Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 17:34

Οριστικές και ξεκάθαρες αποφάσεις

Γράφτηκε από τον

Το ξεκαθάρισμα των χαρακτηριστικών του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη έχει πλέον επείγοντα χαρακτήρα.

Η οριστικοποίηση της χάραξης στο τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος και στο Σουληνάρι - Πύλος δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Η περιοχή δεν αντέχει άλλους μικρούς τοπικούς εμφύλιους. Κάθε τοπικός παράγοντας είναι φανερό πλέον ότι «κάνει παιχνίδι» με τη χάραξη του δρόμου, υποστηρίζοντας τη μία ή την άλλη λύση με βάση το τι θεωρεί αυτός σωστό, προσπαθώντας στις περισσότερες των περιπτώσεων να πουλήσει εκδούλευση στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον το μόνο που δημιουργείται είναι νοσηρότητα, στην οποία κυριαρχούν οι συνωμοσιολογικές θεωρίες και οι υπόνοιες για συμφέροντα και διευθετήσεις παρασκηνίου.

Θεωρούμε ότι έχει κρατήσει πάρα πολύ καιρό το σίριαλ της χάραξης του δρόμου και το άνοιγμα νέου κύκλου επεισοδίων θα φέρει αχρείαστες αντιπαραθέσεις. Είναι πλέον καιρός η κυβέρνηση να γνωστοποιήσει τις οριστικές της αποφάσεις και να κλείσει ο κύκλος των «συναντήσεων» και των «διαβεβαιώσεων» από πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για το ένα ή το άλλο ζήτημα. Η απόφαση είναι κυρίως πολιτική και θα πρέπει να βασίζεται τόσο στα οικονομικά στοιχεία του έργου όσο και στο συντομότερο χρόνο υλοποίησής του.

Τα κριτήρια θα πρέπει να είναι ενιαία προκειμένου να μην νιώθει κάποιος αδικημένος. Δεν μπορεί δηλαδή στη μία περίπτωση να προτάσσεται η οικονομικότητα και η συντόμευση του χρόνου υλοποίησης και στην άλλη όχι. Δεν μπορεί να υπάρχουν δηλαδή δυο μέτρα και δυο σταθμά στη λήψη απόφασης. Η περιοχή χρειάζεται το δρόμο και όλοι θα πρέπει να συμβάλουν στην όσο το δυνατόν συντομότερη κατασκευή του. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Απαιτείται απ’ όλους υπευθυνότητα και κυρίως από την κυβέρνηση, η οποία οφείλει να κλείσει το ζήτημα επιλέγοντας επιτέλους ένα οριστικό σενάριο πάνω στο οποίο θα κατατεθούν προσφορές από τους ενδιαφερόμενους.