Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 10:26

«ΑIR FRYER»: 80 εύκολες και οικονομικές συνταγές με υπολογισμό θερμίδων

 

 

Επιμέλεια - παρουσίαση: Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Το air fryer είναι το απόλυτο γκάτζετ της κουζίνας για να φτιάχνετε φαγητό γρήγορα και εύκολα, ενώ ως μέθοδος μαγειρέματος με χαμηλή περιεκτικότητα σε λάδι, είναι ιδανική αν προσέχετε τις θερμίδες σας. Στο βιβλίο "Αir fryer" του Nathan Anthony που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Μίνωας", θα βρείτε 80 συνταγές για γρήγορο, εύκολο και υγιεινό φαγητό με υπολογισμό θερμίδων, οδηγίες για το μαγείρεμα και έναν κατάλογο με τα πιο εύχρηστα υλικά που χρειάζεται να έχετε για την παρασκευή τους.

Πάρα τις διάφορες παραλλαγές που εμφανίζονται στο εμπόριο τα κοινά στοιχεία της κατασκευής στις φριτέζες αέρος είναι τα ίδια και ουσιαστικά μιλάμε για μια ηλεκτρική συσκευή με αφαιρούμενο κάδο. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές στα πλεονεκτήματα της χρήσης της φριτέζας αέρα έχουμε την μικρότερη ή μηδαμινή παρουσία - χρήση  ελαίου, μικρότερους χρόνους ψησίματος έως και 50 %, μικρότεροι χρόνοι προθέρμανσης και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Πριν καταλήξεις ποια φριτέζα αέρος θα αγοράσεις, χρειάζεται να κάνεις προσεκτική έρευνα, ώστε να κάνεις την καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή και να δώσεις έμφαση στον τρόπο που θα διαχειρίζεσαι και θα μαγειρεύεις τα τρόφιμα.

Ο Nathan Anthony, δημιουργός του επιτυχημένου μπλογκ "Bored of Lunch", με 2 εκατομμύρια followers στα social media, ασχολείται πολύ με τη μαγειρική στο σπίτι και οι συνταγές του είναι προσαρμοσμένες για όσους θέλουν νόστιμο υγιεινό φαγητό που δεν χρειάζεται ώρες για να μαγειρευτεί. Σε αυτόν τον χρήσιμο οδηγό βρείτε συνταγές για κάθε μέρα και κάθε περίσταση: ιδέες για να φτιάξετε μόνοι σας κάποια από τα αγαπημένα σας φαγητά που παραγγέλνετε απέξω, για το καθημερινό σας βραδινό μαγειρεμένο με χαμηλά λιπαρά, προτάσεις για γρήγορα γεύματα, ορεκτικά και σνακ, συνοδευτικά με μερικές γευστικότατες γλυκές λιχουδιές. Οι συνταγές που ακολουθούν είναι από το "Αir fryer",  του παγκόσμιου μπεστ σέλερ του Nathan Anthony που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Μίνωας».

Σίγουρα θα σας ανοίξουν την όρεξη.

 

 

Γλυκοπατάτα κάτσου κάρι

 

Ιδανικό για τις καθημερινές αλλά και για το Σαββατοκύριακο. Μπορείτε να το φτιάξετε και με κοτόπουλο. Σερβίρετε με ρύζι μπασμάτι και σαλάτα.

 

Υλικά

2 κ.σ. αλεύρι

2 χτυπημένα αυγά

120 γρ. τριμμένη φρυγανιά Panko

600 γρ. γλυκοπατάτες,

καθαρισμένες και κομμένες

σε μακριές φέτες (στο σχήμα

που έχουν οι γλυκοπατάτες)

 

Για τη σάλτσα

σπρέι λαδιού χαμηλών θερμίδων

1 χοντροκομμένο κρεμμύδι

1 χοντροκομμένο καρότο

1 κ.σ. σκόνη σκόρδου

200 ml ζωμός κότας

400 ml γάλα καρύδας χαμηλών λιπαρών σε κονσέρβα

μικρά κομμάτια τριμμένου φρέσκου τζίντζερ

2 κ.σ. σάλτσα σόγιας

2 κ.σ. σκόνη κάρι

1 κ.γλ. τριμμένος κουρκουμάς

1 κ.γλ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 κ.σ. κορν φλάουρ, αν χρειαστεί

αλάτι και πιπέρι, όσο θέλετε

 

Εκτέλεση

1 Πρώτα φτιάξτε τη σάλτσα. Ψεκάστε το κατσαρολάκι με το σπρέι λαδιού και σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο σε μέτρια φωτιά. Μετά προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράστε για 15 λεπτά. Χτυπήστε τη σάλτσα με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει λεία.

