Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022 19:58

Βακαλάος τηγανιτός με σκορδαλιά

Γράφτηκε από την

Την ημέρα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τρώμε ΒΑΚΑΛΑΟ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ με ΣΥΝΤΑΓΗ του ΜΑΛΑΜΑ


Υλικά συνταγής

 

Για το μπακαλιάρο:
1½ κιλό βακαλάος ξαλμυρισμένος από τα Φρεσκοκατεψυγμένα Μάλαμα
άφθονο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι:
2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλ. τσαγιού μπύρα ή αναψυκτικό σόδα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη σκορδαλιά:
6 έως 7 πατάτες
4 κ.σ. ξίδι
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
5 σκελίδες σκόρδο

Για τη σκορδαλιά: Για να φτιάξουμε τη σκορδαλιά με πατάτα, ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία. Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες. Λιώνουμε το σκόρδο και τα βάζουμε μαζί με τις πατάτες σε ένα λεκανάκι και πολτοποιούμε το μίγμα μας. Προσθέτουμε 1 με 2 κουταλάκια της σούπας ξύδι και συνεχίζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το ελαιόλαδο.
Προσοχή, δεν σταματάμε το χτύπημα μέχρι να βάλουμε όλο το ελαιόλαδο!

Η σκορδαλιά είναι έτοιμη!

Για το μπακαλιάρο: Εφόσον έχουμε προμηθευτή τον βακαλάο μας από τα Φρεσκοκατεψυγμένα Μάλαμα και μας τον έχουν τεμαχίσει σε κομμάτια τον βγάζουμε από την προηγούμενη σε ένα σουρωτήρι και τον βάζουμε στην συντήρηση να ξεπαγώσει φυσιολογικά. Την επόμενη ημέρα τον στεγνώνουμε σε μια πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί και τον αλευρώνουμε ελαφρώς.
Για το κουρκούτι: Βάζετε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, κάνετε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνετε τη μπίρα ή τη σόδα και ανακατεύετε με ένα πιρούνι με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να διαλυθούν τυχόν μπαλίτσες και φτιάχνετε ένα χυλό μέτριο, ούτε πολύ υγρό ούτε πολύ λασπώδη. Αν βγει σφικτός προσθέτετε λίγη ακόμη μπίρα ή σόδα, ενώ αν βγει πολύ υδαρής ρίχνετε πασπαλιστά λίγο αλεύρι και ανακατεύετε έντονα. Τον αφήνετε κατά μέρος για 1 ώρα για να «ηρεμήσει».
Για το τηγάνισμα: Βάζετε μπόλικο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι [η στάθμη του πρέπει να φτάσει λίγο πιο κάτω από τη μέση του σκεύους]. Το ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να αχνίζει ελαφρά.
Παίρνετε ένα-ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βουτάτε στο κουρκούτι, τα αφήνετε στα στάξουν λίγο για να φύγει η περιττή ποσότητα και τα τοποθετείτε προσεκτικά στο καυτό λάδι. Τηγανίζετε τα κομμάτια σε δύο δόσεις, για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι το κουρκούτι να ροδίσει (όχι έντονα), και το ψαχνό του μπακαλιάρου να μαλακώσει. Στραγγίζετε τα κομμάτια σε αντικολλητικό χαρτί.