Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 20:04

Ολα είναι δασικά μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου 

Γράφτηκε από τον

Ολα είναι δασικά μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου 

 

Ανεξάρτητα από την προσπάθεια δήμευσης χιλιάδων λιοπερίβολων στη Μεσσηνία, με την κωδική ονομασία "ανάρτηση δασικών χαρτών", η οποία πρέπει να σταματήσει τουλάχιστον μέχρι να ενσωματωθούν στους χάρτες οι  αναγνωρισμένες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ καλλιεργούμενες εκτάσεις, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να αλλάξει τη δασική νομοθεσία ώστε να μην κινδυνεύουν στο μέλλον να χαρακτηριστούν ως δάση ακόμα και τα… ξωκκλήσια κάτω από τα πλατάνια. 

Σύμφωνα λοιπόν με τους υπάρχοντες νόμους, αλλά και τις φωτογραφίες του 1945 με τους οποίους δημιουργήθηκαν οι προβληματικοί δασικοί χάρτες, χιλιάδες ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να χάσουν τις ιδιοκτησίες που καλλιεργούσαν το 1940 επειδή εμφανίζονται λογγωμένες το 2017. Ομως το κράτος δεν θα δώσει 700 ευρώ για κάθε στρέμμα στους ιδιοκτήτες του, ενώ αντίθετα ζητάει αυτό το ποσό από όποιον αγρότη θέλει να αποχαρακτηρίσει μια δασική έκταση. 

Ολα αυτά τα προβλήματα προκαλούνται επειδή το κράτος θεωρεί δασική έκταση ακόμα και τους… θάμνους. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 24 του Συντάγματος: “Ως δάσος ή δασικό οικοσύστημα νοείται το οργανικό σύνολο άγριων φυτών με ξυλώδη κορμό πάνω στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους, τα οποία, μαζί με την εκεί συνυπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα, αποτελούν μέσω της αμοιβαίας αλληλεξάρτησης και αλληλοεπίδρασής τους, ιδιαίτερη βιοκοινότητα (δασοβιοκοινότητα) και ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον (δασογενές). Δασική έκταση υπάρχει όταν στο παραπάνω σύνολο η άγρια ξυλώδης βλάστηση, υψηλή ή θαμνώδης, είναι αραιά”. 

Και τι τα κάνει τα δάση το ελληνικό κράτος; Τα αφήνει να… καούν επειδή δεν έχει χρήματα ούτε για να ανοίξει αντιπυρικούς δρόμους, όπως λένε οι ίδιοι οι δασάρχες στις συνεδριάσεις των οργάνων της Πολιτικής Προστασίας. Την ίδια ώρα και ενώ τα δάση καίγονται κάθε χρόνο, στην αγορά δεν υπάρχουν νόμιμα καυσόξυλα καθώς η κυρίαρχη ιδεολογία “απαγορεύει” την εκμετάλλευσή τους από ιδιώτες. Σύμφωνα με την ίδια κυρίαρχη ιδεολογία, είναι νόμιμο και ηθικό όχι μόνο να μένει αναξιοποίητη η δημόσια περιουσία, αλλά και να καίγεται απροστάτευτη κάθε καλοκαίρι παρά να παραχωρηθεί σε ιδιώτες για να καλλιεργηθεί. 

Ετσι αν κάποιος ζητήσει να παραχωρηθούν χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης σε ακτήμονες για να καλλιεργηθούν, θα χαρακτηριστεί αυτομάτως ή τρελός ή… φιλελεύθερος. Αντιθέτως όποιος χαρακτηρίζει δάσος τις… ελιές είτε παίρνει μισθό δημοσίου υπαλλήλου είτε γίνεται υπουργός.  

Η Ελλάδα παραμένει ένα απέραντο φρενοκομείο, όπως σωστά την είχε χαρακτηρίσει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής και δεν πρόκειται να ξαναδεί άσπρη μέρα όσο το κράτος κλέβει τις περιουσίες των αγροτών επειδή φυτρώνουν θάμνοι στα κτήματα. 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 18:44