2 Βάλτε το αλεύρι, τα αυγά και την τριμμένη φρυγανιά σε τρία ξεχωριστά μπολ. Περάστε τις πατάτες από το αλεύρι, μετά από τα αυγά, τινάζοντας για να φύγει το περίσσευμα, και έπειτα κυλήστε τις μέσα στην τριμμένη φρυγανιά.

3 Ψεκάστε τις με το λάδι και ψήστε τις στο air fryer στους 190°C για 12 λεπτά.

4 Σερβίρετε τις ψημένες γλυκοπατάτες με καυτερή σάλτσα κάρι.

* Αν προτιμάτε να μη χτυπήσετε τη σάλτσα, απλώς μην της προσθέσετε το καρότο. Αν φτιάξετε τη συνταγή με κοτόπουλο, χρησιμοποιήστε 4 στήθη. Πρώτα ανοίξτε τα και μετά ψήστε τα στο air fryer για 14-15 λεπτά.

 

 

 

Τραγανές πατάτες σε κύβους με σκόρδο και παρμεζάνα

 

Την πρώτη φορά που ανέβασε αυτήν τη συνταγή ο Nathan Anthony έγινε αμέσως viral. Πρόκειται για υπέροχες, κομμένες σε κύβους πατάτες με λίγες θερμίδες χωρίς να χρειάζονται προβράσιμο ή καθάρισμα. Τραγανές, σκορδάτες και πασπαλισμένες με λίγη παρμεζάνα - είναι το απόλυτο πιάτο.

 

Υλικά

700 γρ. πατάτες baby με τη φλούδα, κομμένες σε κύβους

1 κ.γλ. πάπρικα

1 κ.σ. λάδι

μια πρέζα αλάτι

100 γρ. βούτυρο light

4 λιωμένες σκελίδες σκόρδου ή τριμμένες

20 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

 

Εκτέλεση

1 Βάλτε τις πατάτες σε ένα μπολ μαζί με την πάπρικα, το λάδι και το αλάτι και ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν.

2 Ψήστε τις πατάτες στο air fryer στους 200°C για 20 λεπτά, ανακινώντας τρεις φορές για να ψηθούν ομοιόμορφα.

3 Στο τέλος λιώστε το βούτυρο σε ένα μπολ στα μικροκύματα μαζί με το σκόρδο - μπορείτε να το κάνετε και σε τηγάνι, αλλά στον φούρνο μικροκυμάτων είναι πιο γρήγορο το αποτέλεσμα. Μετά, σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε τις ψημένες πατάτες και το σκορδοβούτυρο και πασπαλίστε με την παρμεζάνα.

 

 

 

Μπαλάκια κρουασάν με σοκολατένιο αυγό

Μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί με τα σοκολατένια αυγά της αρεσκείας σας. Μόνο με τρία υλικά. Απευθύνεται σε σοβαρούς γλυκατζήδες.

 

Υλικά

6 σοκολατένια αυγά (εγώ χρησιμοποιώ τα σοκολατένια αυγά γάλακτος Cadbury)

1 πακέτο ζύμης για κρουασάν (το βρίσκετε στον διάδρομο με τις κατεψυγμένες ζύμες)

1 χτυπημένο αυγό

 

Εκτέλεση

1 Τυλίξτε κάθε σοκολατένιο αυγό με μια λωρίδα ζύμης, για να καλυφθεί εντελώς. Ρολάρετε και δώστε σχήμα στη ζύμη ώστε να μοιάζει με μπάλα και να κλείσει καλά.

2 Αλείψτε με το χτυπημένο αυγό και ψήστε στο air fryer στους 180°C για 8 λεπτά.