αξίζει να το δοκιμάσετε, είναι ένα έλαιο ένα εξαιρετικής διατροφικής και θρεπτικής αξίας. Επειδή είναι το έλαιο από το σουσάμι έχει γεύση κοντινή με των ξηρών καρπών και ταιριάζει θαυμάσια με τον χαλβά, κάνει το τελικό αποτέλεσμα πιο γεμάτο και με πιο βαθιά γεύση.


NEWSLETTER