Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 14:33

Τα γκαρσόνια του... πλανήτη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)

"Δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης" βροντοφώναζαν στα τέλη του 20ού αιώνα όσοι χαρακτήριζαν "σχέδιο υποβάθμισης της Ελλάδας στην κλίμακα του διεθνούς καταμερισμού εργασίας" κάθε πρόταση για τουριστική ανάπτυξη.

Με το ίδιο απαξιωτικό σύνθημα αντιμετωπίζονται ακόμα και σήμερα στη Μεσσηνία και στην Πελοπόννησο όσοι τολμούν να πουν ότι τα περιθώρια ανάπτυξης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα είναι ελάχιστα και ότι μόνο ο τριτογενής τομέας μπορεί να παράγει πλούτο.

Δεν θα μπούμε στον κόπο να εξηγήσουμε ότι όπως η 1η Βιομηχανική Επανάσταση έβαλε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας την αγροτική κοινωνία, έτσι και η 3η και η 4η Επανάσταση θα βάλουν ταφόπλακα στις δομές της βιομηχανικής κοινωνίας. Αξίζει τον κόπο όμως να δούμε μαζί ποιοι έγιναν το 2019 τα... γκαρσόνια του πλανήτη. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για τις διεθνείς αφίξεις του 2019, η παγκόσμια κατάταξη έχει ως εξής: Γαλλία (90,2 εκατ. επισκέπτες), Ισπανία (83,8 εκατ.), ΗΠΑ (78,7 εκατ.), Κίνα (67,5 εκατ.), Ιταλία (64,6 εκατ.), Τουρκία (52,5 εκατ.), Μεξικό (44,9 εκατ.), Ταϊλάνδη (39,7 εκατ.), Γερμανία (39,4 εκατ.), Ηνωμένο Βασίλειο (36,9 εκατ.).

Διαβάζοντας τα στοιχεία διαπιστώνουμε ότι... αρχισερβιτόροι του κόσμου είναι οι Γάλλοι με βοηθούς τους Ισπανούς, τους Αμερικανούς και τους Κινέζους. Διαπιστώνουμε επίσης ότι μεταξύ των 10 κορυφαίων παγκόσμιων προορισμών είναι οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία).

Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Θανάσης Λαγός

Εmail: lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020 20:59