Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 14:36

Να μην ξεκινάει έργο χωρίς απαλλοτριώσεις

Γράφτηκε από τον
Να μην ξεκινάει έργο χωρίς απαλλοτριώσεις

 

Ούτε το 2021, πιθανότατα, δεν θα έχει ολοκληρωθεί το έργο βελτίωσης στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη, στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι. Ενα σημαντικό έργο της Μεσσηνίας 7,3 χιλιομέτρων που δημοπρατήθηκε το 2012 και ξεκίνησε το 2013, αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από 9 - 10 χρόνια!

Το έργο αυτό είναι το μοναδικό ουσιαστικής βελτίωσης οδικού άξονα που επιχείρησε να υλοποιήσει η περιφερειακή αρχή Τατούλη στη Μεσσηνία. Καταδεικνύει την αδυναμία και την αποτυχία της στον τομέα των δημοσίων έργων κι επιβεβαιώνει πως από το 2011 μέχρι και το 2019 δεν κατάφερε να φτιάξει και να παραδώσει ούτε ένα χιλιόμετρο καινούργιου δρόμου στο νομό, παρότι είχε χρήματα από δύο ΕΣΠΑ.

Το έργο Τζάνε - Καλαμάκι είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Είναι έργο, όμως, που μπορεί να αποτελέσει μάθημα για το μέλλον με όλα τα παθήματά του.

Ηταν εξαρχής δύσκολο έργο, καθώς η παράκαμψη Πεταλιδίου μελετήθηκε να περάσει μέσα από τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της περιοχής. Στο συγκεκριμένο σημείο η μελέτη αποδείχθηκε ελλιπής και δεν είχε καμία τύχη απέναντι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Το χειρότερο ήταν ότι το έργο αυτό δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε χωρίς να έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις, δεν είχαν συμφωνηθεί ούτε καν οι επιτάξεις με τους ιδιοκτήτες. Παρότι υπήρχε το κακό προηγούμενο με το έργο Ρωμανού - Γαργαλιάνοι, επαναλήφθηκε το ίδιο λάθος με τις απαλλοτριώσεις. Μάλιστα, το έργο, σύμφωνα με τον χρονικό ορίζοντα του πρώτου ΕΣΠΑ, έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου του 2015. Χρόνος στον οποίο, όμως, δεν είχαν ολοκληρωθεί ούτε οι απαλλοτριώσεις. Δηλαδή, μάλλον συνειδητά κοροϊδέψαμε τους Ευρωπαίους που χρηματοδότησαν το έργο, παρότι δεν θα τελείωνε όταν έπρεπε.

Το Τζάνε - Καλαμάκι δείχνει ότι κανένα έργο δεν θα πρέπει να δημοπρατείται και πολύ περισσότερο να ξεκινάει χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις. Και κυρίως χωρίς να έχουν λυθεί τα ζητήματα με τα αρχαία και την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Γιατί τελικά ο τόπος και οι άνθρωποί του πληρώνουν το κόστος, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.


NEWSLETTER