Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 20:19

Αδιαφορία για συνδέσεις του περιφερειακού 

Γράφτηκε από την

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

 Ο περιφερειακός δρόμος της Καλαμάτας στα πέντε χρόνια λειτουργίας του έχει αποδειχθεί υπερπολύτιμος για το κυκλοφοριακό της πόλης. Κάθε χρόνο η χρήση του αυξάνεται, ενώ ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες παίρνει τεράστιο όγκο κυκλοφορίας αποφορτίζοντας τους υπόλοιπους δρόμους της Καλαμάτας. Η επιλογή κατασκευής του περιφερειακού αποδεικνύεται από την εξέλιξη των πραγμάτων ότι ήταν ορθή, και όχι ένα “φαραωνικό έργο” όπως διατείνονταν αρκετές φωνές την περίοδο του σχεδιασμού και της κατασκευής του.

Η λειτουργική διασύνδεση του περιφερειακού με την πόλη όμως παραμένει προβληματική, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά από χρήσιμες συνδέσεις έτσι ώστε ο συγκεκριμένος δρόμος να παίξει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην κυκλοφορία της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύνδεσή του με την οδό Μαρία Κάλλας. Ενώ υπάρχει κόμβος και έχουν μπει τα φανάρια, δεν γίνεται η σύνδεση εισόδου προς τη Μαρία Κάλλας, παρότι υποτίθεται ότι έχει ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωση η οποία ήταν το αρχικό εμπόδιο. Είναι τραγικό να παραμένει αυτή η εκκρεμότητα για 5 χρόνια.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η διασύνδεση του περιφερειακού με την οδό Αύρας μέσω της Βασιλέως Γεωργίου και της Λακωνικής, όπου μένει ένα αδιάνοικτο τμήμα περίπου 100 μέτρων. Χρήσιμο το πάρκο τσέπης που δημιουργήθηκε Λακωνικής και Αύρας, αλλά απείρως χρησιμότερη θα ήταν η διάνοιξη του δρόμου έτσι ώστε ο περιφερειακός και η Βασιλέως Γεωργίου να συνδέονται άμεσα με την Παραλία.

Υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι οι οποίοι μπορούν να ακουμπήσουν στον περιφερειακό και να δώσουν κυκλοφοριακές ανάσες. Όμως η δημοτική αρχή δείχνει ότι έχει αφήσει για αργότερα τη διασύνδεση του περιφερειακού, καθυστερώντας αυτονόητες παρεμβάσεις. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό συμβαίνει από κακό σχεδιασμό ή οφείλεται σε μικροπολιτικές εξυπηρετήσεις, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι είναι τραγικό να μην αξιοποιείς ένα εργαλείο όπως ο περιφερειακός.

Η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου αλλά και η βελτίωση της κυκλοφορίας στην καθημερινότητα των πολιτών περνά μέσα από την αξιοποίηση του περιφερειακού. Όσο νωρίτερα η δημοτική αρχή στρέψει το βλέμμα της σε αυτόν, τόσο γρηγορότερα θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών.