Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 20:15

Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της παραβατικότητας στους δρόμους;

Γράφτηκε από τον
Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της παραβατικότητας στους δρόμους;

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το τραγικό περιστατικό με την καταδίωξη και το θάνατο ενός 20χρονου στο Πέραμα έχει επαναφέρει τη συζήτηση για τη λειτουργία της Αστυνομίας και την κοινωνική περιθωριοποίηση των Ρομά. Η τραγική κατάληξη της καταδίωξης δείχνει καταρχήν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν σχέδιο αντιμετώπισης των συγκεκριμένων περιστατικών. Οι αστυνομικοί στο δρόμο συνέχιζαν την καταδίωξη και οι άλλοι από το Κέντρο τούς έλεγαν να τη σταματήσουν. Αλήθεια, αν η Αστυνομία δεν θα καταδιώκει κάποιον την ώρα που πραγματοποιεί μια παράνομη πράξη, τι ακριβώς θα κάνει; Θα πίνει καφέ θαυμάζοντας τα… αξιοθέατα; Επιπρόσθετα, τι ακριβώς κάνει ο αστυνομικός αν ο καταδιωκόμενος στρέφεται εναντίον του; Τον αφήνει να περάσει από πάνω του με το αμάξι, γιατί αν πυροβολήσει μπορεί και να τον σκοτώσει; Κάπου έχει χαθεί το μέτρο. Καλές οι έρευνες και οι θεωρίες, αλλά υπάρχει ένα ερώτημα: Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της παραβατικότητας στους δρόμους;

Στην περιοχή μας το πρόβλημα της μικροπαραβατικότητας και της αντιμετώπισής της είναι χρόνιο. Παρατηρώντας απλώς τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν κάθε μέρα στο δρόμο, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δείχνουν ανοχή σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Στις διαμαρτυρίες των θυμάτων, και όχι στις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, καταγράφονται οι μικροκλοπές που κάνουν κόλαση την καθημερινότητα των πολιτών. Δημιουργούν αγανάκτηση και οδηγούν σε αυτοδικία, όπως συνέβη πριν από ένα χρόνο στην Πιπερίτσα. Υπάρχει πρόβλημα. Και όσο το πρόβλημα μεταφέρεται γενικώς στις κοινωνικές δομές και στην οικονομία, απλώς κουκουλώνεται.

Θεωρούμε ότι αν δεν κλείσει το ζήτημα της μικροπαραβατικότητας δεν πρόκειται να υπάρξει ένταξη των Ρομά στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι της περιοχής. Όσο υπάρχει παραβατικότητα, θα υπάρχει κοινωνική απομόνωση – και όσο δεν υπάρχει αστυνόμευση, θα αυξάνεται η παραβατικότητα. Η οργανωμένη Πολιτεία δεν μπορεί να παρακολουθεί και να μένει αμέτοχη στη λεηλασία περιουσιών από μικρές και μεγάλες καθημερινές κλοπές. Μπορεί και πρέπει να αντιδράσει. Το πρόβλημα είναι εντοπισμένο και απολύτως προσδιορισμένο. Αυτό που λείπει είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την επίλυση του προβλήματος.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER