Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022 20:44

Πύλος: Το… ρωσικό στεφάνι και ο Κανάκης

Γράφτηκε από τον

 

Στην εκδήλωση της Πέμπτης πάντως το στεφάνι που αντιστοιχούσε στη Ρωσική Ομοσπονδία το κατέθεσε στο μνημείο της Πλατείας Τριών Ναυάρχων ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας.

Μετά την ολοκλήρωση του φετινού εορτασμού ο αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος Ηλίας Κανάκης μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass έκανε γνωστό ότι με δική του παρέμβαση ο κ. Καρβέλας κατέθεσε τελικά το στεφάνι για λογαριασμό της Ρωσίας, καθώς αρχικά είχε προγραμματιστεί μόνο η έπαρση της ρωσικής σημαίας και η ανάκρουση του ρωσικού εθνικού ύμνου.

“Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που τιμά πραγματικά αυτή τη γιορτή, είναι σχεδόν η μόνη που έστελνε πάντα πολεμικό πλοίο σε αυτούς τους εορτασμούς”, είπε ο κ. Κανάκης και συνέχισε: “Πάντα ανέβαινα στο ρωσικό πλοίο που ερχόταν για τη γιορτή και παρέδιδα 150-200 κιλά ελαιόλαδο και την ίδια ποσότητα κρασιού ως δώρο. Κάθε φορά έδινα ένα τέτοιο δώρο ως ένδειξη της ευγνωμοσύνης μας”.

 

Χαμηλή πολιτική εκπροσώπηση

Εντύπωση προκάλεσε πάντως ότι ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για την επέτειο στην Πύλο βρέθηκε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος και όχι κάποιος υπουργός ή υφυπουργός. Αυτό σχολιάστηκε από αρκετούς δεδομένης της σημαντικής ιστορικής σημασίας της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου, που είχε καταλυτικό ρόλο στην ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Αυτό που επίσης σχολιάστηκε ήταν ότι δεν υπήρξε στρατιωτική συμμετοχή από καμία χώρα στην καθιερωμένη παρέλαση. Στην Πύλο από ελληνικής στρατιωτικής πλευράς βρέθηκαν η φρεγάτα “Σαλαμίς” με το προσωπικό της, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και ένα στρατιωτικό άγημα.

Δ.Πλ.