Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022 13:10

"Ψαρό"-σουπα vegan

Γράφτηκε από την

Σερβίρετε κι απολαύστε την πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά γεύση της ιδιότυπης αυτής "ψαρό"σουπας".

 

Yλικά

Είτε 1 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού αποξηραμένο φύκι της αρεσκείας μας για σούπες (dried wakame seaweed για πιο έντονη θαλασσινή γεύση και μυρωδιά προετοιμασμένο σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας) είτε 2 φύλλα φυκιού για σούσι ψημένα φύλλα από φύκι τύπου (Yaki Sushi Nori Silver Grade για πιο ήπια και "ραφινάτη" θαλασσινή γεύση που θα τα χρησιμοποιούμε κομμένα σε λωρίδες διαστάσεων αρεσκείας μας) είτε ό,τι άλλο είδος φυκιού έχουμε δοκιμάσει και μας αρέσει.

1 1/2 lt ζωμό καρότου.

150 ml ζωμό σέλινου.

500 ml ζωμό κολοκυθιού.

500 ml ζωμό πράσσου.

3 μέτριες πατάτες.

3 μέτρια κρεμμύδια.

4 μέτρια καρότα.

2 μέτρια κολοκυθάκια.

1-2 κλωνάρια σέλερυ ή 1/4 ματσάκι σέλινο.

1/2 - 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Αλάτι και πιπέρι.

1/2 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι γλασσέ πλυμένο και στραγγισμένο.

1 1/2 κουταλάκι του γλυκού διατροφική μαγιά (προαιρετικά καθώς μπορεί να αλλάξει την αίσθηση του "είδους" του θαλασσινού).

 

Για το τελείωμα/δέσιμο της σούπας (προαιρετικά)

1 κουταλάκι του γλυκού corn flour

Χυμό 1/2 λεμονιού

 

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Τέταρτα λεμονιού

 

Εκτέλεση

Ανάλογα με το είδος φυκιού που χρησιμοποιούμε εάν το χρειάζονται ετοιμάζουμε τα φύκια για την σούπα σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο πακέτο. Εν το μεταξύ καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα καρότα, τα κολοκυθάκια και το σέλινο. Βάζουμε τα λαχανικά σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε τους ζωμούς καρότου, σέλινου, κολοκυθιού, και πράσσου και αν δεν τα σκεπάζουν συμπληρώνουμε με νερό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση.

Οταν αρχίζουν να βράζουν προσθέτουμε πιπέρι και λίγο αλάτι (θα ελέγξουμε την γεύση για αλάτι αφού μπουν τα φύκια, το ρύζι και διατροφική μαγιά).

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να συνεχιστούν να βράζουν σε χαμηλή φωτιά.

Οταν έχουν σχεδόν βράσει τα λαχανικά ανεβάζουμε τη φωτιά και φέρνουμε σε έντονο βρασμό προσθέτουμε τα φύκια (μαζί με την διατροφική μαγιά εάν χρησιμοποιούμε) στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και αφήνουμε την σούπα να κοχλάζει με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα.

Οταν τα λαχανικά έχουν γίνει και οι πατάτες λιώνουν όταν τις πιέζουμε με ένα πιρούνι τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα, αφήνοντας 2 πατάτες, τις οποίες κόβουμε στα τέσσερα και προσθέτουμε το ρύζι.

Ανακατεύουμε για να μην κολλήσει μέχρι να πάρει βράση και να αρχίσει ο έντονος βρασμός. Περνάμε τα λαχανικά από μύλο χεριού (έτσι ώστε να μην πολτοποιηθούν και να διακρίνεται η χρωματική τους διαφορετικότητα) και τα επιστρέφουμε στον ζωμό με το ρύζι.

Εάν η σούπα είναι πολύ πηκτή προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται για να είναι στην υφή που θέλουμε και ξαναφέρνουμε σε βρασμό.

Η σούπα είναι έτοιμη όταν το ρύζι έχει βράσει καλά και είναι έτοιμο το χυλωμένο. Εάν θέλουμε πιο έντονη γεύση ή πιο "δεμένη σούπα», διαλύουμε το corn flour στον χυμό του λεμονιού.

Τα ρίχνουμε στην σούπα ανακατεύοντας ελαφρά μέχρι να πάρει βράση. Μόλις δέσει η σούπα σερβίρουμε, συνοδεύοντας κάθε πιάτο με τέταρτο λεμονιού εάν θέλουμε.

 

Από το βιβλίο «Τα νόστιμα σπιτικά φαγητά της οικογένειας: τόμος 1 κατάλληλα για vegan και Σαρακοστή»