Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018 18:02

Τα αίτια της υπανάπτυξης

Γράφτηκε από την

Τα αίτια της υπανάπτυξης

Η Καλαμάτα όχι μόνο δεν είναι καταξιωμένος διεθνής τουριστικός προορισμός αλλά ούτε καν... τουριστική πρωτεύουσα της Μεσσηνίας. Στο αδιάσειστο αυτό συμπέρασμα καταλήγει κάθε καλόπιστος αναλυτής μόλις πληροφορηθεί τον αριθμό των ξενοδοχειακών κλινών που διαθέτει η μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Με δεδομένο λοιπόν ότι οι ξενοδοχειακές κλίνες του Δήμου Καλαμάτας δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουν ένα συνέδριο 5.000 ατόμων, είναι ανόητο να συζητήσουμε για οποιαδήποτε μορφή τουριστικής ανάπτυξης αν δεν δημιουργηθούν νέα ξενοδοχεία στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Η δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων είναι αναγκαία προϋπόθεση και προς αυτή την κατεύθυνση θα έπρεπε να έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους εδώ και πολλά χρόνια τόσο η επιχειρηματική κοινότητα όσο και η πολιτική ελίτ του νομού.

Δυστυχώς όμως τα χρόνια των παχιών... επιδοτήσεων η τοπική επιχειρηματική και πολιτική ελίτ ενδιαφερόταν κυρίως για τη μοιρασιά των ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ και ελάχιστα για τη μεγέθυνση της τοπικής οικονομίας. Εννοείται ότι τις ίδιες προτεραιότητες είχαν οι τοπικές ελίτ και στους υπόλοιπους νομούς της Ελλάδας. Ομως στη Μεσσηνία ο "αγώνας" για μεγαλύτερο μερίδιο από το ΕΣΠΑ είχε πάρει επική διάσταση, με συνέπεια οι επιχειρηματίες να καταναλώνουν όλη την ενέργειά τους σε αυτό τον πόλεμο και να μην διαθέτουν άλλες δυνάμεις για κέρδη και επανεπένδυση αυτών σε κερδοφόρες δραστηριότητες.

Αν στο κάδρο προστεθούν οι αριστερές ανοησίες που δαιμονοποιούν τις επενδύσεις και οι τοπικιστικές σαχλαμάρες που θεωρούν εχθρούς τους ξένους επενδυτές, γίνεται κατανοητό για ποιο λόγο η Μεσσηνία έχασε το τρένο του τουρισμού για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.

Υ.Γ. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι πολιτικοί έκαναν... τουρισμό σε διεθνείς εκθέσεις λέγοντας ότι θα φέρουν επισκέπτες, ενώ γνώριζαν ότι στην Καλαμάτα δεν υπάρχουν κλίνες για ένα συνέδριο 5.000 ατόμων. Αξιοι. 

Θανάσης Λαγός 

latnanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Αυγούστου 2018 18:05