Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 11:37

Ψάχνετε συνταγές με ελαιόψωμο; Εδώ είναι ένα υπέροχο που θα απολαύσετε να μοιραστείτε με άλλους!

Γράφτηκε από την
Ψάχνετε συνταγές με ελαιόψωμο; Εδώ είναι ένα υπέροχο που θα απολαύσετε να μοιραστείτε με άλλους!

Κρούστα εξωτερικά, λαστιχωτό από μέσα και γεμάτο γεύση. Κόψτε το ψωμί σε φέτες και χρησιμοποιήστε το σε σάντουιτς, καναπεδάκια ή μόνο του βουτηγμένο σε ελαιόλαδο. 

Οι μαύρες ελιές είναι αρωματικές και έχουν καταπληκτική γεύση. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και πράσινες. Δοκιμάστε τη συνταγή και με ψιλοκομμένο παστό!

 

 

Υλικά

4 κούπες αλεύρι σκληρό

1 κούπα γάλα φρέσκο

½ κούπα προζύμι ή μια κουταλιά μαγιά σε σκόνη

½ κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας

1 ½ κούπα ελιές μαύρες Τρίκορφου

14 σπόρους μαχλέπι στουμπισμένο σε σκόνη

2 κομμάτια μαστίχα Χίου μέτρια σε μέγεθος, στουμπισμένη σε σκόνη

1/8 κουταλάκι γλυκάνισο στουμπισμένο

¼ κουταλάκι αλάτι ψιλό

1 ½ κούπα νερό χλιαρό ή όσο πάρει ανάλογα με τη γλουτένη που έχει το αλεύρι

½ κούπα ψιλοκομμένο παστό (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ζυμώματος ρίχνω προζύμι ή τη μαγιά, αραιώνω με λίγο νερό, προσθέτω μισή κούπα αλεύρι ανακατεύω να γίνει ένας πηχτός χυλός. Αφήνω σκεπασμένο για μισή ώρα να φουσκώσει. Στη συνέχεια, σε άλλη λεκάνη ζυμώματος, ρίχνω το αλεύρι και κάνω μια λακκούβα. Στη μέση ρίχνω τη ζύμη τη φουσκωμένη και τα υπόλοιπα υλικά εκτός ελιές και παστό. Ζυμώνω, όπως ζυμώνω το ψωμί, και στη συνέχεια, αφήνω σε ζεστό μέρος να φουσκώσει σκεπασμένο. Βγάζω τα κουκούτσια από τις ελιές και τις κόβω στα ¾ κομμάτια. Χωρίζω τη ζύμη σε δυο κομμάτια. Ανοίγω με πλάστη το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο ή τετράγωνο φύλλο 3 χιλ. πάχος, πασπαλίζω με τις ελιές και τυλίγω σε ρολό. Τοποθετώ σε μακρόστενη φόρμα του κέικ της οποίας τα τοιχώματα έχω ραντίσει με λάδι. Αφήνω πάλι να φουσκώσει για μια ώρα. Αλείφω το ψωμί με ελαιόλαδο και τρυπάω εδώ, εκεί, με ξύλο από σουβλάκι (10 τρυπήματα). Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 200ο C για 10’ και στους 180ο C για 40’ ανάλογα και το φούρνο. Αφήνω να κρυώσει και κόβω σε φέτες.

Όταν οι ελιές είναι αλμυρές και βάλω και το παστό, αφαιρώ το αλάτι.

 

Πηγή: mylostoupa


NEWSLETTER