Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015 14:51

Για πολλές καλές χρονιές

Η χρονιά για την παραγωγή ελαιολάδου, όλα δείχνουν, ότι θα είναι καλή. Οι πληροφορίες απ’ όλες τις πλευρές οδηγούν στο συμπέρασμα της μεγάλης παραγωγής, με την ταυτόχρονη διατήρηση των τιμών σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η μειωμένη παραγωγή στις υπόλοιπες ελαιοπαραγωγικές χώρες κρατάει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα και δίνει για μια ακόμα χρονιά ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες της περιοχής. Ο νόμος της αγοράς δηλαδή λειτουργεί και κρατάει την τιμή στο ελαιόλαδο. Δεν έχει συμβεί καμία παγκόσμια συνωμοσία, ούτε πέτυχε κάποια κεντρικά σχεδιασμένη κρατική πολιτική. Η αγορά είναι αυτή που καθορίζει τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα και οι όποιες βελτιώσεις δεν μπορεί παρά να είναι οριακές. Και το οριακό στα προϊόντα το καθορίζει κατά βάση η ποιότητά τους.

 

Το βασικό όπλο της περιοχής σε αυτή τη μάχη της ποιότητας είναι το ΠΟΠ Καλαμάτα. Σε αυτή την ευνοϊκή, σε επίπεδο τιμών, για το προϊόν περίοδο, το κτίσιμο της ποιοτικής αναγνώρισης είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαθεί. Οι αγρότες του νομού, οι ελαιοτριβείς και οι τυποποιητές τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να μην υποκύψουν στις σειρήνες του εύκολου και πρόσκαιρου κέρδους. Αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει τώρα, μπορούμε να ελπίζουμε σε καλές χρονιές για τα πολλά επόμενα χρόνια.