Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 19:01

Ευθύνη και αλληλεγγύη στη μάχη κατά του κορονοϊού

Γράφτηκε από τον
Ευθύνη και αλληλεγγύη στη μάχη κατά του κορονοϊού

 

Το ζήτημα του κορονοϊού και οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε έχουν σκεπάσει τα πάντα στη ζωή μας.

Αβεβαιότητα και ανησυχία για τις επόμενες ημέρες, μήπως και γίνουμε Ιταλία και δεν προλαβαίνουμε να μετράμε νεκρούς. Αγωνία για λίγο αργότερα, για την άνοιξη και το καλοκαίρι, για το αν η ζέστη θα καταφέρει να νικήσει τον ιό. Και να τον εξαφανίσει μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο και το χειμώνα, με την ελπίδα μέχρι τότε να έχει βρεθεί το πολυπόθητο εμβόλιο.

Για την ώρα όμως, οφείλουμε να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες των ειδικών και της κυβέρνησης. Εδώ δεν χωράει αντίδραση, αντίσταση και τσαμπουκάς αντιπολίτευσης. Γιατί πρόκειται για την υγεία μας, την υγεία της οικογένειάς μας, των δικών μας ανθρώπων, των γονιών και των παππούδων μας που είναι ηλικιωμένοι και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Είναι η ώρα της ατομικής και της συλλογικής ευθύνης. Γιατί πρέπει ο καθένας από μας να προστατεύσει τον εαυτό του, την οικογένειά του, τους γείτονες, τους συναδέλφους και τους συμπολίτες του, τους γονείς και τους παππούδες του. Οφείλουμε επίσης να προστατεύσουμε τους υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ και τους φαρμακοποιούς, και κυρίως τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να μη θέσουμε σε κίνδυνο με την επικίνδυνη και αφελή συμπεριφορά μας, με την ψευτομαγκιά της ανυπακοής μας στις οδηγίες, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Αυτούς, πρώτα απ’ όλους, οφείλουμε να στηρίξουμε με τη συνετή συμπεριφορά μας, για να είναι γεροί και στις επάλξεις και να δώσουν τη μάχη για να περιορίσουν τον ύπουλο ιό.

Αυτή είναι η έμπρακτη συμπαράσταση και η αλληλεγγύη μας στον συνάνθρωπό μας, αυτή είναι η δική μας συμβολή στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Από τη στάση μας θα εξαρτηθεί το αν θα αντέξει και δεν θα καταρρεύσει το εθνικό σύστημα υγείας. Γιατί αν καταρρεύσει, θα γίνουμε σαν την Ιταλία και τότε οι γιατροί, από τους δεκάδες ασθενείς τους, θα πρέπει να επιλέγουν αυτούς που μπορούν να σώσουν.

Ολα αυτά αφορούν και την Εκκλησία. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα ζητήσω να κλείσουν οι εκκλησίες, όμως πρέπει να επικρατήσουν τα αυτονόητα και η κοινή λογική, και να σταματήσει το... πιστόμετρο για τη θεία κοινωνία! Να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη, να νικήσουμε τον κορονοϊό, και τότε θα έχουμε το χρόνο να ξαναγεμίσουμε τις εκκλησίες και να κοινωνήσουμε.

Κλείνοντας, να τονίσω ότι η μάχη με τον κορονοϊό επιβεβαιώνει, όπως επισημάνθηκε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, ότι πρέπει να πάρουμε το θέμα της υγείας στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε την αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη στην Περιφέρεια, με νοσοκομεία σε κάθε νομό και με κλινικές που θα λειτουργούν πλήρως στελεχωμένες.

 


NEWSLETTER