Τετάρτη, 22 Μαϊος 2019 18:27

Πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Γράφτηκε από τον
Πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Οι προεκλογικές υποσχέσεις και τα... προγράμματα είναι μια παλιά πονεμένη ιστορία. Σε κάθε προεκλογική περίοδο οι υποσχέσεις και οι μεγάλες ιδέες συναγωνίζονται τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ.

Και τι δεν έχει ακουστεί! Στην κυριολεξία ό,τι του φανεί του κάθε Λωλοστεφανή. Αν συγκεντρώσει κάποιος τις προτάσεις που κατατίθενται στα προεκλογικά προγράμματα ενός δήμου του μεγέθους της Καλαμάτας, τις κοστολογήσει και πάει να τις εφαρμόσει, δεν θα του φτάσει το σύνολο του κρατικού προϋπολογισμού. Για να υλοποιήσει δε πρόγραμμα σε επίπεδο Περιφέρειας πιθανά να χρειαστεί τον ετήσιο προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Η πραγματικότητα αυτή έχει διαμορφωθεί από τη λογική «τάξε μου κι ας είν' και ψέμα» καθώς και από την αντίληψη «...και τα μισά από αυτά που λέει να κάνει, κερδισμένοι θα είμαστε». Εχει όμως διαχρονικά αποδειχτεί ότι είναι καθολικά ψεύτικες οι μεγάλες προγραμματικές ιδέες και οι υποσχέσεις χωρίς φειδώ και μέτρο. Παρά ταύτα ο πολίτης έχει εκπαιδευτεί να ακούει φούμαρα, με αποτέλεσμα να μη δυσανασχετεί και να μην παίρνει στο κυνήγι όποιον προσπαθεί να του πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Τα πολυσέλιδα φυλλάδια υποψηφίων είναι στην πλειοψηφία τους γραμμένα από εταιρείες επικοινωνίας και έχουν μέσα απίστευτες φανφάρες. Το φυλλάδιο πάντως που σε αυτές τις εκλογές «τα σπάει» με διαφορά είναι του Πέτρου Τατούλη. Ο επί 9 χρόνια περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος έχει υπερβεί κάθε μέτρο. Τι λιμάνια, τι κινέζικες εμπορικές βάσεις, τι τράπεζες, τι ενεργειακοί κόμβοι, τι δρόμους και πρωτοβουλίες… τα πάντα όλα συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το προεκλογικό πόνημα! Μιλάμε για τον ορισμό του... σου τάζω «τον ουρανό με τ' άστρα» για να με ψηφίσεις.

Μια περιφερειακή αρχή που μετά από 8 χρόνια δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει ούτε μία στοιχειώδη διαχείριση απορριμμάτων, όπως κατάφεραν όλες οι άλλες περιφέρειες της χώρας, εξακολουθεί να κομπορρημονεί και να υπόσχεται. Αυτό είναι το τραγικό - κυρίως για όσους εξακολουθούν να ανέχονται αυτή την κοροϊδία.


NEWSLETTER