Παρασκευή, 30 Απριλίου 2021 10:45

Eπιλεγμένες προτάσεις που θα δώσουν νοστιμιά στο γιορτινό τραπέζι της Λαμπρής

Γράφτηκε από την

Πάσχα γεμάτο γεύση


Μεγαλουργήστε με προϊόντα Kalamata Papadimitriou!

 

 

Πατατοσαλάτα με βινεγκρέτ βαλσαμικού

Υλικά: 1 κιλό πατάτες baby, 1 κουτ. σούπας μαϊντανός φρέσκος, 2 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 4 κουτ. σούπας κάπαρη, 4-5 αγγουράκια τουρσί, αλάτι, πιπέρι.
Για την βινεγκρέτ βαλσαμικού: ½ φλιτζ. ελαιόλαδο, φλιτζ. άρτυμα βαλσαμικό ξίδι με μέλι Kalamata Papadimitriou, 4 κουτ. σούπας νερό, 2 κουτ. σούπας κρέμα βαλσαμικού πορτοκάλι & λεμόνι Kalamata Papadimitriou, 4 κουτ. σούπας μουστάρδα ρίγανη & θυμάρι Kalamata Papadimitriou.
Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα μέχρι να μαλακώσουν. Τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε σε σαλατιέρα. Ετοιμάζουμε την βινεγκρέτ αναμιγνύοντας όλα τα υλικά. Ρίχνουμε από πάνω το φρέσκο κρεμμύδι, την κάπαρη, τα αγγουράκια τουρσί, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και περιχύνουμε τις ζεστές πατάτες με τη βινεγκρέτ βαλσαμικού.

 

Στριφτόπιτα με μανιτάρια - τυριά, μέλι και μουστάρδα

Υλικά για το φύλλο: 460 γρ. αλεύρι σκληρό, 50 γρ. ελαιόλαδο, 10 γρ. αλάτι, 10 γρ. ξίδι λευκού κρασιού, 200 γρ. νερό, χλιαρό, 2 αυγά χτυπημένα για το άλειμμα της πίτας, ελαιόλαδο για το ταψί
Για τη γέμιση και το τύλιγμα: 30 γρ. ελαιόλαδο, 500 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα, 250 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε μεγάλα
κομμάτια, 250 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένο, 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο, 200 γρ. μαυροδάφνη, 100 γρ. μουστάρδα με μέλι Kalamata Papadimitriou, 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη, 120 γρ. ξινομυζήθρα, 2 αυγά χτυπημένα, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα μανιταριών, αλάτι.
Εκτέλεση για το φύλλο: Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε με τον γάντζο το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό, το ξίδι και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιογενής ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα. Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτί ψησίματος και ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο και πιέζοντας διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις (πάνω, κάτω, δεξιά και αριστερά), μέχρι να σχηματιστεί
ένα παραλληλόγραμμο ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ.
Για τη γέμιση και το τύλιγμα: Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε αρκετό ελαιόλαδο ώστε να έρχεται μέχρι τη μέση των μανιταριών. Τηγανίζουμε το κάθε είδος μανιτάρι χωριστά, φροντίζοντας να ανακατεύουμε συχνά. Μόλις τα μανιτάρια ροδίσουν καλά, σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και αλατίζουμε. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο και ιδρώνουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά.
Αλατίζουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και, μόλις μυρίσει, ρίχνουμε τη μαυροδάφνη. Δυναμώνουμε τη φωτιά μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά. Ψιλοκόβουμε μια φορά τα μανιτάρια και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη μουστάρδα με μέλι, τη γραβιέρα και τη ξινομυζήθρα, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε για αλάτι. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε. Αλείφουμε με ελαιόλαδο το φύλλο και στρώνουμε τη γέμιση στο κέντρο του. Την τυλίγουμε με το φύλλο έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ρολό. Κρατάμε την αριστερή πλευρά του φύλλου και την τυλίγουμε κυκλικά με το υπόλοιπο κομμάτι της πίτας. Βάζουμε την πίτα σ’ ένα λαδωμένο ταψί και τη ψήνουμε στους 170 °C, για 60 λεπτά περίπου.

