Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 22:59

Να σταματήσει η κοροϊδία με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Να σταματήσει η κοροϊδία με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Τα τελευταία πολλά χρόνια στην τοπική επικαιρότητα έρχεται κάθε τόσο και με διάφορες αφορμές το ζήτημα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Η λειτουργία του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος αποτελεί διαρκώς ζητούμενο μιας και ενώ όλοι ξέρουν τι πρέπει να γίνει, κανένας δεν αποφασίζει να δώσει μία οριστική λύση. Όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά της υγείας γνωρίζουν ότι το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας θα πρέπει να κλείσει. Επί της ουσίας είναι εδώ και χρόνια κλειστό. Αποτελεί …άταφο σώμα το οποίο αφήνουν να κακοφορμίσει! Αντιλαμβανόμαστε ότι η διαπίστωση αυτή είναι σκληρή, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα κι αν θέλεις να λύσεις ένα πρόβλημα θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις στην πραγματική του διάσταση.

Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας είχε νόημα τις περασμένες δεκαετίες, όπου η μετακίνηση ήταν δύσκολη. Τώρα η παροχή δευτεροβάθμιας υγείας γίνεται σε κεντρικά νοσοκομεία και με δυσκολία μπορεί να στελεχωθεί με επάρκεια ένα νοσοκομείο σε κάθε νομό. Το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και προσέλκυσης του κατάλληλου ιατρικού προσωπικού. Όποιος κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα είναι σίγουρο ότι δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην περιοχή και τη χώρα. Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας μπορεί να λειτουργήσει μια ολοκληρωμένη μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας με ένα πλήρως στελεχωμένο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί με μια μονάδα παρηγορητικής φροντίδας. 

Δεν γνωρίζουμε αν η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να επανασχεδιαστεί το σύστημα υγείας με βάση τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, αλλά είμαστε σίγουροι ότι αυτή η ιστορία με τα δήθεν νοσοκομεία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Τριφυλία έχει ανάγκη από ισχυρό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας και η Μεσσηνία από ένα μεγάλο ολοκληρωμένο νοσοκομείο στην έδρα του νομού. Οι  διάσπαρτες δομές που υπολειτουργούν είναι επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων.  Οι πολίτες δεν θέλουν ψεύτικα συστήματα αλλά ολοκληρωμένες λύσεις και όσο αυτές καθυστερούν είναι σε βάρος της κάθε περιοχής.