Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 17:30

Αγκινάρα - Ενα λαχανικό με σπουδαία διατροφική αξία

Γράφτηκε από την
Αγκινάρα - Ενα λαχανικό με σπουδαία διατροφική αξία

Συνήθως την απολαμβάνουμε μαγειρεμένη, αν και τρώγεται ευχάριστα και ωμή. Εκτός από νόστιμη είναι και ωφέλιμη για τον οργανισμό μας αφού περιέχει βιταμίνες Α, C, του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και φώσφορο.

Λένε πως καθαρίζει το αίμα και μειώνει τη χοληστερίνη, τονώνει την καρδιά, ωφελεί τα νεφρά, το συκώτι και βοηθά στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, των ρευματισμών και της παχυσαρκίας.

Η διαιτητική της αξία πάντως είναι χαμηλή αφού τα 100 γραμμάρια ωμής ή βραστής αγκινάρας έχουν μόλις 44 θερμίδες.

 

~ Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Αγκινάρες με βακαλάο αυγολέμονο

Υλικά

800 γρ. βακαλάο ξαλμυρισμένο

2 φλιτζάνια νερό

8 μέτριες αγκινάρες

1/2 κρεμμύδι

1/2 καρότο

κόκκοι πιπεριού

3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 κουτ. τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 αυγά

χυμός από μισό λεμόνι

Αλάτι (αν χρειαστεί) και πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε για 10', το κρεμμύδι, το καρότο, και τους κόκκους πιπεριού. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζωμό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τις καθαρισμένες αγκινάρες, το βακαλάο, τον άνηθο και το ζωμό. Προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται και πιπέρι. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 15' και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και λίγο - λίγο μισό φλιτζάνι ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα. Συνεχίζουμε το χτύπημα και όταν δέσει το αυγολέμονο, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγολέμονο στο φαγητό. Ανακινούμε την κατσαρόλα με τα χέρια για να πάει η σάλτσα παντού. Δεν ανακατεύουμε με κουτάλι για να μη διαλυθούν οι αγκινάρες και το ψάρι.

Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα πάνω σε σιγανή φωτιά για να ζεσταθεί και να δέσει η σάλτσα δίχως να βράσει. Σερβίρουμε το φαγητό στο πιάτο και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο άνηθο.

 

 

Αγκινάρες σαλάτα

Υλικά

1 μαρούλι

3-4 καρδιές αγκινάρας

1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

αλάτι

4-5 κουταλιές ελαιόλαδο

λεμόνι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες. Πλένουμε καλά το μαρούλι, το ψιλοκόβουμε και το βάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε τις αγκινάρες κομμένες σε φέτες, το κρεμμύδι, αλάτι, λάδι, λεμόνι και σερβίρουμε.

 

 

Τουρσί αγκινάρα

Υλικά για ένα μεγάλο βάζο

15 αγκινάρες φρέσκες

4 λεμόνια

2 φλιτζάνια τσαγιού ξύδι

Αλάτι

Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας για τη συντήρηση

 

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα 1 λίτρο νερό, λίγο αλάτι και 2 φλιτζάνια του τσαγιού ξύδι. Μόλις βράσει το νερό, προσθέτουμε τις καθαρισμένες αγκινάρες και τις ζεματάμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζουμε τις αγκινάρες και τις τοποθετούμε μέσα σε βάζο και συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο μέχρι να καλυφθούν.

 

 

Αγκινάρες με γέμιση στο φούρνο

Υλικά

10 αγκινάρες

1 φλιτζάνι τσαγιού κεφαλοπερμαζάνα τριμμένη

1 δόση μπεσαμέλ

2 κρόκοι αυγών

1/2 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μπέικον και 2-3 φέτες κομμένες για το τελείωμα

1/4 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο

αλάτι - πιπέρι

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις ζεματάμε σε καυτό νερό για 5’ λεπτά.

Τις βγάζουμε με προσοχή τις αφήνουμε ανάποδα να στραγγίζουν και μετά τις τοποθετούμε στη σειρά σε βουτυρωμενό ταψί.

