Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 00:17

Ιστορικό Κέντρο και φροντίδα

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι πόλεις που έχουν την τύχη να διατηρούν ένα μέρος του παλαιού οικιστικού τους πυρήνα φροντίζουν να τον προστατεύσουν και να τον αξιοποιήσουν. Στην Καλαμάτα με τις παρεμβάσεις που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και την κήρυξη πολλών κτηρίων ως διατηρητέων μετά τους σεισμούς, διασώθηκε αυτό που χαρακτηρίζεται ως Ιστορικό Κέντρο - και ειδικότερα η περιοχή γύρω από τους Αγίους Αποστόλους, στην οποία πάντως, δυστυχώς η πολεοδομική βαρβαρότητα άφησε τα σημάδια της.\

 

Η περιοχή αυτή διαθέτει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες πόλεις, καθώς παραμένει περιοχή κατοικίας και εμπορίου ενώ έχει προστεθεί και η χρήσης της διασκέδασης, στην οποία οφείλει την επαφή της με τις μικρότερες ηλικίες. Είναι ως εκ τούτου "ζωντανή" και έχει αποφύγει τα φαινόμενα γκετοποίησης που είναι έντονα σε πολλές τέτοιες περιοχές.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι πως ο δήμος δεν δείχνει τη φροντίδα που χρειάζεται - και ασφαλώς δεν εννοούμε να πάει πελάτες… από το χέρι, όπως το καταλαβαίνουν ορισμένοι. Με τη συνδρομή της νοοτροπίας ορισμένων επαγγελματιών όμως, καταφέρνει να… διώχνει στην ουσία πελάτες, δίνοντας και τη χειρότερη εικόνα στους επισκέπτες.

Χωρίς περιστροφές, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η κατάσταση που επικρατεί με τα αυτοκίνητα και τα κάθε είδους οχήματα πληγώνει το χαρακτήρα της περιοχής και απομακρύνει κόσμο. Εχουν καταργηθεί όλες οι ρυθμίσεις, ακόμη και από ορισμένους που υπεραμύνονται του χαρακτήρα της περιοχής - με αποτέλεσμα οι πεζόδρομοι να λειτουργούν ως… λεωφόροι, η πλατεία Οθωνος ως πάρκινγκ και δρόμος, ενώ τα πεζοδρόμια σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταργηθεί.

Τραγικές εικόνες: Τσιγγάνοι στην πλατεία πουλάνε κάθε είδους ζαρζαβατικά, αυτοκίνητα κινούνται ανάμεσα σε πεζούς και καροτσάκια κορνάροντάς τους για να… κάνουν άκρη, άλλα μπαίνουν μέσα για να πάρουν… κάτι στο χέρι οι οδηγοί και γυρίζουν ανάποδα. Ενα πανδαιμόνιο δημιουργείται στις ώρες αιχμής.

Η Δημοτική Αστυνομία είναι απούσα, και στο δήμο έχουν ξεχάσει τις ρυθμίσεις που ισχύουν, καθώς... ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Οι περισσότεροι βολεύονται με την κατάσταση που δημιουργείται, και παρά τα όσα μπορεί να ακούσει κάποιος, είναι έτοιμοι να σηκώσουν τον τόπο στο πόδι αν επιχειρηθεί η εφαρμογή ρυθμίσεων.

Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι το Ιστορικό Κέντρο δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Αποτελεί ιστορική κληρονομιά της πόλης. Ο δήμος οφείλει να το προστατεύσει παίρνοντας αποφασιστικά μέτρα, με πρώτο τις αυστηρές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Οφείλει όμως και να "καθαρίσει" τον τόπο από κτήρια τα οποία δίνουν θλιβερή εικόνα, να φροντίσει για την καθαριότητα με σκούπες και μάνικες, να ενθαρρύνει με κίνητρα την παραδοσιακή επαγγελματική δραστηριότητα, να καταστήσει προορισμό για τον επισκέπτη την περιοχή αναδεικνύοντας το μνημειακό πλούτο και τις ιδιαιτερότητές της.

Οι δε επαγγελματίες οφείλουν να αντιληφθούν ότι θα πρέπει οι ίδιοι πρώτα να προστατεύσουν την περιοχή αυτή από κυκλοφοριακές και επαγγελματικές νοοτροπίες που αποκτήθηκαν στο παρελθόν, αλλά καταστρέφουν τα πλεονεκτήματα της περιοχής.

Ηλίας Μπιτσάνης

ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η τοπική ιστορία Υπάρχει και η Αγορά »