Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 22:01

Πρόκειται για πρόβλημα που δεν κουκουλώνεται   

Γράφτηκε από τον
Πρόκειται για πρόβλημα που δεν κουκουλώνεται   

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Με δίκαννο πυροβόλησε μπροστά από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας ένας 37χρονος Ρομά την Παρασκευή το βράδυ. Οι πυροβολισμοί ήταν συνέχεια    διαπληκτισμού με άλλους Ρομά. οι οποίοι είχαν σπεύσει για μηνύσεις στο κτήριο της Αστυνομίας. Πρόκειται για τεράστιο θράσος, να πυροβολεί κάποιος μπροστά στην Αστυνομική Διεύθυνση και να προκαλεί ζημιές σε περιπολικό. Να επιτίθεται ένοπλος σε ένα χώρο που φυλάσσεται με φρουρό ο οποίος οπλοφορεί. Αυτός που πυροβόλησε προφανώς γνώριζε ότι δεν θα δεχθεί πυρά από τον σκοπό, ο οποίος από την πλευρά του δεν ανταπέδωσε τα πυρά για να μην εμπλακεί σε ένα περιστατικό το οποίο θα μπορούσε να έχει τραγική κατάληξη. Η μη εμπλοκή είναι όμως ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης περιστατικού;
Τι θα γινόταν αν τα σκάγια του εξαγριωμένου Ρομά έβρισκαν στόχο ή έναν άτυχο περαστικό που βρισκόταν στο σημείο; Θα έφταιγε η κακιά η ώρα; Και πότε είναι η καλή, για να νιώσει κάποιος ασφαλής έστω μπροστά από την Αστυνομία; Όταν πέφτουν πυροβολισμοί στην είσοδο της Αστυνομίας, έχει πάει περίπατο το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη!
Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο πρόβλημα με τους Ρομά, το οποίο δεν είναι μόνο αστυνόμευσης – αλλά είναι και αστυνόμευσης. Δεν γνωρίζουμε ποια θα ήταν η κατάληξη του επεισοδίου σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ –δεν μιλάμε για ΗΠΑ– αλλά σίγουρα η αντίδραση θα ήταν πιο αποφασιστική. Εδώ δεν μιλάμε για μικροπαραβατικότητα ενός φτωχοδιάβολου, μιλάμε για ένοπλη επίθεση κατά της Αστυνομίας.
Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση. Η Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας δεν μπορεί να περνάει τέτοια περιστατικά στο ντούκου, υποβιβάζοντας τη σημασία του επεισοδίου μην εκδίδοντας καν δελτίο Τύπου, όταν σπεύδει να μας ενημερώσει ακόμα και για συλλήψεις ήσσονος σημασίας. Περιστατικά ακραίας βίας δεν μπορούν να αποκρύπτονται, και είναι τουλάχιστον αφελής όποιος νομίζει ότι μπορεί να αποσιωπήσει ένα τέτοιο περιστατικό. Το πρόβλημα είναι εμφανές παντού. Οσοι προσπαθούν να το    κουκουλώσουν προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην περιοχή και στον εαυτό τους.


NEWSLETTER