Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019 18:46

Τα παρατράγουδα των ποσοστώσεων

Γράφτηκε από τον
Τα παρατράγουδα των ποσοστώσεων

Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων στις δημοτικές και τις βουλευτικές εκλογές έχει αναδείξει το πρόβλημα της ποσόστωσης των γυναικών.

Υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δυσκολεύονταν να κλείσουν συνδυασμούς γιατί δεν έβρισκαν γυναίκες. Το ίδιο συμβαίνει τώρα με τα βουλευτικά ψηφοδέλτια, τα οποία δεν κλείνουν λόγω της ποσόστωσης των γυναικών. Η ποσόστωση έχει τεθεί για να δίνεται -υποτίθεται- η δυνατότητα και η ίση ευκαιρία στις γυναίκες να συμμετάσχουν στα κοινά. Η πραγματικότητα όμως δείχνει ότι μέσω της ποσόστωσης οι γυναίκες χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα στο να κλείσουν τα ψηφοδέλτια.

Το μέτρο είναι υπερβολικό και η εφαρμογή του δείχνει ότι ούτε περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με τα κοινά, ούτε ο ρόλος της γυναίκας αναδεικνύεται με το να καλείται να κλείσει τις τρύπες του εκάστοτε ψηφοδελτίου. Οι ποσοστώσεις και οι υποχρεωτικότητες δεν βοηθούν και δεν λειτουργούν. Οι γυναίκες σήμερα έχουν ηγετικές θέσεις σε εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους και η ανάδειξή τους στην πολιτική δεν είναι ζήτημα ποσόστωσης. Το αντίθετο, η ποσόστωση κάνει ζημιά στις γυναίκες που έχουν τις δυνατότητες και τη θέληση να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης μιας και τις εξισώνει με αυτές που… επιστρατεύονται. Για να το πούμε διαφορετικά, αν υπήρχε μια δυναμική γυναίκα που θα μπορούσε να διεκδικεί προνομιακά τη… γυναικεία ψήφο, με την ποσόστωση πλήττεται μιας και η ψήφος αυτή πολυδιασπάται.

Τελικό αποτέλεσμα, οι γυναίκες είτε να υποεκπροσωπούνται είτε να εκπροσωπούνται από παράγωγα της ποσόστωσης, τα οποία προσβάλλουν τελικά όχι μόνο την πολιτική αλλά και το γυναικείο φύλο. Αν μάλιστα δει κάποιος τι φυντάνια αναδείχτηκαν μέσω της ποσόστωσης κεντρικά αλλά και τοπικά, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση της συγκεκριμένης ρύθμισης. Η ποσόστωση αποτελεί πολιτική στρέβλωση. Η διόρθωσή της επιβάλλεται. Είναι καιρός να τελειώνουμε με τη χαζοχαρούμενη πολιτική ορθότητα της δήθεν προώθησης της ισότητας. Η ισότητα δεν κατακτάται με ποσοστώσεις και δεν επιβάλλεται με νομοθετικές πράξεις.


NEWSLETTER