Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020 17:40

Μην φτάσει ξανά ο Μάιος για τη Ναυαρίνου

Γράφτηκε από τον

 

Μπορεί ο κορονοϊός εκ των πραγμάτων να βρίσκεται εδώ και μήνες, σε καθημερινή βάση, στην τοπική επικαιρότητα της Καλαμάτας, αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες “πρωταγωνίστησαν” οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Παραλία και τα όσα συνέβησαν κατά την περίοδο ισχύος τους.


Τα... εμπριμέ μέτρα προκάλεσαν σύγχυση στο σύντομο διάστημα της εφαρμογής τους, με την δημοτική αρχή σχετικά έγκαιρα να αντιλαμβάνεται την προβληματική κατάσταση και να τις ανακαλεί.
Εκείνες τις ημέρες μάλιστα είχε επισημανθεί ότι μετά τη λήξη της θερινής περιόδου θα αξιολογηθούν τα μέτρα και εγκαίρως θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα πλάνα ενόψει της επόμενης περιόδου. Από τότε, τα συλλογικά όργανα του Δήμου Καλαμάτας έχουν αναφερθεί ελάχιστα στην υπόθεση της Ναυαρίνου, κατόπιν κάποιων ερωτήσεων, και κυρίως με ορίζοντα τα επόμενα χρόνια.
Μέσα από τις στήλες της “Ε” είχε σημειωθεί ότι το φετινό “πείραμα” θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για εξαγωγή συμπερασμάτων για τη συνέχεια. Παρά τη γενική ομολογία για την προβληματική κατάσταση στο παραλιακό μέτωπο κατά τις ημέρες των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η συζήτηση δεν πρέπει να κλείσει εκεί, και σίγουρα το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει νωρίς να ανοίξει την κουβέντα με αρχικό στόχο το τι θα γίνει στη Ναυαρίνου το καλοκαίρι του 2021.
Υπάρχει φυσικά η υπόθεση της ανάπλασης στο τμήμα από Φαρών έως Ακρίτα, που ακόμα παραμένει ερωτηματικό ο χρόνος εκκίνησης της παρέμβασης και το κατά πόσο θα επηρεαστεί η λειτουργία της παραλιακής οδού μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Κομβικό παράγοντα για την γενικότερη λειτουργία και το μέλλον της Ναυαρίνου αποτελούν τόσο οι διανοίξεις των κάθετων οδών, που έχουν ανακοινωθεί αλλά πιθανόν δεν θα έχουν παραδοθεί εντός του 2021, όπως και η διαμόρφωση των υπαρχόντων αλλά και νέων χώρων στάθμευσης περιμετρικά.
Το βλέμμα για τη Ναυαρίνου προφανώς και πρέπει να στραφεί στα επόμενα χρόνια και στην τελική μορφή που η πόλη θα αποφασίσει να της δώσει, κατόπιν φυσικά συγκοινωνιακών και αρχιτεκτονικών μελετών.
Μέχρι τότε όμως, κάθε μεταβατικό μέτρο που θα εφαρμοστεί πρέπει να είναι προσεκτικά μελετημένο, καθώς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, λόγω και του κορονοϊού, δεν δίνει τη δυνατότητα για μεγάλα “πειράματα” με τις όποιες επιπτώσεις στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων της Παραλίας.
Μπροστά στις αμφιλεγόμενου αποτελέσματος προσωρινές ρυθμίσεις, καλύτερα μέχρι την τελική διαμόρφωση της κατάστασης να μην επιχειρηθούν μεγάλες παρεμβάσεις. Οποια όμως κι αν είναι η σκέψη της δημοτικής αρχής, καλό είναι πριν φτάσουμε ξανά στο καλοκαίρι, το θέμα να συζητηθεί και να υπάρχει επαρκής χρόνος για τις αποφάσεις – ενώ έτσι θα τεθούν προ των ευθυνών τους όλες οι πλευρές: δημοτική αρχή, αντιπολίτευση, αλλά και επαγγελματίες, που σύμφωνα με τον δήμαρχο πέρυσι είχαν αρχικά συναινέσει στις ρυθμίσεις και έπειτα εντόνως ζητούσαν την άρση τους.