Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 21:21

Να μην μείνουν μόνο τα σηματάκια και τα μπλουζάκια

Να μην μείνουν μόνο τα σηματάκια και τα μπλουζάκια

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η διαβούλευση του Στρατηγικού Σχεδίου για το τουριστικό μάρκετινγκ που αφορά στη διαμόρφωση αφηγήματος τουριστικής ταυτότητας της Καλαμάτας, κατέληξε στην ανάδειξη του τόπου ως γαστρονομικού προορισμού, με κυρίαρχη την ελιά και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η Καλαμάτα είναι αναμφίβολα γνωστή διεθνώς για τις ελιές και το ελαιόλαδο και μπορεί όντως να πατήσει πάνω σε αυτό για να οικοδομήσει αφήγημα ως τουριστικός προορισμός. Η αξιοποίηση, ταυτόχρονα, των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα της περιοχής πολλαπλασιάζει το όφελος της τουριστικής ανάπτυξης,

Επειδή όμως δεν νομίζουμε ότι θα έρθει κάποιος στην Καλαμάτα μόνο για τις ελιές, χρειάζεται να ξεδιπλωθεί μία ολόκληρη γαστρονομική στρατηγική που θα καθιστά την περιοχή ελκυστική. Για να το πούμε διαφορετικά, δεν χρειαζόταν όλη αυτή η «φασαρία» με επιτροπές και διαβουλεύσεις για να καταλήξουμε στο ότι η περιοχή είναι γνωστή για τις ελιές και το ελαιόλαδο. Αυτό το ξέραμε! Το ζήτημα ήταν και παραμένει πώς αυτά αξιοποιούνται, για να δημιουργηθεί ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός.

Τώρα λοιπόν που αποφασίσαμε και με επιστημονικό τρόπο το ποια θα είναι η στρατηγική μας, χρειάζεται να περάσουμε στα επόμενα και σημαντικότερα βήματα. Απαιτείται να ξεκινήσει κανείς από τα βασικά, όπως η χρήση ελαιολάδου και ελιών Καλαμάτας στα καταστήματα εστίασης της περιοχής. Όταν δεν έχει ακόμα κατακτηθεί αυτό όλα τα άλλα φαντάζουν περιττά. Η δημιουργία γαστρονομικού προορισμού προϋποθέτει τη συμμετοχή και την κινητοποίηση των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην εστίαση. Επειδή δεν μπορούμε να περιμένουμε από το «φιλότιμο» ή τη στρατηγική του κάθε επιχειρηματία ξεχωριστά, είναι προφανές ότι είναι απαραίτητη η θέσπιση κανόνων πιστοποίησης ποιότητας. Είναι δηλαδή αναγκαίο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ποιότητας που θα εφαρμόζεται και θα ελέγχεται συστηματικά και με αυστηρότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, απ’ όλη αυτή την ιστορία θα μείνουν στο τέλος τα σηματάκια, τα μπλουζάκια και οι ωραίες θεωρίες.