Χρόνος προετοιμασίας /ψησίματος: 120 . (Πηγή: https://papadim.com/)


Ζουμερό, νόστιμο και παραδοσιακό κοκορετσάκι
Μπορεί να ανοίξει την όρεξη μέχρι να ετοιμαστεί το αρνί. Ψήνεται στα κάρβουνα ή και στο φούρνο. Προμηθευτείτε το έτοιμο από τον κρεοπώλη σας και φροντίστε μόνο για το ψήσιμο!

Ποικιλία τυριών με συνοδευτικά κρασιά
Το ιδανικό ταίριασμα κρασιού και τυριού είναι πάντα μία πρόκληση, ένα συναρπαστικό παιχνίδι αρωμάτων και γεύσεων, όπου τελικός κριτής είναι το προσωπικό μας γούστο.
Δοκιμάστε φέτα, σφέλα ή γραβιέρα. Κεφαλοτύρι με πιπέρι, πεκορίνο ή σαγανάκι ψητό με τομάτα! Προϊόντα “Πολύφημος”, του Μιλτιάδη Πετρόπουλου.

Τι καλύτερο από ένα καλό κρασί! Σκεφτείτε επιλογές όπως Ασύρτικο ή Ασύρτικο-Μαλαγουζιά από την Οινοποιία Ψαρούλη! Η οινοποιία Ψαρούλη εδρεύει στο χωριό Βασιλάδα Μεσσηνίας και παράγει οίνους ανωτέρας ποιότητας, από ιδιόκτητους και επιλεγμένους αμπελώνες. Κυκλοφορούν εμφιαλωμένα και αξίζει να τα δοκιμάσετε!


Μαριναρισμένες πιπεριές με κεφαλοτύρι
2 γλυκιές κόκκινες πιπεριές και μισό κιλό περίπου κεφαλοτύρι Πολύφημος, 2 σκελίδες σκόρδο, 4 κουταλιές του γλυκού ελαιόλαδο, χυμό από λεμόνι, αλάτι & πιπέρι, 12 ελιές χαραγμένες.

 

Αρνάκι γεμιστό τυλιχτό σε αμπελόφυλλα
Υλικά: 1 αρνίσιο μπούτι ξεκοκαλισμένο (περίπου 2 κιλά), 20 αμπελόφυλλα, 2-3 πιπεριές φλωρίνης τουρσί, 200 γρ. φέτα σκληρή, 30ml βαλσαμικό ξίδι Kalamata Papadimitriou, 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα απαλή Kalamata Papadimitriou, 40ml ελαιόλαδο, 4 σκελίδες σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά της σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο, ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη φρέσκια ή αποξηραμένη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι.
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Στο μπλέντερ πολτοποιούμε το σκόρδο, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, την μουστάρδα και το βαλσαμικό ξίδι.
Αλατοπιπερώνουμε το μπούτι από όλες τις πλευρές και το ανοίγουμε από την πλευρά που θα το γεμίσουμε, την οποία αλείφουμε ολόκληρη με το μείγμα μυρωδικών που ετοιμάσαμε.
Απλώνουμε τις πιπεριές, τη φέτα και τυλίγουμε σε ρολό, το οποίο κλείνουμε τυλίγουμε σφιχτά με σπάγγο.
Κατόπιν, αλείφουμε με όσο μείγμα μυρωδικών μας έχει περισσέψει το ρολό και τυλίγουμε με αμπελόφυλλα.
Ψήνουμε το γεμιστό μπούτι σε γάστρα στους 180ο C για περίπου 2 ώρες και σερβίρουμε βγάζοντας τα αμπελόφυλλα, με ψιλοκομμένο άνηθο.
* Χρόνος προετοιμασίας: 25’ Χρόνος Ψησίματος: 120’ Μερίδες: 6

 

Επιδόρπιο που προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά
Φρέσκο, γιαούρτι "Πολύφημου", φτιαγμένο με αιγοπρόβειο γάλα, προερχόμενο από αγνές και παρθένες κτηνοτροφικές περιοχές της Μεσσηνίας. Γαρνίρουμε με γλυκό κουταλιού ή μέλι και καρύδια!