Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 15:26

Οι ελπιδέμποροι φταίνε για το λάδι

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Η κυνική ειλικρίνεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για την τιμή του ελαιολάδου μπορεί να μην αρέσει στους ελαιοπαραγωγούς, που έχουν συνηθίσει να ακούν υποσχέσεις και νταντέματα από την πολιτική ηγεσία, αλλά θέτει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, καθώς περιγράφει λεπτομερώς την αδυναμία προώθησης του ελληνικού προϊόντος στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Σε αντίθεση με τους αριστερούς και δεξιούς ελπιδέμπορους, που υπόσχονται να κάνουν τις αγορές να χορέψουν την... Παπαλάμπραινα σε μεσσηνιακό πανηγύρι, ο κ. Βορίδης αποκάλυψε στη Βουλή αφενός ότι οι Ελληνες έμποροι δεν μπορούν να προσφέρουν υψηλότερη τιμή από τους Ιταλούς και αφετέρου ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τις ποσότητες που απαιτούνται για να μπουν στις μεγάλες ευρωπαϊκές εμπορικές αλυσίδες.

Γιατί οι Ελληνες έμποροι προσφέρουν χαμηλότερες τιμές από τους Ιταλούς; Γιατί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρηματοδοτούσε και χρηματοδοτεί συνεταιρισμούς “φαντάσματα”, αντί να διαθέτει πιστώσεις σε υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να αγοράσουν ελαιόλαδο σε υψηλότερη τιμή από τις ιταλικές; Γιατί οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν επιχειρούν να κατακτήσουν μια μικρή πλούσια αγορά (όπως για παράδειγμα η νορβηγική) και τρέχουν στην Κίνα και στις ΗΠΑ, για τις αγορές των οποίων δεν έχουν επαρκείς ποσότητες ελαιολάδου να προσφέρουν; Γιατί δεν χρηματοδοτείται η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, μέσα από την οποία θα μπορούν οι μικροί ελαιοπαραγωγοί να διαθέσουν το προϊόν τους σε αγοραστές από όλο τον κόσμο;

Δυστυχώς όμως οι ελαιοπαραγωγοί αντί να θέσουν τα παραπάνω ερωτήματα στους ελπιδέμπορους πολιτικούς, τρέχουν στα πανηγύρια να τους σφίξουν το χέρι. Και εκείνοι με τη σειρά τους συνεχίζουν την πολιτική τους καριέρα άλλοτε δηλώνοντας ότι θα μαγέψουν με νταούλια τις αγορές και άλλοτε ρωτώντας ποιος κρύβεται πίσω από τους εμπόρους που αγοράζουν φθηνά το λάδι. Για τη φθηνή τιμή παραγωγού του ελληνικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου δεν ευθύνεται όμως ούτε η Μάγια η μέλισσα ούτε η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ όπως διαδίδουν όλης της γης οι "ψεκασμένοι". Ευθύνονται πρωτίστως οι πολιτικοί που δαιμονοποίησαν την αγορά, το εμπόριο και το κέρδος για να μπορούν οι ίδιοι να "πουλούν" ελπίδες, επιδόματα και αποζημιώσεις για λίγες ή περισσότερες ψήφους.

 

Υ.Γ. Τον κ. Βορίδη δεν τον κατέστησε αναξιόπιστο η γνωστή φωτογραφία με το τσεκούρι, αλλά τα τσεκούρια των αστών πολιτικών που έκοψαν τους δεσμούς που συνέδεαν τους Ελληνες με την αγορά και το εμπόριο.

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 15:31