Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 13:20

Χοιρινό κότσι στη γάστρα, μια καταπληκτική και πεντανόστιμη συνταγή

Από το βιβλίο “Γουρνοχαρές” και “γουρνοσφαξιές” από Χριστούγεννα μέχρι αποκριές,  του Ηλία Μπιτσάνη, που κυκλοφορεί δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή.

"Οπως έχουμε προαναφέρει, από το χοιρινό δεν πετάγεται τίποτε. Και το κότσι είναι ένα μέρος που μπορεί να γίνει εξαιρετικός μεζές για την... οινοπνευματοποσία, αλλά και φαγητό για το οικογενειακό και φιλικό τραπέζι. Αρκεί να υπάρχει υπομονή γιατί το κολαγόνο χρειάζεται χρόνο για να μαλακώσει. Προτιμώ την εκδοχή στη γάστρα με δέρμα το οποίο γίνεται πολύ μαλακό και όχι ξεροψημένο όπως η γουρνοπούλα."

Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ το βιβλίο 

Αγοράζουμε 2 κότσια χοιρινό (2-2,5 κιλά, βγαίνουν κάπου 5 μερίδες, το κότσι έχει πολύ κόκαλο). Αποβραδίς αλατοπιπερώνουμε τα δύο κότσια και τα μαρινάρουμε με ένα μείγμα χτυπημένο σε σέικερ που έχει 2
κουταλιές ελαιόλαδο, χυμό από 1-2 πορτοκάλια, μια κουταλιά σούπας μέλι, μια κουταλιά σούπας μουστάρδα. Προσθέτουμε 2-3 καρότα κομμένα σε μεγάλες ροδέλες, 2-3 πουρίθρες σκόρδο κομμένες στα δύο, λίγο
δεντρολίβανο και θυμάρι. Από πάνω βάζουμε ένα πορτοκάλι με τη φλούδα κομμένο σε χοντρές ροδέλες. Την άλλη μέρα τοποθετούμε τα κότσια με τη μαρινάδα και όλα τα υλικά σε μια γάστρα. Ψήνουμε με σκεπασμένη τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για 20 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Μια ώρα μετά την τοποθέτηση της γάστρας στο φούρνο προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες, τις οποίες έχουμε αλατοπιπερώσει και λαδώσει. Συνολικός χρόνος ψησίματος είναι 3 ώρες. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει γάστρα, χρησιμοποιούμε βαθύ ταψί το οποίο σκεπάζουμε με λαδόκολλα και πάνω από αυτή αλουμινόχαρτο.