Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 15:57

Σχέδιο αντιμετώπισης της παραβατικότητας

Γράφτηκε από τον
Σχέδιο αντιμετώπισης της παραβατικότητας

 

Το Σάββατο θα επισκεφθεί την Καλαμάτα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και θα συναντηθεί με τοπικούς παράγοντες.

Στις συζητήσεις που θα γίνουν αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της παραβατικότητας κυρίως των Ρομά στην ευρύτερη περιοχή Καλαμάτας - Μεσσήνης. Το πρόβλημα με την παραβατικότητα των Ρομά δεν είναι καινούργιο, υπάρχουν χωριά στο τρίγωνο Καλαμάτα - Μεσσήνη - Μελιγαλάς τα οποία στην κυριολεξία ζουν με τον καθημερινό φόβο των κλοπών.

Η επισήμανση και η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι δεν είναι ρατσιστική παραφροσύνη. Εχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο ζήτημα των Ρομά και έχει επισημανθεί ότι η παραβατικότητα είναι αποτέλεσμα της οικονομικής και κοινωνικής απομόνωσής τους, η οποία όμως θα εντείνεται όσο κυριαρχούν παραβατικές συμπεριφορές.

Η συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για να έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορεί να αυξηθεί και να καταστεί αποτελεσματική η αστυνόμευση στην περιοχή. Η αύξηση της παρουσίας της Αστυνομίας προφανώς και αποτελεί βασικό μέτρο περιορισμού των φαινομένων παραβατικότητας, είναι όμως προφανές ότι δεν αρκεί. Χρειάζονται μόνιμα μέτρα που θα καθιστούν δύσκολη τη μικροκλοπή χωρίς επιπτώσεις.

Θεωρούμε ότι αν δεν κλείσει το ζήτημα της μικροπαραβατικότητας δεν πρόκειται να λυθεί το ζήτημα της ένταξης των Ρομά στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι της περιοχής. Οσο υπάρχει παραβατικότητα θα υπάρχει κοινωνική απομόνωση, και όσο δεν υπάρχει αστυνόμευση θα αυξάνεται η παραβατικότητα. Η οργανωμένη Πολιτεία δεν μπορεί να παρακολουθεί και να μένει αμέτοχη στη λεηλασία περιουσιών από μικρές και μεγάλες καθημερινές κλοπές. Μπορεί και πρέπει να αντιδράσει. Το πρόβλημα είναι εντοπισμένο και απολύτως προσδιορισμένο, αυτό που λείπει είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την επίλυσή του.

 


NEWSLETTER