Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016 21:30

Η διατήρηση  του εισοδήματος 

Η διατήρηση   του εισοδήματος 

 

Το εισόδημα στους αγρότες της περιοχής από την παραγωγή ελαιολάδου -αν δεν υπάρξουν απρόοπτα της τελευταίας στιγμής που θα πλήξουν την παραγωγή - όλα δείχνουν ότι θα είναι και φέτος καλό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν μιλάμε για εισόδημα από ελαιόλαδο μιλάμε ουσιαστικά για την κινητήρια δύναμη της οικονομίας του νομού.

Η εξέλιξη στο συγκεκριμένο τομέα αφορά λοιπόν έμμεσα ή άμεσα τους πάντες και σε αυτή τη φάση που τα πράγματα πηγαίνουν καλά, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για να πάνε καλύτερα στο μέλλον. Οι καλές τιμές είναι αποτέλεσμα συγκυρίας, που έχει να κάνει με την παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσόγειο. Και αυτό που φέτος είναι καλό, του χρόνου μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό εφιάλτη.Η αβεβαιότητα στις τιμές δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους παραγωγούς, ούτε καν από τις εθνικές κυβερνήσεις. Μπορεί όμως να περιοριστεί όταν υπάρχουν επιχειρήσεις που φτάνουν στον καταναλωτή.

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα και αυτά που δεν συζητούνται στο δημόσιο διάλογο, που έχει μείνει ακόμα στην εποχή της “τιμής ασφαλείας”. Τη σύνδεση του αγροτικού τομέα με την επιχειρηματικότητα επιδιώκει να πετύχει το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ), μια πρωτοβουλία που αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να συνεχίζουμε και τα επόμενα χρόνια να έχουμε εισόδημα από τον πρωτογενή τομέα. Οσο γρηγορότερα κατανοήσουν όλοι ότι επιχειρηματικότητα και αγροτικός τομέας μπορούν να αναπτυχθούν μόνο από κοινού σε έναν κόσμο ανοικτό, ανταγωνιστικό και πολύπλοκο, τόσο πιο σίγουρο θα είναι το εισόδημα.