Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 21:11

Το ζήτημα με τα αδέσποτα απαιτεί ευήκοα ώτα

Το ζήτημα με τα αδέσποτα απαιτεί ευήκοα ώτα

 

Γράφει ο Δημήτρης Πλεμμένος

Σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών για περισυλλογή και φιλοξενία αδέσποτων ζώων υπέγραψαν χθες ο Δήμος Καλαμάτας και ο Φιλοζωικός Όμιλος. Μία κίνηση απαραίτητη, καθώς το ζήτημα των αδέσποτων ζώων στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί ξεσηκώνοντας αρκετές αντιδράσεις από πολίτες, κάποιοι εκ των οποίων έχουν δεχθεί και επιθέσεις.

Έχουμε επανειλημμένως σημειώσει ότι οι μόνοι που δεν φταίνε για όλη αυτή την κατάσταση είναι τα ίδια τα ζώα. Φταίνε αυτοί που τα είδαν ως παιχνίδι και κάποια στιγμή που τα βαρέθηκαν τα εγκατέλειψαν, οι δημόσιοι φορείς που αν και έχουν αρκετούς πόρους για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, εντούτοις απλώς… σπρώχνουν το πρόβλημα στο μέλλον, αλλά και αυτοί που ενοχλούμενοι από το πρόβλημα αποφασίζουν να το λύσουν με τον πιο άθλιο τρόπο, τις φόλες.

Κάθε φορά που λαμβάνουμε παράπονα για ζητήματα που έχουν να κάνουν με αδέσποτα, υπάρχουν και οι φωνές που έχουν δισταγμό να αναφέρονται αυτές οι καταστάσεις δημόσια υπό τον φόβο να πάρουν… θάρρος οι άρρωστοι με τις φόλες.

Οι καταστάσεις που όλοι μας λίγο πολύ έχουμε συναντήσει κατά διαστήματα στους δρόμους των πόλεων με αδέσποτα σκυλιά που αγελοποιούνται και δημιουργούν συνθήκες φόβου για τους πολίτες, έχουν διπλή προβληματική διάσταση. Υποβαθμίζουν το επίπεδο ζωής τόσο των πολιτών όσο και των ζώων.

Μακάρι η σύναψη της συμφωνίας δήμου - Φιλοζωικού να αποτελέσει το έναυσμα για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά οι πολίτες να βρίσκουν ανταπόκριση στα παράπονα που κάνουν και να μην γίνονται “μπαλάκι” μεταξύ δήμου - Φιλοζωικού - Ελληνικής και Δημοτικής Αστυνομίας. Αντιγράφοντας από την επίσημη ανακοίνωση: “Στις υπηρεσίες περιλαμβάνονται εργασίες περισυλλογής, μεταφοράς και επανένταξης, απλής μεταφοράς, μεταφοράς επικίνδυνου, νεκρού ή βαριά τραυματισμένου ζώου, καθώς και φιλοξενία ακόμα και σε ειδικές συνθήκες”.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, ακόμα και αν δεν φιλοξενεί κατοικίδια ζώα, έχει και την ευαισθησία και την υπευθυνότητα απέναντι στο ζήτημα με τα αδέσποτα, αρκεί να βρίσκει ευήκοα ώτα, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θέλει πολύ να αδιαφορήσει και έτσι να υπάρξει πεδίο δράσης για τους εγκληματίες με τις φόλες.