Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019 18:29

Το καθήκον και η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Γράφτηκε από τον
Το καθήκον και η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Την οριστική διακοπή λειτουργίας δύο επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Ναυαρίνου, μιας ταβέρνας - ψητοπωλείου και ενός καλοκαιρινού μπαρ - κλαμπ, αποφάσισε ομόφωνα χθες η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, λόγω σοβαρών παραβάσεων που έκαναν ή σημαντικών ελλείψεων που είχαν.

Οι αιρετοί έκαναν το καθήκον τους, επικύρωσαν τις εισηγήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας που τήρησε το νόμο κι εισηγήθηκε τα προβλεπόμενα στις προθεσμίες που έχουν καθοριστεί.

Σε σχέση με τη συνεδρίαση στις 10 Ιουλίου, που η Επιτροπή λειτούργησε ψηφοθηρικά και με... κοινωνικά κριτήρια, χθες επανήλθε η κανονικότητα. Η εφαρμογή του νόμου μπήκε σε πρώτη μοίρα μαζί με την ισονομία και τον υγιή ανταγωνισμό των επιχειρήσεων.

Ηταν αποκαλυπτικός ο αρμόδιος υπάλληλος όταν σημείωσε ότι “η πρώτη ερώτηση του δημάρχου μετά το δυστύχημα (στην ταβέρνα της οδού Ηρώων) ήταν τι έχει κάνει η υπηρεσία. Ευτυχώς που δεν είχε στείλει χαρτί η Πυροσβεστική, γιατί...”. Δεν θέλησε να συνεχίσει, αλλά ήταν φανερή η ανακούφιση που ένιωσε τότε. Την ίδια ανακούφιση πρέπει να ένιωσαν ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος – πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Γιατί όταν κάνει έλεγχο η Πυροσβεστική σε ταβέρνα - ψησταριά και διαπιστώσει, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχει πιστοποιητικό πυρασφάλειας και τοποθετημένο σύστημα τοπικής εφαρμογής επάνω από τις μαγειρικές εστίες, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Οταν ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία του δήμου για τέτοιες ελλείψεις, οι προθεσμίες πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο. Και όταν ο ιδιοκτήτης που είναι ενημερωμένος, δεν απαντήσει στην προθεσμία των 15 ημερών, από την 16η πρέπει να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Γιατί πέρα από την ευθύνη και τη σοβαρή κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, είναι η σπουδαιότερη ευθύνη της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, των εργαζομένων και του ιδιοκτήτη.

Το δυστύχημα της οδού Ηρώων -δίχως την παραμικρή καπήλευση της ζωής και εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου- έδειξε το δρόμο σε κάθε υπηρεσιακό και αιρετό παράγοντα: Ούτε μια μέρα χαμένη για την τήρηση του καθήκοντος, την εφαρμογή του νόμου και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, μπροστά στο οικονομικό κίνητρο, το πολιτικό κόστος και τη δήθεν κοινωνική ευαισθησία.


NEWSLETTER