Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 21:42

Ντουφεκιές στον αέρα

Ντουφεκιές στον αέρα

 

Οι υποθέσεις του ΣΔΟΕ που κάθε τόσο δημοσιοποιούνται και έχουν διάφορα πικάντικα, όπως για παράδειγμα ιερόδουλες μεγαλοφοροφυγάδες και αγρότες εκατομμυριούχους, αναμφίβολα προσφέρουν θέαμα και θέμα συζήτησης.

 

Έχουμε την υποψία ότι υπηρετούν περισσότερο επικοινωνιακές ανάγκες του αρμοδίου υπουργού και λιγότερο το ζήτημα της φοροδιαφυγής. Κατά έναν περίεργο τρόπο μετά από το φιάσκο της Τετάρτης με την τροπολογία για τις αποδείξεις που έμπαινε και έβγαινε στο νομοσχέδιο που ψηφιζόταν στην Βουλή, ήρθε χθες Πέμπτη η αποκάλυψη με τα “λαβράκια”.

Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά είναι τυχαία και διαβολικές συμπτώσεις, οι αποκαλύψεις από την πλευρά του ΣΔΟΕ 5- 10 υποθέσεων τι ακριβώς δείχνουν; Μήπως ότι υπάρχουν απατεώνες και ότι έχουμε εκτεταμένη φοροδιαφυγή στη χώρα; Δεν το ξέραμε; Τώρα το μάθαμε; Και στο παρελθόν είχαμε παρόμοιες αποκαλύψεις του ΣΔΟΕ για εκατομμυριούχους παλιατζήδες και αισχρά φοροδιαφεύγοντες γιατρούς αλλά και εφοριακούς που δεν κατέθεταν καν φορολογική δήλωση και λοιπόν; Σταμάτησε το φαινόμενο; Οχι, απλώς έρχεται πάλι το ΣΔΟΕ να μας ενημερώσει ότι έχουμε και μια ακόμα νέα φουρνιά φοροδιαφυγής.

Δεν είμαστε κατά της δημοσιοποίησης των στοιχείων από ελέγχους, αλλά το ζήτημα είναι όλα αυτά να εντάσσονται σε ένα γενικότερο σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής. Οι ντουφεκιές στον αέρα και η περιπτωσιολογία δεν αποτελεί συνολική πολιτική. Με βάση τα συμφωνημένα στο μνημόνιο, το ΣΔΟΕ αλλάζει “αφεντικό” και η ελπίδα είναι να αποδώσει καλύτερα και να μην περιοριστεί ξανά σε επετειακές ή συγκυριακές αποκαλύψεις.