Έχουμε φτιάξει τη μπεσαμέλ με (3 ποτήρια γάλα, 3  κουταλιές βούτυρο-6 κουταλιές αλεύρι - αλάτι – μοσχοκάρυδο, πιπέρι).

Ανακατεύουμε σ’ αυτήν τους κρόκους των αυγών, την  κεφαλοπαρμεζάνα  και το ψιλοκομμένο  μπέικον.

Γεμίζουμε τις αγκινάρες με το μείγμα, τις πασπαλίζουμε με πιπέρι και τις καλύπτουμε με τη φέτα μπέικον, ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 15-20 λεπτά μέχρι να γκρατιναριστούν.

Καλή επιτυχία.

 

Τάρτα με αγκινάρες

Yλικά

250 γρ. αλεύρι

160 γρ. βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας γάλα

6 αγκινάρες

6 μικρές πατάτες

3 αυγά

200 γρ. κρέμα γάλακτος

1 σκελίδα σκόρδο

1 λεμόνι

80 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

200 γρ. τυρί γκούντα κομμένο σε φέτες

2 κλωνάρια ματζουράνα

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Αλάτι

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ το αλεύρι με το βούτυρο σε κομμάτια μαζί με μια πρέζα αλάτι. Μόλις δημιουργηθεί ένα μείγμα που τρίβει, προσθέτουμε το γάλα και ένα αυγό και ζυμώνουμε ώσπου η ζύμη να γίνει μια μπάλα. Την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο να παγώσει για περίπου μισή ώρα.

Στη συνέχεια, βάζουμε τις καθαρισμένες αγκινάρες σε μια κατσαρόλα μαζί με το λάδι, τις πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες πάχους μισού περίπου εκατοστό, το σκόρδο και το μαϊντανό ψιλοκομμένα. Αλατίζουμε, προσθέτουμε μια κουταλιά νερό και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για περίπου 20 λεπτά με κλειστό καπάκι. Επειτα, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 2-3 χιλιοστών και την τοποθετούμε σε μια φόρμα για τάρτες διαμέτρου 22 εκατοστών. Κόβουμε όση ζύμη περισσεύει από τα τοιχώματα της φόρμας και κάνουμε τρύπες στη βάση της ζύμης.

Χτυπάμε τα υπόλοιπα αυγά και τα ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος, το τριμμένο τυρί, τη μαντζουράνα και τα λαχανικά που βράσαμε. Στρώνουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη και το προσθετούμε από πάνω το τυρί γκούντα σε φέτες. Βάζουμε την τάρτα στο χαμηλό επίπεδο του φούρνου και την αφήνουμε να ψηθεί στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Επειτα, τοποθετούμε τη σχάρα πιο ψηλά, στο μέση του φούρνου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά. Βγάζουμε την τάρτα απ' τον φούρνο, την ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και τη σερβίρουμε, ζεστή ή χλιαρή, είτε ως συνοδευτικό είτε ως κυρίως πιάτο.

 

Γλυκό του κουταλιού

Υλικά

2 κιλά ζάχαρη

3 ποτήρια νερό

5 κουταλιές γλυκόζη

30 πάτοι από αγκινάρες

1 ξύλο κανέλα

2 γαρύφαλλα

3 φύλλα αρμπαρόριζα

 

Εκτέλεση

Αφού καθαριστούν και ζεματιστούν οι αγκινάρες 5' σε καυτό νερό, τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε όπως το κυδώνι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τα βράζουμε για 20' έως ότου να δέσει το σιρόπι. Στη συνέχεια προσθέτουμε τις αγκινάρες, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τέλος την αρμπαρόριζα. Λίγο πριν δέσει καλά το σιρόπι, προσθέτουμε τη γλυκόζη και αφήνουμε να βράσει περίπου 10'. Αφού κρυώσει το γλυκό μας πιθανόν να χρειαστεί εκ νέου δέσιμο.


NEWSLETTER