Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2022 12:46

Κολοκυθάκια μουσακά της κατσαρόλας

Γράφτηκε από την

 

Προσφέρεται για χορτοφάγους και vegan τρόπους ζωής.

 

ΥΛΙΚΑ

 

Για τον κιμά
1 δόση κιμά βάση για μουσακάδες

Για τα κολοκυθάκια
1 1/2 κιλό κολοκυθάκια μέτρια
1/2 - 3/4 ματσάκι μαϊντανό

1/2-3/4 κουταλιά κουζίνας/φαγητού ελαιόλαδο

2 ώριμες ντομάτες αλεσμένες στο μίξερ
Αλάτι και πιπέρι
Ζάχαρη (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξύνουμε την εξωτερική λεπτή πράσινη φλούδα από τα κολοκυθάκια, αφαιρούμε το επάνω και κάτω μέρος τους, τα πλένουμε και τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση και κατόπιν κάθε μισό σε κομμάτια μήκους 3 εκατοστών περίπου.
Τα βάζουμε σε ένα τρυπητό προσαρμοσμένο σε ένα μπολ εργασίας, τα αλατίζουμε ελαφρά τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα περίπου και να αποβάλλουν μέρος από τα υγρά τους που τα συλλέγουμε στο μπολ εργασίας για να τα χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό.
Οταν τα κολοκυθάκια έχουν "ιδρώσει" και "μαραθεί" αλείφουμε το πιάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας με ελαιόλαδο. Απλώνουμε μια στρώση κολοκυθάκια έτσι ώστε να καλύπτουν τον πάτο της κατσαρόλας.
Απλώνουμε επάνω στα κολοκυθάκια ένα μέρος από τον κιμά. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις κολοκυθάκια-κιμά μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλο τον κιμά και όλα τα κολοκυθάκια. Τελειώνουμε με μια στρώση κολοκυθάκια. Αναμιγνύουμε καλά στο σκεύος όπου ήταν ο κιμάς τις αλεσμένες ντομάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι (προσεκτικά διότι είχαμε χρησιμοποιήσει και στα κολοκυθάκια) και τον χυμό από τα κολοκυθάκια και περιχύνουμε σε όλη του την επιφάνεια στον μουσακά μέσα στην κατσαρόλα την οποία δεν ανακατεύουμε αλλά απλά κουνάμε κυκλικά για να πάει το μίγμα των υγρών παντού.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά σκεπασμένη για να πάρει βράση. Αφήνουμε να πάρει 3-4 βράσεις το φαγητό από τη στιγμή που θα αρχίσει ορατός βρασμός και αφήνουμε τον μουσακά να βράσει με την ησυχία του.
Οταν τα κολοκυθάκια έχουν βγάλει τα υγρά τους και έχουν μισο-"χωνέψει", προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, κουνάμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να αποβράσει, κουνώντας την κατσαρόλα περιοδικά για να μην "πιάσει". Οταν είναι σχεδόν έτοιμο δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γεύση με αλάτι, πιπέρι και/ή ζάχαρη (εάν χρειάζεται).
Το φαγητό είναι έτοιμο όταν τα κολοκυθάκια λιώνουν στην κυριολεξία ενώ διατηρούν το σχήμα τους, έχουν μειωθεί τουλάχιστον στο 1/2 τους όγκο και το φαγητό έχει μείνει με το λάδι του.

 

Από το βιβλίο: Τα Νόστιμα Σπιτικά Φαγητά της Οικογένειας: Τόμος 1
Κατάλληλα για vegan & Σαρακοστή