Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016 20:49

Η κατάρα της ευφυΐας

Ο Κύκλος Ιδεών αποτελεί μια ομάδα σκέψης ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μέσα από το Διαδίκτυο αλλά και εκδηλώσεις, όπως αυτή που έγινε στην Καλαμάτα, η συγκεκριμένη κίνηση αναζητεί το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη αλλά και αυτό που ονομάζεται Κέντρο στον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Μπορεί το Κέντρο με σοσιαλδημοκρατικά ή κεντροαριστερά χαρακτηριστικά να πρωταγωνιστήσει ξανά στην πολιτική ζωή της χώρας; Και για να πάμε ακόμα πιο ειδικότερα, μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναγέννηση του συγκεκριμένου χώρου; Και στα δύο ερωτήματα οι απαντήσεις μπορεί να είναι θετικές ή αρνητικές με βάση το πώς κοιτάζει ο καθένας το παρελθόν αλλά και πώς φαντάζεται το μέλλον.

Ο χώρος της Κεντροαριστεράς χρεώθηκε κατά αποκλειστικότητα τη χρεοκοπία της χώρας. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είτε από υπερβολική αυτοπεποίθηση είτε εθελοντικά μπήκε στον πυρήνα της κρίσης και ουσιαστικά κάηκε. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τώρα που έχει φύγει από το βασικό κάδρο των “δαιμόνων”, οι ομιλίες του στη Βουλή, αλλά και αλλού, έχουν ευρύτερο ακροατήριο – κάτι που επιβεβαιώθηκε εμφατικά  την Παρασκευή το βράδυ στην Καλαμάτα - όχι μόνο γιατί είναι καλός ρήτορας και μιλάει εκτός κειμένου, σπάνιο πλέον για πολιτικό, αλλά κυρίως γιατί μπορεί και περιγράφει με ακρίβεια τόσο αυτά που έγιναν όσο και αυτά που θα συμβούν. Φτάνει αυτό για να επανέλθει; Προφανώς όχι, γιατί εκτός όλων των άλλων αγαπάμε να μισούμε τους ιδιαίτερα ευφυείς- ειδικά όταν επιδεικνύουν με κάθε ευκαιρία την ευφυΐα τους.