Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 12:47

Βυτία και βαρέλια... ή ποιοτικά ΠΟΠ προϊόντα;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Βυτία και βαρέλια... ή ποιοτικά ΠΟΠ προϊόντα;

Η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου κρίνει όχι μόνο το παραγωγικό και εμπορικό μοντέλο της επομένης δεκαετίας, αλλά και το μέλλον της ελληνικής υπαίθρου που απειλείται με αφανισμό.

Δυστυχώς όμως και ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, όπως και ο προκάτοχός του Μάκης Βορίδης, καταστρατηγώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αποδεικνύουν ότι δεν έχουν καμία διάθεση να συγκρουστούν με όσους βγάζουν το παντεσπάνι τους εξάγοντας ανώνυμα ελληνικά προϊόντα με βυτία και βαρέλια. Τόσο ο σημερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός όσο και ο προκάτοχός του Μάκης Βορίδης, με τη στάση τους και στηρίζοντας την απόφαση Αποστόλου, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για τα ΠΟΠ προϊόντα – καθώς εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζουν ότι είναι νόμιμη η χρησιμοποίηση του ονόματος μιας περιοχής, από παραγωγούς άλλων περιοχών που παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντος.

Γι’ αυτό στο Συμβούλιο της Επικρατείας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι, επειδή οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας και της Φθιώτιδας παράγουν περισσότερες ελιές από τους Μεσσήνιους, μπορούν να τις ονομάσουν "Καλαμάτας" για... εθνικούς λόγους! Εκτιμώ ότι για τους ίδιους εθνικούς πάντα λόγους, οι παραγωγοί της Ηπείρου θα μπορούν να βαφτίσουν τη φάβα τους "Σαντορίνης", οι οινοποιοί της Θράκης να πουν το κρασί τους "Νεμέας", και οι Κρητικοί το αλάτι τους "Μεσολογγίου". Τι, όχι; Ειλικρινά δεν ξέρω μήπως οι κ. Λιβανός και Βορίδης θέλουν να βγούμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να παράγουν (μόνο για εγχώρια κατανάλωση φυσικά) βαρέλια με... Κονιάκ και Ροκφόρ.

Ούτε ξέρω αν γνωρίζει τα σχέδιά τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν τα γνωρίζει και τα ασπάζεται, τις ταυτότητες και τα διαβατήρια στο χέρι, φίλοι μου, και ραντεβού στην... Ευρώπη. Εκεί που σέβονται τους νόμους και δεν τους καταστρατηγούν έτσι απλά. 

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 12:50

NEWSLETTER