Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020 19:20

Ας ξεκινήσουν από ταυτοποίηση και καταγραφή

Ας ξεκινήσουν από ταυτοποίηση και καταγραφή

 

Την περασμένη εβδομάδα μια ομάδα Ρομά ξυλοκόπησε έξω από τη Σπάρτη δύο αντιδημάρχους, με αφορμή τη χορήγηση μιας άδειας για λαϊκή αγορά.

Ακολούθησε από την Αστυνομία σύλληψη υπόπτου για το συγκεκριμένο επεισόδιο και άσκηση δίωξης από τον εισαγγελέα. Τη Δευτέρα το απόγευμα Ρομά έκλεισαν το δρόμο Σπάρτης – Γυθείου ζητώντας να αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος, γιατί το γεγονός «ήταν μια παρεξήγηση» και πρέπει να ξεχαστεί!
Τώρα, τι δουλειά είχαν οι αντιδήμαρχοι να ασχολούνται με την άδεια της λαϊκής αγοράς και τους Ρομά, δεν το γνωρίζουμε, αλλά είναι γνωστό ότι «όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα τον τρώνε οι κότες». Το πάθημα των αντιδημάρχων της Σπάρτης καλό θα ήταν να γίνει μάθημα σε όλους τους τοπικούς παράγοντες, και ιδιαίτερα σε αυτούς που νταραβερίζονται για να μαζέψουν ψήφους. Σε κάθε περίπτωση όμως, το επεισόδιο στη Σπάρτη έρχεται σε συνέχεια μιας περιόδου έντασης με τους Ρομά και δείχνει ότι η κατάσταση είναι έκρυθμη.
Εχουμε το τελευταίο διάστημα επανειλημμένως επισημάνει ότι χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας. Η εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να επιβάλλεται επιλεκτικά, ανάλογα με το αν αυτός που παρανομεί είναι φτωχός ή πλούσιος, ενταγμένος ή αποκλεισμένος. Ο νόμος θα πρέπει να επιβάλλεται με την ίδια αυστηρότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν μπορούμε να μιλάμε για επαρκή αστυνόμευση μιας περιοχής και να ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει 67χρονος «αόρατος», δηλαδή χωρίς ταυτότητα, ο οποίος συλλαμβάνεται με ναρκωτικές ουσίες. Το ότι κάποιος έφτασε 67χρονών και ποτέ δεν ελέγχθηκε, λέει πολλά για την “τρύπα” που υπάρχει στον τομέα της καταγραφής ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Στην περιοχή της Μεσσήνης τα πράγματα δείχνουν να ηρεμούν, αλλά το πρόβλημα παραμένει και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχαστεί και να το ξαναθυμηθούμε μετά από μερικούς μήνες. Τα επεισόδια και σε άλλες περιοχές της χώρας δείχνουν ότι χρειάζεται η εκπόνηση μιας συνολικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει κοινωνική ηρεμία και ασφάλεια στην καθημερινότητα όλων μας. Ας ξεκινήσουν από απλά πράγματα, όπως η ταυτοποίηση, και μετά συζητάμε για όλα τα υπόλοιπα.